دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
نصب لینوكس از روی اینترنت
● اشاره :
شاید بسیاری از كاربران لینوكس ندانند كه میتوان یك توزیع لینوكس را تحت شبكه و به صورت آنلاین نصب نمود. این شیوه از نصب مزایای خاصی دارد. از جمله: عدم نیاز به تهیه سیدیهای نصب توزیع و بروزرسانی توزیع پس از انتشار هر نسخه جدید. یكی از معروفترین توزیعهایی كه امكان نصب از روی اینترنت را برای كاربران فراهم میكند.
● اینترنت؛ جایگزین سیدی
یكی از هیجانانگیزترین ویژگیهای سیستمعامل لینوكس، انتشار رایگان آن در اینترنت است. اگر بخواهید آخرین نسخه توزیعهای لینوكس OpenSUSE شركت ناول، Fedora Core۵ یا اوبونتو را روی سیستم خود نصب نمایید، كافی است فایلهای نصب این توزیع را از اینترنت و سایت رسمی توزیع یا از طریق پورتال BitTorrent دریافت نمایید.چون این فایلها به صورت Image هستند، باید با استفاده از یك برنامه آنها را روی سیدی یا DVD رایت كنید. اكنون تنها كاری كه باقی میماند، بوت كردن سیستم و قراردادن سیدی شماره اول در سیدیرام است. اما اگر از یك ارتباط سریع اینترنت استفاده میكنید و تصمیم دارید فقط یك بار یك توزیع لینوكس را نصب كنید، میتوانید به جای صرف زمان برای دانلود فایلهای Image هر توزیع و رایتكردن آنها روی سیدی یا DVD، این توزیع را به صورت آنلاین و توسط یك سرویسدهنده اینترنت نصب نمایید. مزایای این روش فراوان است. برای مثال، با استفاده از این روش دیگر نیازی به سیدی نخواهید داشت و در نتیجه در هر زمانی كه امكان دسترسی به سیدی نبود، با مشكلی مواجه نیستید. مزیت دیگر، صرفهجویی در زمان و عدم نیاز به دریافت پنج فایل با ظرفیت هفتصد مگابایت از اینترنت است. میتوانید این زمان دانلود را برای نصب لینوكس صرف كنید.
از مزایای دیگر نصب آنلاین لینوكس، عدم نیاز و وابستگی به یك رایتر است. در چنین حالتی قادر خواهید بود لینوكس را روی سیستمی كه فاقد رایتر است، نصب و اجرا نمایید. از این گذشته، بهترین مزیت این روش، نصب آخرین نسخههای انتشاری هر توزیع در هر زمان است. دیگر لازم نیست نگران انتشار یك نسخه جدید و بروزرسانی نسخه لینوكس خود باشید.
خوشبختانه توزیعهای لینوكس زیادی از روش نصب تحت شبكه پشتیبانی میكنند، اما دو توزیع محبوب و عمومیOpenSUSE و Fedora Core ۵ در این زمینه شهرت بیشتری دارند. روش نصب تمامی توزیعها تا حدودی یكسان است و با روش نصب از روی سیدی، تفاوت چندان زیادی ندارد. تنها تفاوت اینكار را باید در منبع فایلهای نصب دانست.
● از كجا آغاز كنیم؟
با این مقدمه به سراغ چگونگی نصب یك توزیع لینوكس به صورت آنلاین میرویم. در اولین گام نیازمند یك سیدی بوت لینوكس یا هر وسیله قابل بوت دیگر هستید. تنها فایلی كه برای بوت یك توزیع لینوكس نیاز دارید، حجم بسیار كمی دارد. برای مثال فایل بوت توزیع ۴Fedora Core۵ تنها ۶۷.۶ مگابایت و برای توزیع ۵OpenSUSE۵ شصتوچهار مگابایت است. این فایلهای بوت برای هر دو معماری ریزپردازنده ۳۲ و ۶۴ بیتی ارائه شدهاند.
