پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

خال شما چطور است؟


خال شما چطور است؟

انواع خاصی از خال‌ها خطر سرطانی شدن دارند و ممکن است تبدیل به نوعی از سرطان به نام ملانوما شوند. آفتاب سوختگی خطر ایجاد ملانوما را افزایش می‌دهد. افرادی که خال‌های زیادی دارند …

انواع خاصی از خال‌ها خطر سرطانی شدن دارند و ممکن است تبدیل به نوعی از سرطان به نام ملانوما شوند. آفتاب سوختگی خطر ایجاد ملانوما را افزایش می‌دهد. افرادی که خال‌های زیادی دارند (بیشتر از ۱۰۰تا) در خطر ابتلا به ملانوما هستند...

خال‌های مادرزادی بیشتر از خال‌هایی که بعد از تولد ظاهر می‌شوند، احتمال تبدیل به ملانوما را دارند و زمانی که قطر یک خال مادرزادی بیشتر از ۲۰ سانتی‌متر باشد، خطرش بیشتر می‌شود. خال‌هایی که تحت عنوان خال‌های دیسپلاستیک نامیده می‌شوند، بزرگ‌تر بوده و شکل آنها نامنظم است و رنگ آنها یکنواخت نبوده و در ناحیه‌ای روشن و در ناحیه دیگر تیره‌تر هستند و گاهی زمینه قرمز رنگ داشته و حاشیه آنها ناصاف بوده و ممکن است نقطه‌های تیره در اطراف داشته باشند. این خال‌ها اغلب فامیلی هستند و کسانی که این نوع خال‌ها را دارند، در ریسک ایجاد ملانوم قرار دارند و باید به طور منظم توسط متخصص پوست معاینه شوند. به این افراد باید آموزش داده شود که خودشان به طور منظم خال‌ها را از نظر هرگونه تغییری بررسی کنند. استفاده از ضدآفتاب‌ها و پوشیدن لباس‌های مناسب جهت جلوگیری از آفتاب زیاد در این افراد توصیه می‌گردد. تشخیص علایم آگاه کننده اولیه ملانوما خیلی مهم است. زمانی که خال‌ها را معاینه می‌کنید، در نظر داشته باشید که اگر یک خال، علایم مشکوک زیر را داشت، فورا به متخصص پوست مراجعه کنید:

اگر یک طرف خال شبیه طرف مقابل نباشد.

اگر حاشیه خال نامنظم و ناهموار باشد.

اگر رنگ خال یکنواخت نبوده و سایه‌های روشن‌تر، تیره‌تر سفید یا آبی داشته باشد.

اگر چه قطر خال‌های ملانومی بیشتر از یک مدادپاک‌کن است ولی آنها می‌توانند کوچک‌تر باشند و قطر آنها می‌تواند تغییر کند، خون‌ریزی کند و یا خارش داشته باشد. اگر ظاهر خال شما را نگران می‌کند، با متخصص پوست مشورت کنید.

بسیاری از خال‌ها خوش‌خیم هستند و نیازی به درمان ندارند و خال‌ها و لکه‌هایی که نیاز به بررسی پزشکی دارند آنهایی هستند که غیرمعمول بوده و متفاوت از بقیه هستند. تغییر در اندازه خال‌ها و تغییر شکل و رنگ خال، خون‌ریزی، خارش و درد خال را جدی بگیرید و به متخصص پوست مراجعه کنید تا در صورت نیاز نمونه‌برداری جهت بررسی میکروسکوپی خال انجام دهد. در صورتی که پاسخ نمونه‌برداری ضایعه سرطانی شده را نشان دهد، باید عمل جراحی وسیع‌تری جهت برداشت کامل ضایعه انجام شود. بعضی از افراد تمایل دارند که خال‌ها را به علت اینکه نازیبا هستند و یا آنها را اذیت می‌کنند، بردارند. شایع‌ترین متد برداشت خال برش کامل و زدن بخیه می‌باشد. اغلب روش‌های برداشت خال آسان است و می‌تواند در مطب دکتر انجام شود. بسیاری از افراد فکر می‌کنند که برداشت خال خطر سرطانی شدن دارد که این ایده درست نمی‌باشد.

دکترگیتی‌صادقیان/ متخصص پوست و مو و عضو هیات علمی مرکز تحقیقات پوست و سالک