چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
کدام پنیر سالمتر است؟
امروزه شاهد تنوع پنیرها در بازار مصرف هستیم به طوری که خوردن آنها برای صبحانه مانعی ندارد. جالب است بدانید که در کشور فرانسه بالغ بر ۲ هزار نوع پنیر مختلف وجود دارد که قارچها و فرآیندهای تخمیری که بر بافت شیر و لبنیات اعمال میشود، عامل تولید آنها هستند.
بارها گفتهایم که تنوع غذایی یک اصل اساسی در تغذیه است و افراد جامعه میتواند پنیر را به عنوان یک ماده لبنی سرشار از کلسیم و ریزمغذیهای دیگر و با تنوع بسیار مصرف کنند. نکتهای که باید روی آن تاکید کرد درصد مصرف چربیهای اشباع و شکر است که در فرآیند تولید بیش از پیش به کار میرود و اگر پنیرهایی که مصرف میکنیم به نسبت درصد چربی بالایی داشته باشند، میتوانند عامل افزایش چربی خون، اضافهوزن، پرفشاری خون، دیابت و سایر بیماریهای متابولیک شوند.
خوشبختانه امروزه مقدار چربی روی بستهبندی بسیاری از موادغذایی از جمله پنیرها درج شده است و بهتر است پنیرهایی را بخوریم که اصطلاحا کمچرب هستند. حتی برخی پنیرها نسبت سدیم و نمک بالایی دارند که این مساله هم قابلتامل است. مهمترین نکته حین خرید و استفاده از پنیر، توجه به میزان چربی است که میتواند احتمال گرفتگی عروقی را افزایش دهد و البته توجه به مقدار نمک نیز مهم است.
بنابراین یک فرد سالم میتواند از تمامی انواع پنیرهای موجود در بازار به تعادل مصرف کند. واقعیت این است که در جامعه ما به دلیل کم شدن فعالیت و مسایل مختلف زیستمحیطی و شیوه زندگی، احتمال بروز بیماریهای متابولیک و قلبی-عروقی، پرفشاری خون، دیابت و انواع سرطانها به شدت رو به افزایش است و دلیل رواج آنها نیز شیوه غلط زندگی و رفتارهای اشتباه عملکردی و فیزیکی ماست. اگر فردی تحرک کافی و الگوی غذایی صحیحی دارد و از تمام گروههای غذایی شامل میوه و سبزیجات به اندازه استفاده میکند، عالی است که برای ایجاد تنوع انواع پنیرها را هم مصرف کند اما در غیر این صورت باید از خوردن پنیرهای چرب خودداری کرد.
واقعیت این است که چربی، طعم غذا را بهبود میبخشد و اگر ذائقه خود را با مقدار زیادی چربی عادت دهیم، خوردن موادغذایی کمچرب سخت خواهد شد. پس به افرادی که اضافهوزن دارند، توصیه میشود پنیرهای کمچرب که چربی زیر ۲۰ درصد و بین ۱۰ تا ۲۰ درصد دارند، مصرف کنند. انواع پنیرهای موجود در بازار در حال حاضر بین ۴۰ تا ۷۰ درصد چربی در ماده خشک دارند که خود تراکم کالری در واحد وزن را بالا میبرد. در ضمن، فراموش نکنید که از بین پنیرها، پنیر پیتزا از تمامی پنیرها چربتر است و مصرف آن به عنوان پنیر صبحانه توصیه نمیشود. حتی بهتر است در غذاها نیز از انواع پنیرهایی استفاده کنیم که چربی کمتری دارند.
دکتر محمدرضا وفا
متخصص تغذیه و رژیم درمانی
دانشیار دانشکده بهداشت دانشگاه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست