شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

حالا باید چه‌ کار کنیم، دکتر؟!


حالا باید چه‌ کار کنیم، دکتر؟!

جمله آشنایی میان من و شماست؛‌ شما بیماران محترمی که عجولانه قصد دارید مشکل به وجود آمده خودتان یا خانواده‌تان را حل کنید؛ مشکل شایعی مانند درد در ناحیه کمر که به دنبال ضربه …

جمله آشنایی میان من و شماست؛‌ شما بیماران محترمی که عجولانه قصد دارید مشکل به وجود آمده خودتان یا خانواده‌تان را حل کنید؛ مشکل شایعی مانند درد در ناحیه کمر که به دنبال ضربه خوردن ایجاد شده...

از آنجا که اغلب شما حوصله مقدمه‌چینی ندارید سعی می‌کنم در این نوشتار دستورالعمل یا نسخه‌ای کلی بدهم به آنهایی که ضربه‌ای به ستون فقراتشان خورده و حالا کمردرد دارند. قبل از ارایه نسخه نیز یادآور می‌شوم که این حرف‌ها را به کسانی می‌زنم که به دنبال آسیب، هیچ‌گونه اختلالی در دفع ادرار و مدفوع یا دردی که به سمت پاهایشان منتشر شود،‌ ندارند. اگر این علایم مهم را ندارید و قادرید پاهایتان را حرکت دهید و حس پاهایتان مختل نشده، بهترین و اصولی‌ترین درمان شما استراحت است. اینکه چطور استراحت کنید مهم است. پزشکان قبلا تجویز می‌کردند روی زمین یا تخت سفت بخوابید اما امروزه صحبت از این است که تشک طوری باشد که بیمار درد نداشته باشد. خوابیدن روی تخت یا زمین تفاوتی نمی‌کند. اما اگر روی تخت‌خواب استراحت کنید بلندشدن‌تان راحت‌تر خواهد بود. استراحت مطلق یعنی اینکه فقط برای موارد خاص اجازه دارید بلند شوید. استراحت در حالت خوابیده به طرفین، با پاهای خم‌شده به داخل شکم بهتر است و اگر عادت به طاقباز خوابیدن دارید، یک بالش زیر زانو بگذارید. در ضمن هرگز نباید روی شکمتان بخوابید. استفاده از داروهای شل‌کننده و خواب‌آور هم لازم است تا مجبورتان کند بخوابید و ۴۸ ساعت استراحت مطلق کنید و فقط برای دستشویی رفتن بلند شوید. اگر درد شما بعد از ۴۸ ساعت کمتر شود، علامت خوبی است و از ۲ روز تا ۲ هفته این استراحت را تمدید می‌کنیم. استراحت در این شرایط تا ۹۰ درصد در بهبودی شما نقش دارد و برعکس تصور رایج، دارودرمانی نقش عمده‌ای ندارد. اما چند نکته دیگر می‌گویم که بسیار در این استراحت مطلق ضروری‌اند.

اول اینکه بی‌حرکتی شما و مصرف مسکن‌ها، اگر با رژیم غذایی نامناسب همراه شود، مشکل یبوست را برایتان ایجاد می‌کند و این مشکل باعث تشدید کمردرد شما خواهد شد. پس اگر سابقه یبوست دارید، از داروهای ملین استفاده کنید و در رژیم غذایی‌تان از میوه و سبزیجات و ملین‌هایی مانند روغن زیتون، آلو و گلابی استفاده کنید. خوردن ویتامین‌ها ضرورتی ندارد اما قرص ویتامین B چون بازسازی‌کننده سیستم عصبی است، توصیه می‌شود. برای ممانعت از لخته شدن خون در پاهایتان می‌توانید بدون حرکت کمر، به آرامی پاها و انگشتان خود را منقبض و منبسط کنید. خانم‌ها حتما جوراب واریس بپوشند. نکته مهم دیگر، بخش روحی‌روانی ماجراست. آسیب به ستون فقرات که ستون حرکتی بدن شماست، ناراحت‌کننده است اما باید مثبت فکر کنید و افکار منفی را دور بریزید. در مدت استراحت نباید رابطه زناشویی داشته باشید اما ارتباطات عاطفی، به ویژه با افرادی که انرژی مثبت به شما می‌دهند، ضروری است. اگر به توصیه‌هایی که گفته شد توجه کنید ۹۶ تا ۹۷ درصد درد کمرتان برطرف می‌شود و صدمه‌ای که به دیسک شما وارد شده، بهبود می‌یابد.

دکتر مسعود خدیوی

جراح و متخصص مغز و اعصاب

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران