دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
ورزشی برای تمام فصول و البته لاغری شما
آب به طور همزمان آنقدر مقاومت در برابر ما ایجاد میکند که به ما امکان میدهد عضلاتمان را به کار اندازیم....
بنابراین تعجبی ندارد که شناکردن یکی از پرطرفدارترین راههاه برای حفظ یا بازیابی- آمادگی جسمی و روانی است.
● آب چطور بر ما اثر میگذارد؟
داستان غوطهور شدن ارشمیدس در وان حمام بیانگر آن است که چرا ما از همان لحظهای که پا به درون استخر میگذاریم، منافع ورزش در آب را دریافت میکنیم. همانطور که مشاهده ریاضیدان باستانی یونانی نشان داد، نیروی بالابرندهای که بر بدن غوطهورشده در آب وارد میآید، معادل وزن آب است که هنگام غوطهوری جابهجا میشود. این نیرو که به نام «نیروی شناوری» خوانده میشود باعث میشود ما درون آب احساس سبکی کنیم. افرادی که بدنشان تراکم کمتری نسبت به آب دارد- یعنی افراد چاق که نسبت بالاتر چربی در مقابل عضله و استخوان دارند- با کمترین تلاشی روی آب شناور میمانند.
فشاری که آب روی پنجه و ساقهای پا وارد میآورد، خون را از طریق وریدها به بالا میراند و گردش خون را بهبود میبخشد. آب همچنین با ایفای یک نقش بالشتکی برای مفاصل، خطر آسیبهای ورزشی در شناگران حرفهای را نسبت به ورزشکارانی که ورزشهای زمینی انجام میدهند، کاهش میدهد. آبی که درجه حرارت آن بیشتر از دمای بدن باشد، عضلات را شل و آرام میکند. آب سردتر مانع از گرمازدگی حین فعالیت جسمی شدید میشود.
● منافع شنا
شنا کردن در یک استخر ایمن و کاملا تحت مراقبت بیشترین منافع از لحاظ سلامتی و کمترین خطرات را نسبت به سایر اشکال ورزشهای هوازی و مقاومتی دارد. با این وجود در حالی که اطلاعات زیادی در مورد اثرات ورزش با شدت زیاد در ورزشکاران جوان و رقابتی وجود دارد، بررسیهای چندانی در مورد شناگران تفریحی و به دنبال تناسب اندام انجام نگرفته است.
در هر حال اطلاعات معدود فعلی حاکی از آن است که ۳۰ دقیقه تا یک ساعت شنا کردن ۳ بار در هفته میتواند این منافع را به دنبال داشته باشد:
▪ پایین آوردن فشار خون:
شنا کردن مانند سایر ورزشهای با شدت متوسط میتواند تلمبه کردن خون به وسیله قلب را بهبود بخشد.
▪ بهبود خلقوخو:
شنا نه تنها به جلوگیری از افسردگی کمک میکند، بلکه فعالیتهای جسمی درون آب همراه یوگا (یوگای درون آب) میتواند اضطراب را تسکین بخشد.
▪ تسکین علائم آرتریت:
شنا کردن در مبتلایان به آرتریت (التهاب مفاصل) و فیبرومیالژی درد مفاصل را کاهش میدهد و انعطافپذیری آنها را کاهش میدهد.
▪ ممکن است به کاهش وزن کمک کند:
هر ساعت شنا ۳۵۰ تا ۵۰۰ کالری را میسوزاند. این مقدار کمتر از ۴۲۰ تا ۴۹۰ کالری است که هنگام دویدن آرام میسوزانید، اما هنوز مقدار قابلتوجهی است.
شنا کردن فعالیت جسمی خوبی برای افراد دچار اضافه وزن است زیرا تاثیر حمایتی آب، فشار وارد بر مفاصل لگن، زانوها، قوزک پاها و پنجه پاها را کاهش میدهد. مادامی که شما میزان کالری رژیم غذاییتان را اضافه نکنید، شنا کردن مرتب باید باعث کاهش وزن شما شود. همچنین یک حلقه بازخورد مثبت هم ایجاد میشود زیرا هنگامی که شنا کردن باعث کاهش وزن میشود، شناگران شناوری کمتری پیدا میکنند و باید انرژی بیشتری مصرف کنند تا خود را روی آب نگه دارند و به این ترتیب حتی کالری بیشتری سوخته میشود.
▪ تقویت گروههای بزرگ عضلانی:
شنا کردن نه تنها عضلات دست و پا بلکه عضلات پشت و شکم را نیز تقویت میکند.
● شناهای ۴گانه
شناگران برای به جلو حرکت کردن باید بر مقاومت آب و نیز اصطکاک آبی که روی آنها جریان دارد، غلبه کنند. آنها همچنین مجبورند با جریانهای گردابی ناشی از حرکت سایر شناگران مواجه شوند.
هر ۴ نوع پایه شنا که در زیر ذکر شدهاند، به وسیله فیزیولوژیستهای ورزشی مورد بررسی و اصلاح قرار گرفتهاند تا میزان مقاومت آب را به حداقل و میزان بالا ماندن شناگر را به حداکثر برسانند.
ممکن است این تکنیکها اندکی با آنچه شما در کودکی آموختهاید، متفاوت باشند.
۱) شنای کرال سینه
برای انجام شنای کرال به این ترتیب عمل کنید:
در حالی که دستتان را از میان آب میگذرانید، دست باید الگویی مانند یک S تغییر شکلیافته را دنبال کند .
کشش دستتان باید در حالی که از میان آب میگذرد، شتاب پیدا کند و با ضربهای محکم پایان یابد.
از آنجایی که ساق پاهای شما در مقایسه با بازوها نیروی رانشی چندانی تولید نمیکند، حرکت شلاقی پاها پاها به طور مستقیم در پشت بدن قرار دارند و نسبت به سطح بدن به بالا و پایین ضربه میزنند- که در زیر سطح آب انجام میشود، عمدتا برای بالا نگه داشتن لگن و حفظ تعادل به کار میرود. شلپ شلپ نکنید.
لگن و تنهتان را طوری بچرخانید تا آب را بشکافید. مربیان شنا اغلب میگویند کلید یک کرال خوب حرکت لگن است.
سرتان را بیش از حد از آب بیرون نیاورید. هنگامی که به جلو حرکت میکنید، سرتان آب را به کناری میراند، بنابراین فضا برای تنفس کردن به وجود میآید.
۲) شنای قورباغه
این نوع شنا کمفشارترین شنا برای اغلب افراد است.
شنای قورباغه ممکن است برای افرادی که دچار مشکلات زانو یا پشت هستند، مشکل باشد. آهسته کردن سرعت ضربهزدن و کاهش اسنپ ممکن است به این افراد کمک کند.
حرکات دست و پاهایتان را کنترل کنید. بسیاری از افراد دستهایشان را بیش از حد لازم از بدن دور میکنند.
به طور ایدهآل بدن شما باید مسیری مارپیچی به سمت بالا و پایین را بپیماید، به این نحو که سر و تنه شما بالا بیاید و نیمه پایینی بدن آن را دنبال کند.
۳) شنای پهلو
شنای پهلو مانند شنای قورباغه، شنایی کمفشار است. یک شکل شنای پهلو هم وجود دارد که در آن در فاصله حرکات قیچی، حرکات بالا و پایین بردن پا هم انجام میشود. به این ترتیب انرژی کمتری مصرف میشود.
سرتان را خیلی بالا نبرید. گونههایتان باید به طور صاف روی آب قرار داشته باشد.
دستورالعمل «سیب را بچین و درون سبد بگذار» برای حرکت دادن دست و بازو در این نوع شنا هنوز به قوت خود باقی است.
۴) کرال پشت
شنای کرال پشت مقدماتی مانند شنای قورباغه است، اما صورت فرد به جای رو به پایین بودن، رو به بالا است. همچنین این شنا را میتوان شکل به پشت خوابیده کرال شکم خواند.
در شنای کرال پشت تنفس آسانتر است زیرا دهان و بینی شما از آب جداست، اما این مشکل را هم دارد که نمیتوانید ببینید به کجا میروید. مانند کرال شکم، کلید این نوع شنا چرخاندن تنه و مفاصل لگن است.
در انجام کرال پشت، هنگام حرکتدادن دستها به عقب درون آب، بازوهایتان باید در محل آرنج خم شده باشد. بسیاری از افراد به اشتباه حین حرکت بازوهایشان را راست نگاه میدارند.
● یافتن جایی برای شنا
حین ماههای گرم سال، بسیاری از افراد برای شنا به دریا یا دریاچهها میروند. در فصل سرد اغلب شناگران به استخرها روی میآورند. به علاوه بسیاری از افراد برای رسیدن به تناسب اندام محیط کنترلشده استخر را بدون توجه به فصل ترجیح میدهند.
پیش از اینکه عضو یک استخر شوید، یک بازدید امتحانی از آن انجام دهید. در این بازدید به این نکات توجه کنید:
▪ بازرسی سریعی انجام دهید:
دوشها و محل تعویض لباس باید پاکیزه باشند و به خوبی به آنها رسیدگی شده باشد؛ سطح استخر و کنارههای آن باید صاف باشد، ولی لغزنده نباشد؛ آب استخر باید زلال باشد. شما باید بتوانید نوارهای رنگشده در کف استخر را به وضوح ببینید.
▪ با کارکنان صحبت کنید:
در مورد آخرین ارزیابی بهداشتی انجام شده و درجهای که استخر گرفته، سوال کنید. در موارد قواعد و فرهنگ استخر به خصوص آداب رفت و برگشت در طول استخر هم اطلاع کسب کنید.
▪ بینیتان را به کار بیندازید:
بوی تند کلرین نباید بینی شما را آزار دهد. شواهد فزاینده حاکی از آن است که قرارگیری در معرض کلرین در شناگران حرفهای به بیماری تنفسی انجامیده است. گرچه مقداری کلرین باید در آب استخر موجود باشد تا میزان میکروبهای درون آب را پایین نگه دارد، اما پیشرفتها در دستگاههای تصفیه آب پایین آوردن قابل توجه میزان کلرین را امکانپذیر کرده است.
▪ گوش دهید:
سکوت استخر ممکن است عالی باشد، اما به معنای این است که سیستمهای پمپاژ و تصفیه آب استخر خاموش هستند. این دو سیستم به منزله قلب و کلیههای استخر هستند و شما باید بتوانید صدای آنها را در حال کار کردن بشنوید.
▪ آب را آزمایش کنید:
درجه حرارت آب باید مناسب باشد. بهترین درجه حرارت برای آب استخر ۲۷ درجه سانتیگراد است که هنگامی که برای اولین بار با آن تماس پیدا میکنید، احساس سرما میکنید، اما پس از یک یا دو دور شنا کردن به آن عادت میکنید. استخرهایی که برای کودکان کمسن مورد استفاده قرار میگیرد اغلب درجه حرارت بالاتری دارند که در ابتدا خوشایندتر است، اما هنگامی که تمرین را شروع میکنید، ممکن است اینگونه نباشد.
▪ پهنای استخر را بررسی کنید:
خطوط استخر باید پهن و مستقیم باشد. فاصله ایدهآل میان خطوط ۳ متر است. در یک استخر شلوغ اغلب لازم است در یک مسیر به طور مشترک با دیگری شنا کنید، بنابراین وجود فضای کافی مهم است.
▪ آموزشهای خود را به روز کنید:
حتی اگر قبلا میدانید که چگونه شنا کنید، شرکت در یک کلاس تقویتی میتواند به شما کمک کند به نحوی کارآمدتر و سریعتر شنا کنید.
۵) شنای پروانه
سختترین نوع شنا که به مهارت بالایی نیاز دارد و معمولا به مبتدیان توصیه نمیشود.
در این شنا دو بازو به طور همزمان مانند آسیاب حرکت میکنند و ضربات پا مانند دم دلفین انجام میشود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست