پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
آن چه بر جوان امروز می گذرد
تمدنهای معاصر در جهان آن قدر پر تحرك وسریع عمل مینمایند كه علم اطلاع رسانی نیز گاهی برای درك موقعیتخویش، عقب میماند. از این رو نسل حاضر با دنیایی مدرن تراز گذشته روبرو هستند; دنیایی كه به دلیل سیستمهای مجهز تبلیغاتی، قبضه شده و فرهنگها را چنان گسیل میدهد كه گویا اینها همگی خودی بوده و بیگانگی احساس نمیشود.
بحران جهان امروز
جهان امروز، با بحران «از هم گسیختگی» روبرو است; زیرا از یك سو پیشرفتهای علمی و تكنولوژی هر روز به جهانیان عرضه میشود و از سوی دیگر مشكلات روحی و معنوی مردم، حادتر و بزرگتر میشود و این حالات روانی بحرانیترین مشكل جامعه میباشد. به دنبال بهره برداری كشورها از توسعه یافتگی كشورهای پیشرفته و وارد نمودن تكنولوژی غرب، عارضههای بزرگ تهاجم فرهنگی و استفاده نابسامان از علم وارداتی گریبانگیر جهان سوم میگردد.
فقدان معنویت
نسل حاضر با دنیایی دل فریب و خالی از معنویات روبرو است. «تغذیه مادی» بشر امروزی، هماهنگ با «ارضاء نیاز معنوی» او نبوده و هماهنگ عمل ننمودن این دو نهاد موجب شده است كه از طرفی رشد جلوههای دل فریب دنیا همه را در خود غرق نماید و از سویی كم رنگ شدن بایدها و نبایدها آن چنان گسترش یابد كه احساس پوچی و بی هویتی بر همه لذتهای مادی مستولی شود.
«و لا تكونوا كالذین نسوا الله فانساهم انفسهم اولئك هم الفاسقون» (۱)
آمار داده شده از واقعیات جهان، پرده از این راز بزرگ - كه شاید مهمترین راز سعادت انسان باشد - برمیدارد كه در جوامع مدرن امروزی، بشر برای رسیدن به گم شده خویش به همه چیز چنگ میزند، مثلا در كشور امریكا شاهد رفتار نامتعادل جوانان; مانند استعمال سیگار ۲۵ درصد، مشروبات الكلی ۵/۱۷ درصد، روابط جنسی ۴۹ درصد، از ۱۸ - ۱۵ سالگی میباشیم. (۲)
از این رو خودكشی در جوانان امریكایی در ۳ دهه اخیر ۳۰۰ درصد افزایش یافته است. (۳)
جوانان این گونه كشورها در جستوجوی ایدهآلهای ساختگی هستند كه به وفور برای هر نوع سلیقه و منشی ارایه شده است و رسانههای گروهی نیز خود مروج این فرهنگ میباشند.
این گونه به نظر میرسد كه قسمت عمده سیستم اطلاع رسانی از روی قصد و یا بدون قصد، در تغییر هنجارهای ارزش اجتماعی، مؤثر است .
اطلاعات متعدد،همگی حامل پیامهایی است كه بارزترین آن عبارت است از «هر چه ایجاد لذت و تفریح كند مجاز بوده و میتوان آن را تجربه نمود» در حالی كه هرگز در عمل نمیتوان پیرو چنین الگویی بود; زیرا نتیجه آن «عقب ماندگی معنوی» و «عدم تكامل» انسانی است.
آیا برای روح پر تلاطم بشر، پاسخ گویی قوی و فعال یافت میشود كه غذای معنوی او را به بهترین و متنوعترین شیوه عرضه كند؟ آیا سیستم تبلیغاتی «عرضه كنندههای معنوی» آن قدر وسیع و پردامنه است كه سریعتر از آنتنهای ماهوارهای عمل نماید؟ و اصولا برای تبلیغات چه ارزشهایی میتوان از چهره الهی انساناستفاده كرد؟ و چگونه میتوان نسل جوان امروز جهان را متوجه یافتن خویشتن خویش نمود؟
جامعه انقلابی ایران
جامعه فعلی ما، تجربهی یك حیات روحی و معنوی قوی را به همراه خود دارد. لازم استبه ذكر بعضی از خاطرات فراموش شده گذشته - كه زیر بنای اصلی و اساس این كشور بودند - اشاره شود.
ملت ما به دنبال یك همت والای مردمی كه برخاسته از روح اعتقادی و ذاتی مردم بود به پا خاستند و بعد از انقلابی عظیم - كه جز به وصل بودن به چشمه جوشان رحمت الهی، هیچ تصور دیگری از نحوه پیروزی آن نیست - دوره تكاملی جدیدی را آغاز نمودند.
الف. شروع انقلاب
جوانان آن روز انقلاب; به عبارت دیگر بعد از بحران بیخدایی، با ارزشهایی كه رنگ معنویت داشت روبهرو شدند و چنان آن را جذب كردند كه موجب شد در نسل آن روز انقلاب، انرژی پر شور جوانی صرف راه عقیده و ایمان گردد. كسی نبود كه در آن برهه گوشهای از این ارزشها را جذب نكرده باشد. گو این كه انسان بسیار فراموش كار است.
ب. دوران جنگ تحمیلی
بلافاصله بعد از انقلاب و با آغاز جنگ تحمیلی، جوانان خود ساخته، خود را در معرض امتحان الهی دیدند. ملاك، سبقت گرفتن از ویژگیهای روحی جوانان نسل نو بود كه بر پایه خودساختگی، عزت نفس و از خودگذشتگی بنا گردید. اینجاست كه سخن قبلی بیشتر معنا پیدا میكند. در زمان جنگ و برهه لطیف خودسازی، غذای روحی و معنوی نسل آن روز از رشد مادی عرضه شده به آنان سبقت گرفته بود. آنان چنان از لطف الهی و نور خداوندی بهرهمند شدند كه ارزشهای ملی كشور را دچار تغییر و تحول و جهتبندی نمودند.
ملاكها دور میزد و اصل، ایمان، خدا محوری، دوری از خودمحوری، عدم خود پسندی و دوری از تشریفات بود. ارزشها بر اساس انسانیتها شكل میگرفت و خلاصه كلام، ملاكها الهی بود. این جوانان دیگر جوانان زمینی نبودند، دستیابی به قلههای بلند، گذشتن از بسیاری از دلبستگیها و وابستگیها را میطلبد و برای یافتن چنین گوهر عظیم، كمال هزینه لازم است. دادن خون صدها شهید گرانقدر حاكی از این است كه برای ایجاد موج در جامعه، دادن خون گران مایه شهید بزرگترین نعمت الهی است.
ج. وضعیت جوانان پس از خاتمه جنگ تحمیلی
اما نسل حاضر، دوران پرشور بریدن از بیخدایی قبل از انقلاب و پناه بردن به ارزشها را بعد از پیروزی آن كمتر درك كرده است. او در جامعهای به دنیا آمده كه بسیاری از ارزشها جنبه شعارینه پیدا كردهاند و این بدترین مشكل در برخورد با جوان امروز است. گوشزد كردن ارزشهای والای انسانی; مثل حفظ حجاب و دیگر اركان الهی برای او جنبه عادت و روزمرگی یافته است. جامعهای كه به دنبال گذر زمان، بعضی از اصول اولیه را به صورت كمرنگ و با نقص به او عرضه میكند، نمیتواند جوابی برای صدها سؤال او داشته باشد و گاهی این جوابها چنان بد و ناموزون پاسخ داده میشود كه او را در یك چهار چوب بسته و بدون عرضه روش اجرایی ممكن قرار میدهد.
پیشنهاد
تكامل جوانان احتیاج به «ایجاد تصوری» برای جوانان، جوامع و كشورها دارد. باید زبانی مشترك ایجاد كنیم كه نه تنها تعاریف این سن و مراحل رشد و تكاملش را در بر داشته باشد، بلكه فهمی مشترك از پایهها و مبناها را ذكر نماید. (۴)
با توجه به نفس پرتحرك انسان و قدرت تفكر و تدبر وی و تنوعطلبی كه از خصوصیات ذاتی بشر است، میطلبد كه علم و تحقیق كه همان ابزار تفكر انسانی است، دستبه دست هم داده و مسیر را برای او روشن سازند، تا بتواند بر اساس نیازها و خواستههای لازم راه زندگی را بیابد.
علم ابزاری است كه به وسیله آن هدف بلند الهی كه همان تعالی روح است میسر میشود.
مراكز مطالعات مذهبی و علمی، ضمن همكاری و ارتباط با یكدیگر، شاخصههای مراحل رشد و تكامل انسانی را بر مبنای ارزشها، علم و رفتار فردی و سازمانی برای رشد و تكامل نسل نو ارایه نمایند.
پینوشتها:
۱) سوره حشر، آیه ۱۹.
۲. Building Resiliency P.P۱۱_۱۴.National Assembly.۱۹۹۴
Academy For Educational Development, Foundations Forchane e۱۹۹۶, Second, Edition.
۳. Hurbor view injury prevention and Research center.
۴) خلیلی، شیوا، مشكلات محیطی جوانان خاورمیانه در عصر اطلاعات، سومین كنفرانس زنان برای صلح در خاورمیانه، قبرس، اردیبهشت ۱۳۷۸.
لیلا سادات زعفرانچی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست