پنجشنبه, ۱۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 6 February, 2025
مجله ویستا

پولانسکی مردی سخت و دوست داشتنی


پولانسکی مردی سخت و دوست داشتنی

«رومن پولانسکی» نامی برجسته و صاحب سبک در حیطه کارگردانی و فیلم سازی است, او علاوه بر ساخت آثاری برجسته توانسته جریان ساز باشد و موجی منحصر به فرد را در سینمای جهان ایجاد کند, تا جایی که بارها و بارها مورد تقلید کارگردانان دیگری باشد که این روزها در جای خود برجسته و شناخته شده اند

«رومن پولانسکی» نامی برجسته و صاحب سبک در حیطه کارگردانی و فیلم سازی است، او علاوه بر ساخت آثاری برجسته توانسته جریان ساز باشد و موجی منحصر به فرد را در سینمای جهان ایجاد کند، تا جایی که بارها و بارها مورد تقلید کارگردانان دیگری باشد که این روزها در جای خود برجسته و شناخته شده اند. «رومن پولانسکی» هجدهم ماه اوت سال ۱۹۳۳ در پاریس به دنیا آمد. دوران کودکی او در فضای دیکتاتوری حکومت استالینی پیش از جنگ گذشت و در ۸ سالگی نازی ها، پدر و مادرش را روانه بازداشتگاه های مرگ کردند.

خاطره ای که تلخی آن را هرگز فراموش نکرد و بعدها به طور آشکار از آن ها در فیلم «پیانیست» (۲۰۰۲) استفاده کرد. قبل از این که والدینش دستگیر شوند پدرش او را در شکاف دیوار مخفی کرد (بعضی از این رویدادهای هراس آور را بعدها، استیون اسپیلبرگ در فیلم فهرست شیندلر بازسازی کرد) او بعد از دستگیری والدینش تحت سرپرستی خانواده لهستانی قرار گرفت.

● اولین اتفاق تصویری پولانسکی

پولانسکی سال ۱۹۵۸ یک فیلم تجربی ۲۰ دقیقه ای به نام «دو مرد و یک گنجه» را براساس فیلم نامه ای از خودش ساخت و نقش کوتاهی نیز در آن بازی کرد. این فیلم ۵ جایزه بین المللی گرفت و نام پولانسکی را بر سر زبان ها انداخت.

پولانسکی پس از پایان تحصیل به فرانسه رفت و حدود یک سال در آن جا به عنوان دستیار کارگردانان فرانسوی، تجربه های زیادی کسب کرد. پس از آن پولانسکی به لهستان برگشت و اولین فیلم بلندش را سال ۱۹۶۲ به نام «چاقو در آب» ساخت.

این فیلم با بودجه ای بسیار محدود و امکانات ساده ساخته شد. «چاقو در آب» یک کمدی درام روان شناسانه است که با ستایش منتقدان جهان رو به رو شد. از جمله، جایزه منتقدان جشنواره و نیز نامزد دریافت اسکار بهترین فیلم خارجی شد. این فیلم تنها فیلم بلندی است که پولانسکی در لهستان ساخت.

«رقص خون آشام» که با اسامی «قاتلین خون آشام ها» و «ببخشید دندانتان روی گردن من است» نیز به نمایش درآمده است. او در این فیلم با شارون تیت همبازی بود که بعد از یک سال با یکدیگر ازدواج کردند. پولانسکی پس از این فیلم به آمریکا رفت و آن جا اولین فیلم آمریکایی اش «بچه رزمری» را بر اساس داستانی هراس انگیز در سال ۱۹۶۸ ساخت.

«بچه رزمری» یکی از بهترین آثار پولانسکی است که شهرت فراوانی برایش به همراه داشته است. در تابستان ۱۹۶۹، شارون تیت، همسر پولانسکی که ۸ ماهه باردار بود در خانه اش به طرز وحشیانه ای کشته شد و تاثیرهای روحی ناشی از این رویداد تلخ و ناگوار، تا مدتی پولانسکی را از فعالیت های سینمایی بازداشت.

او در سال ۱۹۷۱ به انگلستان بازگشت و فیلم بعدی اش «مکبث» را که بازسازی خشن و خونباری از اثر معروف شکسپیر بود در آن جا کارگردانی کرد. بسیاری معتقدند خشونت موجود در «مکبث» پولانسکی از حادثه وحشتناک قتل همسرش ناشی شده است. همسر پولانسکی به دست گروهی شیطان پرست مثله شده بود. او این اواخر به دلیل درگیری در پرونده ای اخلاقی خبرساز بود و مورد پی گیری قانون و حقوق قضایی آمریکا قرار گرفت تا این که با وقفه ۴ ساله بعد از آخرین فیلمش «الیورتوئیست» در سال ۲۰۰۵، در ۲۰۰۹ «روح نگار» را ساخت.

● جوایز و افتخارات

۱) برنده جایزه اسکار بهترین کارگردانی برای فیلم «پیانیست» در سال ۲۰۰۳، نامزد دریافت اسکار در رشته بهترین فیلم نامه اقتباسی برای «بچه رزمری» در سال ۱۹۶۹، نامزد دریافت جایزه اسکار بهترین کارگردانی برای فیلم «محله چینی ها» در سال ۱۹۷۵، نامزد دریافت اسکار بهترین کارگردانی برای فیلم «تس» در سال ۱۹۸۱ و نامزد دریافت اسکار بهترین فیلم برای فیلم «پیانیست» در سال ۲۰۰۳.

۲) برنده جایزه «گلدن گلوپ» در رشته بهترین کارگردانی برای فیلم «محله چینی ها» و نامزد دریافت این جایزه در رشته بهترین کارگردانی برای فیلم «تس» در سال ۱۹۸۱ و در رشته بهترین فیلم برای فیلم «بچه رزمری» در سال ۱۹۶۹.

۳) برنده نخل طلایی جشنواره کن برای فیلم «پیانیست» در سال ۲۰۰۳ و نامزد دریافت نخل طلا برای فیلم «مستاجر» در سال ۱۹۷۶.

۴) برنده جایزه بفتا در رشته بهترین کارگردانی برای فیلم های «محله چینی ها» در سال ۱۹۷۵ و «پیانیست» در سال ۲۰۰۳.