دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا

سیاست صهیونیستی «بحران در بحران»


سیاست صهیونیستی «بحران در بحران»

شكستهای سیاسی و نظامی اسرائیل در جنگ ۳۳ روزه علیه ملت لبنان و انتشار گزارش الیاهو وینگراد, شرایط بحرانی موجود در كابینه ایهود اولمرت را تشدید كرد,

تهدید اخیر رژیم صهیونیستی به ترور شخصیتهای سیاسی جنبشهای اسلامی از جمله «خالد مشعل»، رئیس دفتر سیاسی حماس و «اسماعیل هنیه»، نخست وزیر منتخب ملت فلسطین بار دیگر مقوله بحران آفرینی اسرائیل در اوج بحران را در ذهنها تداعی می كند.شكستهای سیاسی و نظامی اسرائیل در جنگ ۳۳ روزه علیه ملت لبنان و انتشار گزارش الیاهو وینگراد، شرایط بحرانی موجود در كابینه ایهود اولمرت را تشدید كرد، به گونه ای كه نخست وزیر این رژیم را به اتخاذ سیاست فرافكنی و انتقال بحران به خارج از محدوده اسرائیل ناچار ساخت. از سرگیری حملات نظامی علیه ساكنان بی گناه نوار غزه و ترور شخصیتهای تأثیرگذار حماس و تهدید به ترور اسماعیل هنیه و خالد مشعل، بخشی از سیاست ایهود اولمرت برای خروج از بحران سیاسی موجود می باشد.

با این كه طبق موافقت نامه سازش اسلو كه در سال ۱۹۹۳ میان فلسطین و رژیم صهیونیستی به امضا رسید، اسرائیل حق تعقیب مبارزان فلسطینی را ندارد، اما نخست وزیران رژیم اسرائیل هرگاه با مشكل سیاسی و نظامی مواجه می شدند، به ترور رهبران جنبشهای اسلامی می پرداختند. این شیوه كه در فلسطین اشغالی به «بحران در بحران» معروف شده است، با هدف خروج از انزوا و برون رفت مرحله ای از بحرانهایی كه معمولاً رهبران رژیم صهیونیستی با آن مواجه می شوند، صورت می گیرد. متأسفانه جامعه جهانی به ویژه شورای امنیت سازمان ملل و اتحادیه اروپا بدون توجه به عواقب سیاستهای بحران آفرینی رهبران رژیم اسرائیل، تنها نظاره گر چنین شرایطی است؛ در حالی كه ادامه این گونه سیاستها در نهایت به تشدید بحرانهای منطقه ای و گسترش آن به سایر حوزه های فلسطینی منجر می شود. در چنین فرایندی دولت منتخب حماس كه در طول ۱۵ ماه گذشته با انواع بحرانها چه از سوی جامعه جهانی و چه از سوی رژیم اسرائیل روبرو شده، درصدد بازنگری در سیاستهای خود برخواهد آمد و این امر رویكرد سیاسی حماس را به سمت یك رویكرد خشونت آمیز نظامی تغییر خواهد داد. در این فرایند، گروههای مبارز فلسطینی ناچار خواهند شد تا خشونت را با خشونت پاسخ دهند و در آن صورت، اراضی اشغالی به صحنه یك بحران خشونت بار بی پایان تبدیل خواهد شد.

قطعاً در این شرایط اسرائیل هرگز نخواهد توانست در آینده این بحران را مهار كند، زیرا ملت فلسطین برای برون رفت از این بحرانها و حركت به سمت دولت سازی در چارچوب شیوه های دموكراتیك مورد قبول غرب، همه تلاشهای خود را به كار گرفت. دولت منتخب حماس نیز پس از پیروزی در انتخابات پارلمانی و تشكیل یك دولت وحدت ملی، تلاش كرد تا راه مسالمت آمیزی را برای احقاق حقوق ملت فلسطین در پیش بگیرد، اما متأسفانه رژیم صهیونیستی سیاست بحران آفرینی خود را ادامه داد.اكنون كه اسرائیل تهدید كرده تا رهبران سیاسی حماس را ترور كند، قطعاً این گونه تهدیدات بدون پاسخ نخواهد ماند و ملت فلسطین واكنشهایی از خود نشان خواهد داد.از سوی دیگر، جامعه جهانی باید صادقانه به وظیفه خود در راستای كمك به برقراری امنیت و آرامش در اراضی اشغالی عمل كند، زیرا سكوت در برابر تهاجمات ارتش اسرائیل به مردم بی دفاع فلسطین به گسترش موج تروریسم در منطقه كمك خواهد كرد.

حسن هانی زاده- كارشناس مسایل منطقه