چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

آراستگی در سیره پیامبر(ص)


خدا زیباست و زیبایی را دوست دارد. این نكته كه مضمون احادیث مكرر است.(۱) در شكل ظاهری و هیئت آشكار انسان های مسلمان هم تجلی می یابد و خداوند زیبایی و آراستگی را برای بندگان و در مؤمنان …

خدا زیباست و زیبایی را دوست دارد. این نكته كه مضمون احادیث مكرر است.(۱) در شكل ظاهری و هیئت آشكار انسان های مسلمان هم تجلی می یابد و خداوند زیبایی و آراستگی را برای بندگان و در مؤمنان هم می پسندند و ژولیدگی و درهم ریختگی را بر آنان روا نمی دارد.به فرموده امیرالمؤمنین(ع) «التجمل من اخلاق المؤمنین».(۲) آراستگی از اخلاق مؤمنان است. رسول اكرم(ص) نیز فرموده است: «ان الله یبغض الوسخ والشعث».(۳)

پروردگار، چركی و ژولیدگی را دشمن می دارد.باتوجه به مطلوب بودن تجمل و آراستگی از دید اسلام به بررسی گوشه هایی از این شیوه رفتاری، در سیره پیامبر خدا می پردازیم:

آینه و شانه

آراستگی سرو صورت و وضعیت موی چهره و سر، نشان اهمیت دادن به این سنت اسلامی است. رسول خدا در آینه نگاه می كرد، موی سر خود را شانه می زد، گاهی هم به جای آینه، در ظرف آب نگاه می كرد و موی سر خود را مرتب می ساخت و علاوه بر اینكه خود را برای خانواده آراسته و مهیا می كرد، برای برادران دینی هم خود را می آراست.(۴)

همسرش عایشه، دید كه آن حضرت در ظرف آبی نگاه می كند كه در اتاق اوست و خود را می آراید، گفت: پدر و مادرم فدایت! تو پیامبری و بهترین آفریدگان، چرا چنین می كنی؟ فرمود: «ان الله تعالی یحب من عبده اذا خرج الی اخوانه ان یتهیا لهم و یتجمل».(۵)

خداوند از بنده اش این را دوست دارد كه هرگاه نزد برادران دینی اش بیرون می رود، خود را برای آنان آماده و آراسته سازد. این شیوه سبب جذب و جلب دیگران می شود و به نفوذ دعوت تبلیغی یك پیشوا افزایش می دهد. آن حضرت با شانه سرخود را شانه می كرد.همسرانش مراقب و منتظر بودند كه وقتی از موهای سر وصورت او می ریخت، آنها را جمع می كردند تار موهایی كه گاهی نزد مردم به عنوان تبرك مانده بود از همان موها بود. وی گاهی روزی دوبار محاسن خود را شانه می زد و پس از شانه زدن شانه را زیر تشك و بالش خود می گذاشت.(۶)

جواد محدثی

.۱ «ان الله جمیل و یحب الجمال»، علی(ع) وسائل الشیعه، ج۳، ص.۳۴۰

.۲ غررالحكم، آمدی.

.۳ نهج الفصاحه، حدیث شماره .۷۴۱

۴و .۵ بحارالانوار، ج۱۶، ص.۲۴۹

.۶ مكارم الاخلاق، طبرسی، ص.۳۳