شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

زندگی در خودروهای کاروان


زندگی در خودروهای کاروان

بررسی تاریخچه سفر با خودروهای مسافرتی معروف به کاروان نشان می دهد پیدایش این خودروها به زمانی باز می گردد که کاروان های نمایشی در اروپا برای نمایش از شهری به شهر دیگر سفر می کردند

بررسی تاریخچه سفر با خودروهای مسافرتی معروف به کاروان نشان می‌دهد پیدایش این خودروها به زمانی باز می‌گردد که کاروان‌های نمایشی در اروپا برای نمایش از شهری به شهر دیگر سفر می‌کردند.

آن زمان کاروان ها توسط اسب ها کشیده می شدند اما نخستین کاروان مسافرتی که خودرویی به طول حدود ۵.۵ متر بود، سال ۱۸۸۰ با هدف تفریح و سپری کردن اوقات فراغت ساخته شد. پس از آن با بهبود کیفیت و امکانات خودروهای کاروان، محبوبیت سفر با این خودروها در اروپا و آمریکا روز به روز بیشتر شد. امروزه کاروان های مدرن و مجللی در ابعاد مختلف ساخته می شود که بعضی از آنها به عنوان یک بخش جانبی به دیگر خودروها متصل می شود و برخی دیگر از خودروهای مسافرتی نیز به عنوان یک خودروی مجزا مورد استفاده قرار می گیرد. در آمریکا از خودروهای کاروان با عنوان تریلرها یا واگن های مسافرتی نام برده می شود. سال ۱۹۴۰ میلادی و پس از گذشت دو دهه از زمانی که برای نخستین بار از تریلرها در ناوگان مسافری آمریکا استفاده شد، تریلرها به عنوان خانه های سفری مورد توجه گردشگران قرار گرفت.

● خانه هایی که در سفر همراه مسافران است

کاروان نوعی وسیله نقلیه موتوری است که از فضایی مناسب و مجهز به اسباب و لوازم ضروری برای زندگی روزمره شبیه​ آنچه در خانه وجود دارد، برخوردار است. در کاروان های امروزی حتی آشپزخانه، اتاق خواب، حمام و دستشویی هم وجود دارد. بعضی از کاروان ها یا خودروهای سفری​ موتور دارند و می توان با آنها بدون هیچ محدودیتی به نقاط مختلف سفر کرد. بعضی از کاروان ها نیز موتور ندارند و نمی توانند خودشان به طور مستقل حرکت کنند. به همین دلیل برای جابه جایی به یک خودرو دیگر نیاز دارند. بر این اساس می توان گفت از برخی کاروان ها برای سفر و گشت و گذار در خارج از شهر استفاده می شود و گروهی دیگر نیز به عنوان یک خانه کوچک و جمع و جور و محلی برای سکونت مورد استفاده قرار می گیرد. مجهز شدن خودرو های مسافرتی به آخرین فناوری های دنیا تا جایی پیش رفته که در آنها امکاناتی از قبیل سیستم های الکتریکی و ژنراتورهای پیشرفته و حتی اینترنت ماهواره ای هم یافت می شود.

● از خودروهای تفریحی تا خانه های متحرک

کاروان ها براساس ویژگی هایی که دارند، به دو گروه اصلی خودروهای مسافرتی و خانه های متحرک تقسیم می شوند. ویژگی مشترک خودروهای مسافرتی ـ تفریحی، مجهز بودن آنها به تختخواب، میز و بخشی به عنوان آشپزخانه است. در این خودرو ها بخشی نیز به عنوان انبار در نظر گرفته می شود. البته آن نوع از خودروهای مسافرتی که بزرگ تر هستند حمام، دستشویی و یخچال هم دارند. خانه های متحرک گروه دیگری از کاروان ها هستند که در آنها اتاقک کاروان بخشی از خودرو محسوب می شود و نمی توان آن را به عنوان یک بخش جانبی مجزا در نظر گرفت. بعضی از انواع این گروه از کاروان ها روی شاسی اتوبوس ساخته می شود. گاهی نیز یک اتوبوس مسافربری به یک کاروان مسافرتی تبدیل می شود. کاروان هایی که در گروه خانه های متحرک قرار می گیرند، جای بیشتری دارند و به همین علت برای آن دسته از افرادی که می خواهند مدت زمان طولانی تری در کاروان سکونت داشته باشند، مناسب تر است.

کاروان های وانتی یکی از کاربردی ترین و شناخته شده ترین کاروان های بدون موتوراست که در گروه خودرو های مسافرتی قرار می گیرد. در این کاروان ها، اتاقک خودرو به عنوان یک بخش جانبی روی خودروی پیکاپ یا وانت قرار می گیرد و از این رو این خودرو می تواند بدون هیچ محدودیتی در مسیرهای مختلف تردد داشته باشد و تجهیزات رفاهی آنها به اندازه ای است که می تواند همه نیازهای سرنشینان خود را به گونه ای برآورده کند که احساس زندگی در خانه را داشته باشند.

بعضی از کاروان های بدون موتور تاشو هستند و به این ترتیب در صورت نیاز می توان آن را باز کرده و به عنوان یک بخش جانبی از امکانات داخل کاروان استفاده کرد. زمانی که از آن استفاده نمی شود نیز می توان برای این که فضای کمتری اشغال کند و حمل آن آسان تر باشد، کاروان را از خودرو جدا کرده و آن را جمع کرد. البته این گروه از کاروان ها موتور ندارند و باید به یک کشنده که می تواند خودرو یا وانت باشد متصل شود. بعضی از دیگر کاروان هایی که به عنوان یک بخش جانبی به یک خودروی دیگر متصل می شود، قابلیت جمع شدن ندارد و به عنوان یک بخش ثابت و بدون تغییر به خودروی دیگری متصل می شود. اندازه و ابعاد این کاروان ها بر اساس نیاز افراد متفاوت است و هر فردی می تواند کاروانی در ابعاد و اندازه دلخواهش را به شرکت تولیدکننده سفارش دهد. کاروان های قطره اشکی از کوچک ترین انواع کاروان های بدون موتور هستند که شاید بتوان آن را به نوعی یک چادر مسافرتی دانست. این کاروان ها از نظر شکل ظاهری شبیه یک قطره اشک و بسیار جمع وجور است و به همین علت می توان آن را با استفاده از موتورسیکلت یا خودرو براحتی جابه جا کرد. بعضی از کاروان هایی که موتور ندارند به شکل کانتینرهای بزرگی طراحی شده اند که برای به حرکت درآوردن آنها باید از کامیون یا وانت های بزرگ استفاده کرد. این کاروان ها در بین کاروان های بدون موتور بزرگ ترین اندازه را دارد و مانند یک تریلر در قسمت پشت کامیون یا وانت قرار می گیرد.

● زندگی در خانه های متحرک

کاروان های اتوبوسی از بزرگ ترین انواع کاروان ها هستند که به موتور مجهز بوده و به کشنده نیازی ندارند. این گروه از خودروهای مسافرتی از نظر شکل ظاهری شبیه اتوبوس بودند با این تفاوت که​ داخل آنها به جای صندلی، تجهیزات رفاهی مختلفی قرار گرفته است. در این خودروها کابین راننده در قسمتی مجزا از بخش رفاهی خودرو قرار دارد. این خودرو ون یا اتوبوسی است که با ایجاد تغییرات اساسی در شاسی به خودرویی بزرگ تبدیل شده است. ویژگی منحصر به فرد کاروان های اتوبوسی امکانات لوکس و تجملی است که فضای امن و راحتی را برای سرنشینان و ساکنان فراهم می کند. در این اتوبوس ها که دو تا هشت نفر می توانند در آن ساکن شوند، حمام، دستشویی و آشپزخانه ای مجهز به امکانات مختلف از جمله اجاق گاز، مایکروفر و ظرفشویی، وجود دارد. در بعضی دیگر از انواع کاروان ها این امکانات در داخل یک کامیون قرار گرفته است و به همین علت به این خودرو ها کاروان های اتوبوسی گفته می شود. گروهی دیگر از کاروان ها خودروهایی در ابعاد و اندازه کوچک هستند که هزینه نگهداری از آنها در مقایسه با کاروان های اتوبوسی و کامیونی کمتر است. این کاروان ها نیز به موتور مجهز است. با توجه به این که وسعت فضای داخلی آن کمتر است، آشپزخانه کوچکی دارد و تجهیزات مختصری برای آشپزخانه آن در نظر گرفته شده است. این خودرو برای افرادی مناسب است که می خواهند با صرف هزینه کم خودروی خود را به یک خودروی سفری تبدیل کنند.

● جای خالی خودرو​ی سفری در گردشگری​ ایرانی

کاربرد خودروهای اختصاصی برای سفر که در همه دنیا آنها را به نام کاروان می شناسند در کشور ما چندان مرسوم نیست. اما در بسیاری از کشورها این گروه از خودروها که صرفا هنگام سفر از آنها استفاده می شود، بسیار مورد توجه و کاربردی است.

در حقیقت افراد علاقه مند گردشگری در طبیعت هرگز از خودروهای شهری برای سفر استفاده نمی کنند، بلکه آنها ترجیح می دهند هنگام سفر از خودروهای اختصاصی برای سفر استفاده کنند. این خودرو ها نقش بسیار مهمی در تسهیل سفر و همچنین کاهش هزینه های آن دارد و برای آن دسته از افرادی که به تغییر مکان دائمی و سفرهای تفریحی علاقه دارند، بهترین گزینه است. چرا که در حقیقت این خودروها شبیه خانه های قابل حمل است که در مسیر سفر به مسافت های دور و طولانی مدت، رفاه و آسایش بیشتری را برای مسافران فراهم می کند. در کشور ما خودروهای مسافرتی حلقه گمشده ای در صنعت گردشگری و خودروسازی به حساب می آید.

فرانک فراهانی جم