پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

۱۲ تیر ـ ۳ جولای ـ اوج شور دفاع نظامی ایرانیان از میهن در تیر ماه ۱۳۳۰


در پی تمركز نیروهای انگلستان در بصره، سلیمانیه، كركوك و اربیل (عراق) برای حمله به ایران كه نفت خود را ملی كرده بود و ورود ناو انگلیسی موریشس (موریس) با قدرت آتش زیاد به شط العرب، …

در پی تمركز نیروهای انگلستان در بصره، سلیمانیه، كركوك و اربیل (عراق) برای حمله به ایران كه نفت خود را ملی كرده بود و ورود ناو انگلیسی موریشس (موریس) با قدرت آتش زیاد به شط العرب، ۱۲ و ۱۳ تیرماه۱۳۳۰ یكانهای ارتش ایران در خیابانهای شهرهای مختلف به منظور تقویت روحیه هموطنان رژه رفتند و مردم را به تماشای مانورهای نظامی خود دعوت كردند.

مردم كه به هیجان آمده بودند داوطلبانه به كمك سربازان می شتافتند و به حفر سنگر توپ می پرداختند. فرماندهی دفاع از آبادان به ژنرال كمال سپرده شده بود و نیروی كمكی از شیراز و قزوین و همه واحدهای لشكر هفتم پیاده كرمان به خوزستان اعزام شده بودند. همچنین چند خلبان نیروی هوایی داوطلب عملیات كامیكازی و كوبیدن هواپیماهای پر از مواد منفجره به كشتی انگلیسی شده و مردم به تمجید و قدردانی از آنان پرداخته و روزنامه ها به انتشار چاپ عكسهایشان دست زده بودند.

نیروی دریایی باوجود ضعف و نداشتن ناو سنگین به حالت آماده باش درآمده بود. در اینجا بود كه ملت متوجه شد باید نیروی دریایی اش را تقویت كند و تقویت آن را در اولویت قرار دهد. در خوزستان حمل سوخت به دو كشتی لاروب قطع شده بود تا شط العرب با گل و لای بسته شود و به ناو انگلیسی موریشس اخطار شده بود كه ظرف ده روز یا باید از شط العرب خارج شود و یا در جایی كه هست به گل خواهد نشست. در این میان دهها هزار تن از سربازان منقضی خدمت و دیگران به پادگانهای مربوط مراجعه و خود را معرفی می كردند.

با این آمادگی ملی برای دفاع، كشور یكپارچه شور و هیجان شده بود و رادیو تهران پی در پی گزارشهای مربوط را همراه با سرود «ای ایران ...» پخش می كرد و اصحاب نظر با مصاحبه و تفسیر به مردم ثابت می كردند كه اشغال نظامی ایران در شهریور ۱۳۲۰ نتیجه خیانت چند مقام بود نه ضعف ارتش و وطندوستی مردم. در این میان مردم دسته دسته آمادگی خود را برای دادن كمك مالی به دولت اعلام می كردند كه آخر وقت ۱۳ تیرماه دكتر مصدق نخست وزیر در یك پیام رادیویی به مردم اطمینان داد كه خزانه دولت خالی نیست.

وی در این پیام توصیه كرد كه مردم ضمن تحكیم وحدت ملی و حفظ همبستگی بكوشند نیاز خود را تنها با استفاده از محصولات و تولیدات وطن رفع كنند تا دولت مجبور به واردات نشود و ضعف نشان ندهد. وی در این پیام گفت كه تا یك كشور خودكفا نشود نخواهد توانست در برابر زور خارجی ایستادگی كند.