شنبه, ۱۶ فروردین, ۱۴۰۴ / 5 April, 2025
هدایت الهی در آیینه فضایل هادی امت

پیشوایان معصو (ع) انسانهای کامل و برگزیدهای هستند که به عنوان الگوهای رفتاری و مشعلهای فروزان هدایت جامعه بشری از سوی خدا تعیین شدهاند. گفتار و رفتار و خوی و منش آنان ترسیم "حیات طیبه" انسانی و وجودشان تبلور تمامی ارزشهای الهی است. آنان معدن رحمت، گنجینه داران دانش، نهایت بردباری و حلم، بنیانهای کرامت، پیشوایان هدایت، چراغهای تاریکیها، پرچمهای پرهیزگاری، نمونههای برتر و حجتهای خدا بر جهانیان هستند.
نیمه ماه ذی الحجه سالروز ولادت باسعادت امام دهم شیعیان حضرت امام علی النقی (ع) است. آن حضرت به سال ۲۱۲ ق. در محلی به نام "صریا" در حوالی مدینه دیده به جهان گشود و با قدومش ستارهای دیگر در آسمان ولایت و امامت درخشید. نام آن حضرت، "علی" و مشهورترین لقبهایش "هادی" و "نقی" است. کنیه حضرتش "ابوالحسن" است و در میان راویان حدیث، به "ابوالحسن ثالث" شناخته میشود. آن حضرت به همراه فرزند ارجمندش امام عسکری (ع) به شهر سامرّا تبعید شد. اقامتگاه ایشان در آن شهر به نام "عسکر" نامگذاری شده بود؛ از این رو از ایشان به عنوان "عسکریین" یاد میشود. این امام همام بعد از اقامتی طولانی در سامرا، پس از ۳۳ سال رهبریِ شیعیان، با نقشه شوم یکی از خلیفههای عباسی به درجه بلند شهادت نایل آمد و در همان شهر در بستر خاک آرمید. بارگاه ملکوتیاش زیارتگاه شیعیان و شیفتگان آن حضرت است. در این نوشتار به گوشهای از فضایل این امام بزرگوار اشاره مینماییم.
● سخاوت وجود
امامان معصوم (ع) برای مظاهر دنیوی از جمله مال و ثروت ارزش ذاتی قائل نبودند و سعی میکردند به حد اقل آن که زندگی معمولی روزانه آنان را تامین کرده و آن بزرگواران را در راه انجام وظایف فردی و اجتماعی یاری رساند، بسنده کنند و مازاد آن را در راههایی که موجب خشنودی خداوند بود صرف کنند. یکی از این راهها انفاق به افراد تهیدست و نیازمند میباشد. این سیاست خدا پسندانه مالی علاوه بر جنبههای معنوی و آثار اخروی، عامل مهمی در کاهش فقر و فاصله طبقاتی جامعه اسلامی و تالیف قلوب افراد و حفظ شخصیت و علاقهمند ساختن آنان به مکتب اهل بیت و جلوگیری از ارتباط گرفتن و نزدیک شدن آنان به دستگاه زر و زور خلفا بود. در پرتو برخورداری ائمه (ع) از این خلق نیکو، وجود آن بزرگواران پیوسته مایه امید و خانهشان نه تنها مرکز نشر دانش، بلکه پناهگاه افراد نیازمند و درمانده و محل رفت و آمد انسانهای مختلف بویژه آنان که از راه دور آمده بودند، بود. این مسئله هم برای عموم مردم جا افتاده بود، به گونهای که وقتی فرد نیازمند و درماندهای را میدیدند او را به خانه امامان (ع) راهنمایی میکردند و هم برای خود افراد درمانده، بدین معنی که به محض مواجه شدن با مشکلی مستقیما سراغ خانه امامت را میگرفتند.
● حلم و بردباری
حلم و بردباری از ویژگیهای مهمی است که مردان بزرگ بویژه رهبران الهی که بیشترین برخورد و اصطکاک را با مردم نادان و نابخرد و گمراه داشتند، از آن برخوردار بوده و در پرتو این خلق نیکو افراد بسیاری را به سوی خود جذب کردند. امام هادی (ع) همچون نیاکان خود در برابر ناملایمات بردبار بود و تا جایی که مصلحت اسلام ایجاب میکرد با دشمنان حق و ناسزاگویان و اهانت کنندگان به ساحت مقدس آن حضرت، با بردباری برخورد میکرد. "بریحه" عباسی که از سوی دستگاه خلافت به سمت پیشنمازی مکه و مدینه منصوب شده بود، از امام هادی (ع) نزد متوکل سعایت کرد و برای او نوشت: "اگر نیازی به مکه و
مدینه داری "علی بن محمد" را از این دو شهر بیرون کن، زیرا او مردم را به سوی خود خوانده و گروه زیادی از او پیروی کردهاند". بر اثر سعایتهای پیدرپی "بریحه" متوکل امام را از کنار حرم جد بزرگوارش رسول خدا (ص) تبعید کرد. هنگامی که امام (ع) از "مدینه" به سمت "سامرا" در حرکت بود "بریحه" نیز او را همراهی کرد. در بین راه "بریحه" رو به امام(ع) کرد و گفت: "تو خود میدانی که عامل تبعید تو من بودم. با سوگندهای محکم و استوار سوگند میخورم که چنانچه شکایت مرا نزد امیرالمؤمنین یا یکی از درباریان و فرزندان او ببری، تمامی درختانت را (در مدینه) آتش میزنم و بردگان و خدمتکارانت را میکشم و چشمههای مزرعههایت را کور خواهم کرد و بدان که این کارها را خواهم کرد". امام (ع) متوجه او شد و فرمود: "نزدیکترین راه برای شکایت از تو این بود که دیشب شکایت تو را نزد خدا بردم و من شکایت از تو را که بر خدا عرضه کردم نزد غیر او از بندگانش نخواهم برد".
"بریحه" چون این سخن را از امام(ع) شنید، به دامن آن حضرت افتاد و تضرع و لابه کرد و از او تقاضای بخشش نمود. امام(ع) فرمود: "تو را بخشیدم".
● راز و نیاز با معبود
پیشوایان معصوم (ع) در بالاترین درجه مقام شناخت حق تعالی قرار داشتند و همین درک و بینش عمیق، آنان را به ارتباط و انس همیشگی با خدا واداشته و شعلههای آتش عشق به معبود و وصال به حق بر جانشان شرر میافکند و آرامش را از آنان سلب میکرد. امام هادی (ع) شب هنگام به پروردگارش روی میآورد و شب را با حالت خشوع به رکوع و سجده سپری میکرد و بین پیشانی نورانیاش و زمین جز سنگ ریزه و خاک حائلی وجود نداشت و پیوسته این دعا را تکرار مینمود: "الهی مسیء قد ورد، و فقیر قد قصد، لا تخیب مسعاه و ارحمه و اغفر له خطاه؛ بارالها! گنهکاری بر تو وارد شده و تهیدستی به تو روی آورده است، تلاشش را بینتیجه مگردان و او را مورد عنایت و رحمتخویش قرار داده و از لغزشش درگذر".
مصطفی یاسینی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست