چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
هر ماده غذایی را نباید شست
خیلی از افراد عادت دارند به محض خرید انواع محصولات غذایی از نوشابه و سس گرفته تا میوه و سبزی، ابتدا آنها را بشویند و سپس داخل یخچال قرار دهند...
عدهای هم معتقدند اگر برخی مواد غذایی مانند میوهها و سبزیها را بشویند و داخل یخچال بگذارند، ماندگاریاش پایین میآید و به همین دلیل خوراکیها را بدون شستن داخل یخچال میگذارند. برای اینکه بدانید بهترین راه برای نگهداری مواد غذایی در یخچال چگونه است، این مطلب کوتاه اما کاربردی را بخوانید.
● میوههای سفت را بشویید
میوهها و سبزیها (بهخصوص سبزیها) از آلودهترین خوراکیها محسوب میشوند. به همین دلیل باید میوههایی با بافت سفتتر و سبزیها را پیش از قرار دادن داخل یخچال حتما شست و آنها را از هرگونه آلودگی فیزیکی مانند گلولای و آلودگیهای شیمیایی باقیمانده از سموم دفع آفات به خوبی پاک کرد. میوهها را حتما پس از شستن باید خیلی خوب با یک دستمال یا حوله نخی خشک کرد، سپس آنها را در یک کیسه یا دستمال نخی قرار داد و بعد داخل یخچال گذاشت. سبزیها هم باید پس از شستهشدن به خوبی خشک شوند و اگر امکان خشککردن کامل آنها هم نبود، سبزیهای شسته را داخل دستمالی نخی ریخت، دستمال را داخل ظرفی فلزی قرار دهید و ظرف را درون یخچال بگذارید تا عمر ماندگاری سبزی را بالا ببرید. گذاشتن میوه و سبزی در یخچال در حالی که خیس هستند و بدون قرار دادن آنها در دستمالهای نخی برای کشیده شدن آب آنها باعث کم شدن مدت ماندگاریشان خواهد شد. بد نیست این را هم بدانید که اگر میوه یا سبزی را نشسته داخل یخچال بگذارید، میتوانید مدت زمان بیشتری آنها را تازه داخل یخچال نگهدارید زیرا آبی به آنها نخورده و شرایط مناسب و مرطوب برای رشد میکروارگانیسمها به وجود نیامده است. البته اگر قرار باشد میوهها و سبزیهای نشسته را داخل یخچال بگذارید باید حتما آنها را داخل ظرف کاملا دربسته قرار دهید تا آلودگی آنها به سایر مواد غذایی منتقل نشود.
● میوههای نرم را نشویید
برخی افراد در شستن مواد غذایی مختلف پیش از گذاشتن آنها در یخچال افراط میکنند و حتی سبزیها و میوههای نرمی مانند قارچ یا توتفرنگی را هم میشویند و سپس در یخچال میگذارند. بافت قارچ به صورتی است که آب به سادگی در کلاهک آن جمع میشود و امکان خشک کردن آن هم به راحتی وجود ندارد بنابراین قرار دادن قارچ خیس داخل یخچال باعث کاهش مدت ماندگاری آن میشود. این اتفاق برای میوههایی مانند توتفرنگی که بافت نرمی دارند و در اثر تماس با آب به سادگی متلاشی میشوند هم میافتد بنابراین بهتر است این خوراکیها را در ظرف دربسته و نشسته درون یخچال بگذارید و کمی پیش از مصرف، آنها را بشویید. نگهداری میوهها و سبزیهای نشسته داخل دستمالهای نخی یا انواع دستمالهای یکبار مصرف مخصوص میوه و سبزی هم میتواند عمر نگهداری آنها را افزایش دهد.
● خوراکیهای بستهبندی را بشویید
برخی مواد غذایی مانند انواع نوشیدنیها، سسها، ربها، کنسروها، ماست و سایر لبنیات و... نیازی به شستشو ندارند اما بهتر است برای پاک کردن بستهبندی آنها از انواع آلودگیهای محیطی مانند گرد و خاک، بستهبندیهایشان را پیش از قرار دادن داخل یخچال بشویید و با دستمالی نخی خشکشان کنید.
● جوانهها را نشویید
جوانهها هم جزو سبزیهایی با بافت نرم هستند که شستن آنها باعث نرمتر شدن بافتشان میشود. از طرف دیگر، شستن و خشک کردن کامل جوانهها هم کار سادهای نیست. به همین دلیل توصیه میکنیم جوانهها را نشسته داخل یخچال بگذارید و درست پیش از مصرف، آنها را بشویید. بهترین روش برای نگهداری جوانههای تازه و نشسته در یخچال این است که آنها را از بستهبندی پلاستیکیشان خارج کنید تا بخار نکنند و خراب نشوند. سپس آنها را درون دستمال نخی بریزید و داخل یخچال بگذارید.
● خرما را نشویید
خرما از خوراکیهایی است که باید پیش از مصرف شسته شود. از آنجا که خرما حالت چسبندگی دارد و هنگام چیدن و بستهبندی در معرض انواع آلودگیهای محیطی مانند گرد و خاک قرار میگیرد، شستن آن پیش از مصرف باعث تمیز شدن سطح آن و انتقال نیافتن آلودگیهای محیطی به بدن میشود. البته بهتر است این میوه را درست قبل از خوردن آن بشویید چون اگر هنگام قرار دادن داخل یخچال و چند روز پیش از مصرف شسته شود، آب زیر پوسته رویی و ضخیمش جمع میشود و بافت خرما را شل میکند و مدت زمان ماندگاریاش را پایین میآورد. قرار دادن خرمای شسته و مرطوب داخل یخچال آن هم به مدت چند روز، باعث ترش و بدمزه شدن آن میشود بنابراین بهتر است خرما را تا پیش از مصرف داخل بستهبندی خودش نگهدارید و اگر قرار است آن را به ظرف دیگری منتقل کنید، حتما از ظرفهای دردار برای این کار استفاده کنید.
● درست در یخچال بچینید!
پس از خرید و شستشوی مناسب خوراکیهایی که به شستن نیاز دارند، آنها را به بهترین شکل در یخچال بگذارید تا مشکلی از نظر انتقال آلودگی و بو از طریق خوراکیهای مختلف پیش نیاید. مثلا بهتر است میوهها و سبزیها را در جامیوهای بگذارید؛ اگر گوشت تازه و گرم خریدهاید و یکی دو روز نمیتوانید آن را پاک و فریز کنید، داخل بستهبندیاش در یخچال بگذارید و یک سینی زیرش قرار دهید تا خونابه در یخچال نریزد و آلودگیهای احتمالی گوشت خام به سایر خوراکیهای یخچال منتقل نشود. بهتر است مواد غذایی شسته و نشسته را هم در طبقههای جداگانهای از یخچال قرار دهید. در ضمن خوراکیهایی که به سرمای بیشتری نیاز دارند، باید در مکانهای سردتر یخچال جای داده شوند.
دکتر محمدحسین عزیزی
متخصص صنایع غذایی، عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست