چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

دیجیتالی بیندیش


دیجیتالی بیندیش

روش هایی که می تواند زندگی شما را سریع تر, به صرفه تر و با کیفیت تر کند

حتما شما هم این روزها عبارت معروف «عصر اطلاعات و ارتباطات» را شنیده‌اید. عصری که اکنون ما در آن به سر می‌بریم و به نوعی زندگی و عادت‌های ما را تغییر داده است. عرضه و مصرف روز افزون وسایل ارتباطی از یک سو و گسترش و در دسترس بودن منابع بی‌شماری از اطلاعات، باعث شده تا این روزها زندگی راحت‌تر از دهه‌های قبلی باشد. در این بین اما شاید فواید و مزایای عصر دیجیتال برای بسیاری از کاربران نامعلوم باشد. کاربرانی که حالا می‌توانند با کمک دنیای فناوری‌های ارتباطاتی، زندگی دیجیتالی را تجربه کنند. امروز می‌خواهیم به این مطلب بپردازیم که چگونه می‌توانیم با یک زندگی دیجیتالی راحت‌تر، شاد‌تر و حتی اقتصادی‌تر از قبل زندگی کنیم.

● دیجیتالی باشید

برای داشتن یک زندگی دیجیتالی، اول به یک سری امکانات دیجیتالی نیاز دارید. داشتن یک کامپیوتر شخصی، لپ‌تاپ، تبلت یا یک تلفن هوشمند به همراه دسترسی به اینترنت برای ورود شما به دنیای دیجیتال کافی است. هر چقدر که میزان دسترسی شما به چنین امکاناتی بیشتر باشد، مشروط به استفاده صحیح از آن تجهیزات، می‌توانید راحت‌تر مشکلات پیش روی خود را حل و فصل کنید. همه ما این روزها حداقل دو تا از لوازم نام برده شده را در این فهرست داریم.

● دیجیتالی جست‌وجو کنید

شاید بخشی از وقت ما روزانه به جست‌وجوهای مختلف درباره خدمات، اطلاعات و حتی پاسخ به سوالات و راهکارهای مورد نظرمان بازگردد. تصور کنید برای یافتن شماره تلفن یک نهاد یا شرکت خاص با راهنمای اطلاعات تلفن ثابت شهر خود تماس بگیرید و بعد هم با پاسخ متاسفانه شماره تلفنی از مرکز مورد نظر شما در بانک ما وجود ندارد، مواجه شوید. شاید اولین راهکاری که به ذهن خیلی‌ها برسد، تماس با دوستان و آشنایانی باشد که به نوعی با مرکز مورد نظر در ارتباط بوده یا روزی گذرشان به آن افتاده باشد. چنین راهکاری قطعا روند دسترسی شما به اطلاعات موردنظرتان را طولانی می‌کند. حال آنکه امروزه بالغ بر ۹۵ درصد از سازمان‌ها، نهادهای دولتی و حتی شرکت‌های خصوصی دارای سایت اینترنتی بوده و اتفاقا سایت‌های خیلی از آنها اطلاعات به روزی هم دارند. پس بهتر است به جای اتلاف وقت، ابتدا در یکی از موتورهای جست‌وجو، اطلاعات مورد نظر خود را جست‌وجو کنید. حتی اگر به سایت سازمان، نهاد یا شرکت مورد نظر خود هم هدایت نشوید، حتما مطلبی مربوط به آن موضوع را پیدا خواهید کرد. حال توجه داشته باشید که با محدود کردن جست‌وجوی خود و با به‌کار بردن کلمات کلیدی، همچون آدرس یا شماره تماس می‌توانید نتایج دقیق‌تری از جست‌وجوی خود داشته باشید.

● نقشه دیجیتالی داشته باشید

حتما پیش آمده که در خیابان به دنبال آدرس خاصی هستید. آدرس مکانی که قرار است برای اولین بار به آنجا بروید. اولین و نزدیک‌ترین راه حل، سوال‌کردن از افراد محلی است. اما آیا همیشه پاسخ صحیحی دریافت می‌کنید. نقشه‌های دیجیتالی که این روزها بسیاری تلفن‌های همراه هوشمند به آن مجهز شده‌اند، کار شما را آسان می‌کند. به راحتی می‌توانید مکان مورد نظر خود را در نقشه مشخص کرده و با استفاده از سیستم ناوبری نقشه، کوتاه‌ترین یا سریع‌ترین مسیر را از آن بخواهید. در چنین شرایطی با کمترین خطا و به راحتی به مقصد خواهید رسید. حتی بسیاری از نقشه‌های همراه با لایه‌های متفاوت خدمات شهری و اجتماعی عرضه شده‌اند؛ این بدان معنی است که شما می‌توانید از مکان بانک، بیمارستان، رستوران، فروشگاه، مدرسه، تعمیرگاه و بسیاری از خدمات عمومی و اجتماعی دیگر مطلع شوید. حتی در بسیاری از موارد می‌توانید به شماره تماس یا سایت این اماکن از طریق برنامه همان نقشه دستری پیدا کرده و با تلفن همراه خود با شماره مورد نظر تماس گرفته یا از سایت آن بازدید کنید. می‌توانید مکانی را که در آن قرار دارید در شبکه‌های اجتماعی و با دوستان خود به اشتراک گذارید و یا مشخصات جغرافیایی یا کدپستی مکان مورد نظر را برای دوستان خود با پیامک ارسال کنید تا آنها نیز بتوانند راحت‌تر به شما ملحق شوند. نقشه‌های دیجیتالی همراه فواید و امکانات دیگری هم دارد که در صورت استفاده می‌توانید از آنها مطلع شوید.

● دیجیتالی مطالعه کنید

اینترنت مملو است از اطلاعات و محتواهای مفید. برخی از این اطلاعات رایگان و برخی دیگر نیز با پرداخت هزینه‌هایی به مراتب ارزان‌تر از نسخه‌های چاپی قابل دسترس هستند. شما به راحتی می‌توانید اخبار روزنامه و رسانه‌های گروهی را از سایت آنها و به لحظه دنبال کنید. به این ترتیب در صرفه‌جویی از مصرف کاغذ و حفظ محیط زیست هم کمک کرده‌اید. علاوه بر این هم‌اکنون کتاب‌های الکترونیکی بسیاری توسط ناشران مختلف تهیه شده است. همانطور که گفته شد برخی از این نشریات رایگان و برخی دیگر هم با قیمتی پایین‌تر از نسخه چاپی عرضه می‌شوند. به این ترتیب شما می‌توانید محتوای مورد نظر خود را در قالب یک فایل همیشه روی تلفن همراه خود داشته باشید. امروزه حتی برخی از ناشران اقدام به انتشار نسخه صوتی کتاب‌ها هم کرده‌اند و شما می‌توانید با استفاده از این امکان به جای خواندن کتاب آن را در هنگام پیاده‌روی یا مسافرت‌های درون شهری بشنوید. حتی گاهی اوقات می‌توانید خاطرات خود را در دفتریادداشت تلفن همراه خود ذخیره کنید. این کار به شما اجازه می‌دهد هر زمان که خواستید به نگارش خاطرات خود پرداخته و بعدا آنها را به رایانه خود منتقل کنید.

● دیجیتالی پرداخت کنید

به گفته کارشناسان، بانکداری الکترونیک در ایران اندکی با تاخیر نسبت به کشورهای توسعه یافته راه‌اندازی شد، اما در همین مدت کوتاه و با فرهنگ‌سازی‌های صورت گرفته حجم بالایی از افراد به سمت خدمات بانکداری مجازی جذب شده‌اند. پرداخت قبوض تلفن همراه، ثابت، آب، برق، گاز، مالیات و عوارض این روزها از طریق بانکداری الکترونیک پرداخت می‌شود. جدا از این خدمات، انتقال وجوه بین بانکی از طریق واریزهای کارت به کارت یا ساتنا و شبا باعث شده تا بسیاری از افراد بدون مراجعه به بانک و اتلاف وقت، اقدام به انجام کارهای بانکی خود و از طریق رایانه شخصی و با استفاده از بانکداری اینترنتی کنند. علاوه بر این، بیشتر بانک‌های کشور اقدام به عرضه برنامه‌های کاربردی بانک خود برای موبایل‌های هوشمند کرده‌اند که همین امر باعث شده تا افراد علاوه بر استفاده از بانکداری اینترنتی، از بانکداری موبایلی هم استفاده کنند. استفاده از تلفن همراه به عنوان یک بانک همراه، فقط یک شعار نیست. شما هم می‌توانید یک بار از این امکانات استفاده کنید تا برای همیشه مشتری ثابت آن شوید. به جز خدمات عادی و رایج در این بخش، اما بانک‌ها برای برنده شدن در بازار رقابتی موجود سعی کرده‌اند خدمات بیشتری را در قالب بانکداری الکترونیکی برای کاربران خود فراهم کنند. پرداخت اقساط، درخواست صدور دسته چک، انتقال وجه بین‌بانکی و دسترسی به صورت‌حساب‌های موجود از جمله خدماتی است که مراجعه افراد را به شعب مختلف بانک‌ها به شدت کاهش داده است.

● دیجیتالی خرید کنید

این کار شاید برای تازه‌کارها سخت باشد. به شکل کلی ما ایرانی‌ها عادت داریم حتما در هنگام خرید کالا را از نزدیک دیده و آن را لمس کنیم. حتی اگر مشتری ثابت یک فروشگاه خاص بوده و به کیفیت اجناس عرضه شده در آن فروشگاه اطمینان داشته باشیم، باز هم بنا به دلایلی همچون چانه زدن بر سر قیمت کالا و تخفیف گرفتن علاقه شدیدی به خرید کردن حضوری داریم. اما بد نیست بدانید که خرید کردن اینترنتی هم مزایا و محاسن خاص خود را دارد. اول از همه حتما نیازی نیست که برای خرید یک کالای خاص با تمام فروشندگان این کالاها بحث کنید و از آنها راهنمایی بخواهید. یک ضرب‌المثل قدیمی می‌گوید: هیچ فروشنده‌ای نمی‌گوید: ماست من ترش است؛ اما شما می‌توانید قبل از خرید، اطلاعات اساسی در مورد کالای مورد نیاز خود را از سایت‌های اینترنتی تهیه کنید. در حال حاضر سایت‌های بسیاری وجود دارد که درباره بسیاری از کالاها و اسباب و لوازم ضروری و مصرفی مطالب تخصصی نوشته و حتی در پاره‌ای مواقع مدل‌های متفاوت از مارک‌های مختلف را بدون هیچ‌گونه پیش داوری‌ای با هم مقایسه کرده‌اند. جدا از این سایت‌ها، کاربران دنیای مجازی سعی می‌کنند مشکلات کالاهای خود را در فروم‌های تخصصی با دیگر کاربران به اشتراک گذاشته، چرا که با این روش می‌توانند راه‌حل‌های مختلفی را برای رفع مشکل خود بیابند. در نتیجه اندکی جست‌وجوی اینترنتی در مورد کالای مورد نظر آن هم پیش از خرید، می‌تواند شما را در داشتن یک خرید موفق کمک کند. هم‌اکنون سایت‌های معتبر بسیاری هستند که اقدام به فروش کالا و خدمات در دسته‌های مختلف می‌پردازند. با خرید از این سایت‌ها، علاوه بر صرفه‌جویی در وقت، می‌توانید در هزینه پرداختی هم صرفه‌جویی کنید. چرا که قیمت‌های اعلام شده در این سایت‌ها به دلیل پایین‌تر بودن هزینه‌های جاری، نسبت به فروشگاه‌های واقعی کمتر است؛ البته این نکته را هم در نظر داشته باشید که سایت‌های فروش کالا عموما مدت زمانی را برای تست و استفاده از دستگاه مورد نظر لحاظ می‌کنند، که اگر کالا مورد رضایت مشتری قرار نگرفت، آن را بدون چون و چرا پس می‌گیرند.

● کارهای اداری خود را دیجیتالی انجام دهید

در این چند سال گذشته، دولت الکترونیکی رشد نسبی نسبت به گذشته داشته است. هر چند که به نظر می‌رسد سرویس‌های بیشتری در این بخش باید ارائه شد تا معنی دولت الکترونیکی برای کاربران ملموس‌تر شود. به هر حال هم‌اکنون بسیاری از سازمان‌های دولتی سعی کرده‌اند تمام یا بخشی از فعالیت‌های خود را در اینترنت ارائه دهند تا از مراجعات بیهوده ارباب رجوع خود بکاهند. شهرداری را شاید بتوان به‌عنوان یکی از نمونه‌های موفق دولت الکترونیکی به حساب آورد. پرداخت عوارض خودرو به شکل الکترونیکی و ثبت‌نام طرح ترافیک در کنار برخی از فرآیندهای اینترنتی برای ساخت‌وساز از جمله اقداماتی است که این نهاد تا به حال توانسته در اینترنت ایجاد کند؛ هرچند که تاسیس دفاتر خدمات الکترونیکی شهر و مراجعه نهایی کاربران برای ارائه یا اخذ مدارک اندکی این روند الکترونیکی شدن را مبهم کرده است. به هر حال انتظار می‌رود دیگر نهادهای دولتی به خصوص نهادهایی که بیشترین مراجعه را دارند مانند نیروی انتظامی، شهرداری، خدمات مربوط به ثبت احوال و اسناد به جای تاسیس دفاتر الکترونیکی، اقدام به ارائه خدمات خود در اینترنت کرده تا زمان و هزینه کمتری از کاربران به هدر رود.

● اسناد خود را دیجیتالی کنید

یکی از کارهایی که می‌تواند به یک زندگی دیجیتالی کمک کند آرشیو اسناد و مدارک در قالب فایل‌های رایانه‌ای است. این امر حتی در مواقع لزوم می‌تواند کمک قابل‌توجهی به روند پیشرفت کارها داشته باشد. اسکن مدارک مهمی همچون شناسنامه، کارت ملی، گواهینامه، گذرنامه، مدارک تحصیلی، عکس‌های خانوادگی و حتی قبوض پرداختی باعث می‌شود تا در مواقع لزوم به جای گشتن در بین مدارک کاغذی آن هم در لابلای انبوهی از مدارک دیگر در قفسه‌های کتابخانه یا کمد، این مدارک راحت‌تر در دسترس باشند. جدا از این مزیت، برخی از مدارک کاغذی هستند که آرشیو آنها فضای زیادی از کمد اسناد شما را اشغال می‌کند. قبوض پرداختی آب و برق و گاز و تلفن یا عوارض و مالیات، رسیدهای بانکی و... از جمله این موارد هستند که شما می‌توانید با اسکن آنها هم آرشیوی منظم‌تر داشته باشید و هم از فضای اضافی به وجود آمده به دنبال آن برای کارهای دیگر استفاده کنید.

● از نرم‌افزارهای کاربردی بیشتر استفاده کنید

یکی از امکاناتی که گوشی‌های هوشمند برای کاربرانشان فراهم می‌کند امکان استفاده از انبوهی از نرم‌افزارهای کاربردی است، نرم‌افزارهایی که شاید حتی در روند زندگی شما تاثیرگذار بوده و حتی کمک قابل توجهی به بهبود وضع شما داشته باشد. به‌عنوان مثال نرم‌افزارهای حسابداری شخصی به شما کمک می‌کند تا نظارت کافی و دقیق بر دخل و خرج خود و اعضای خانواده داسته باشید و بفهمید بیشتر هزینه‌های جاری شما در یک ماه، یک فصل و حتی یک سال در چه بخش‌هایی بوده است. البته در دنیای تلفن‌های هوشمند شما با حجم بسیار زیادی از نرم‌افزارها روبه‌رو خواهید بود، که قطعا استفاده از آنها می‌تواند برای شما مفید باشد. نرم‌افزارهای دربرگیرنده دائره‌المعارف‌های همراه، نرم‌افزارهای آموزشی، بانک‌های اطلاعاتی، ابزارهای دفتر کار شخصی شامل دفترچه کارت‌های ویزیت، قرار ملاقات‌ها و...، نرم‌افزارهای غذایی و ورزشی که با بهره‌گرفتن از جی پی اس گوشی شما را به رعایت یک رژیم غذایی مناسب با میزان فعالیت بدنی شما دعوت می‌کند و...

● دیجیتالی تفریح کنید

هرچند که بسیاری از کارشناسان معتقدند که استفاده بیش از حد از فناوری‌های نوین ممکن است در روند زندگی اجتماعی افراد تاثیر منفی داشته باشد و بهتر است کاربران این فناوری‌ها در فواصل زمانی خاص یا محدود به استفاده از این فناوری‌ها بپردازند، اما بد نیست که بدانید دنیای دیجیتال حتی به فکر تفریح شما هم هست. بازی‌های رایانه‌ای یا حتی بازی‌های فکری همراه که می‌توانند روی موبایل شما نصب شوند، ابزار مناسبی برای سرگرم کردن شما در مواقع بیکاری خواهند بود. حتی تماشای فیلم‌های روز در اینترنت یا برخی از کانال‌های تلویزیونی به شرط داشتن سرویس اینترنتی مطلوب، روی تلفن همراه هم جذابیت‌های خاص خود را خواهد داشت.

م.ر.بهنام رئوف