برای ساخت سیدی بوت، فایل iso. توزیع موردنظر خود را از اینترنت دانلود كنید و با یك برنامه رایت سیدی، یك سیدی قابل بوت از آن بسازید. پیش از اقدام به این كار، از پشتیبانی سیستم خود برای بوت از روی CD-ROM اطمینان حاصل كنید. البته روشهای دیگری برای بوت لینوكس وجود دارد. مثلاً میتوانید از حافظههای USB یا ابزارهای مالتیمدیای مبتنی بر پورت USB استفاده كنید. متأسفانه برخی از توزیعها از بوت با استفاده از پورت USBپشتیبانی نمیكنند و اجازه چنین كاری را نمیدهند مانند (OpenSUSE).
در عوض، توزیعی مانند Fedora Core۵ یك فایل مخصوص با نام ۶diskboot.img برای این روش از بوت دارد كه میتوانید آن را از روی وب سایت توزیع دریافت نمایید. پس از دریافت این فایل در پوسته خط فرمان لینوكس لازم است دستور زیر اجرا شود:
dd if=diskboot.img of=/dev/drive
در این فرمان به جای Drive موقعیت وسیله قابل بوت از روی پورت USB را وارد كنید. باید بایوس سیستم را نیز برای بوت از روی پورت USB تنظیم نمایید. به هرحال، اولین گام برای نصب لینوكس تحت اینترنت، بوت كردن لینوكس است.
● نصب آنلاین
پس از بوت كردن سیستم توسط یك سیدی بوت لینوكس، نیاز دارید برنامه نصب توزیع لینوكس مورد نظرتان و تمامی اطلاعاتی كه برای نصب لینوكس از روی شبكه مانند چگونگی اتصال به اینترنت، آدرس و نوع سرویسدهنده لازم است را به دست بیاورید. پس از آن رابط برنامه نصب از شما رابط شبكه را سؤال خواهد كرد. اگر فقط از یك رابط شبكه (كه غالباً یك كارت شبكه است) استفاده میكنید، این رابط شبكه به صورت خودكار توسط برنامه نصب شناخته خواهد شد. اما اگر برای مثال میخواهید یك ارتباط Wi-Fi برقرار نمایید، باید ابزارهای این شبكه را برای برنامه نصب لینوكس تعریف كنید. در گام بعد باید چگونگی دریافت آدرس IP شبكه شما توسط برنامه نصب مشخص شود. در غالب اوقات شما سرویس DHCP را تنظیم میكنید كه به صورت خودكار اقدام به دریافت آدرسهای IP شبكه خواهد كرد.
در مرحله بعد باید برای برنامه نصب مشخص نمایید كه میخواهید فایلهای نصب لینوكس را از طریق یك سرویسدهنده FTP یا HTTP دریافت كنید. این موضوع برای هر كاربر در مقایسه با دیگری متفاوت خواهد بود، اما در هر صورت راهی جز این دو شیوه وجود نخواهد داشت. توزیعهایی مانند OpenSUSE و Fedora Core ۵ از دو روشFTP و HTTP پشتیبانی میكنند.
اكنون به آخرین مرحله نصب رسیدهایم و باید برای برنامه نصب محل و آدرس فایلهای نصب توزیع لینوكس تعریف شود. در سادهترین حالت، سایتهای آینه هر توزیع میتوانند یكی از نشانیهای معتبر باشند. در برخی از توزیعهای لینوكس نیاز است كه نوع نسخه نصب از جهت معماری سیستم نیز مشخص شود. همچنین سرعت و كیفیت نصب لینوكس از روی شبكه به نوع اتصال اینترنت شما بستگی خواهد داشت. اما مطمئناً زمان نصب آنلاین، بیشتر از زمان نصب از طریق سیدی است. شما میتوانید در انتهای شب اقدام به نصب لینوكس نمایید و با خیالی راحت بخوابید. صبح كه از خواب بیدار شوید، صفحه ابتدایی لینوكس را مشاهده میكنید.
منبع: ماهنامه شبکه
ترجمه: میثاق محمدی زاده
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست