چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

رانت خواری آقازاده های ابومازن


رانت خواری آقازاده های ابومازن

در آغاز بهار عربی, رهبران ایالات متحده آمریکا قول داده بودند به حمایت خود از دیکتاتورهای فاسد و ضدمردم که بر ثروتشان به بهای فقر شهروندانشان می افزایند پایان دهند, اما همزمان با این وعده و وعید های توام با غرور, اکنون جزئیات تازه ای از ثروت اندوزی خانواده محمود عباس, رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین و یکی از مهم ترین شرکای آمریکا در خاورمیانه منتشر شده است

در آغاز بهار عربی، رهبران ایالات متحده آمریکا قول داده بودند به حمایت خود از دیکتاتورهای فاسد و ضدمردم که بر ثروتشان به بهای فقر شهروندانشان می‌افزایند پایان دهند، اما همزمان با این وعده و وعید‌های توام با غرور، اکنون جزئیات تازه‌ای از ثروت اندوزی خانواده محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین و یکی از مهم‌ترین شرکای آمریکا در خاورمیانه منتشر شده است.

ثروت محمود عباس در تحقیقاتی که توسط محمد رشید، مشاور اقتصادی یاسر عرفات رهبر سابق فلسطینی‌ها انجام شده افشا گردید. ماه گذشته مقامات فلسطینی رشید را به سوءاستفاده چند میلیون دلاری از صندوق قرضه ملی متهم کرده و خواستار محاکمه وی شدند.

نزدیکی محمد رشید که یک کرد عراقی است به یاسر عرفات و جلب اعتماد وی همواره حسادت محمود عباس را بر می‌انگیخت و اکنون رشید نیز عباس را متهم به کسب بیش از صد میلیون دلار مال نامشروع کرده است. ثروت قابل ملاحظه یاسر و طارق، پسران محمود عباس از وقتی خبرگزاری رویترز در سال ۲۰۰۹ مجموعه گزارش‌هایی را از ارتباطات این دو برادر با چندین معامله تجاری منتشر کرد بر سر زبان مردم فلسطین افتاد.

یاسر، پسر بزرگ‌تر محمود عباس دارای مدرک مهندسی عمران از دانشگاه دولتی واشنگتن در سال ۱۹۸۳ است که علاوه بر تابعیت فلسطین گذرنامه کانادایی با اسم مستعار الیاس یاسر محمود دارد.

وی طی سال‌های ۱۹۸۰ تا ۱۹۹۵ و قبل از بازگشت به رام‌الله در سال ۱۹۹۷ برای تعدادی از شرکت‌های پیمانکاری حاشیه خلیج‌فارس کار می‌کرده است. یاسر در حال حاضر مالک شرکت تنباکوی فالکن است که امتیاز انحصاری فروش سیگارهای ساخت آمریکا در مناطق فلسطینی را دارد. وی همچنین رئیس گروه شرکت‌های سهامی فالکن است که شامل کمپانی‌های ماشین‌های الکتریکی می‌شود و دفاتری در غزه، اردن، قطر، کرانه باختری و امارات متحده عربی دارد. این توفیقات تجاری در سایه حمایت‌های عمو سام به‌دست آمده است. طبق گزارش رویترز شرکت عباس در سال ۲۰۰۵ یک میلیارد و ۸۹ میلیون دلار از کمک‌های آمریکا برای ساخت سیستم فاضلاب در شهر الخلیل در کرانه باختری دریافت کرده است. یاسر در سال ۲۰۰۹ در مصاحبه‌ای با یک مجله اماراتی درآمد شرکت‌های تحت نظارتش را در سال ۳۵ میلیون دلار اعلام کرد.

وی رئیس شرکت بیمه دولتی المشرق و نیز مدیریت ساخت و ساز در پروژه‌های بزرگ راه و مدرسه‌سازی در مناطق فلسطینی را به عهده دارد. تردیدی وجود ندارد که قرابت با محمود عباس مهم‌ترین مجوز یاسر در کسب‌وکار و تجارت در مناطق فلسطینی و دریافت پول از جانب ایالات متحده آمریکا بوده است. از سوی دیگر وی بارها به عنوان یک مقام رسمی دولت فلسطین نیز انجام وظیفه کرده است. یاسر در سال ۲۰۰۸ به عنوان نماینده ویژه محمود عباس سفری به قزاقستان داشت و طبق گزارش‌ها، پدرش را در سفرهای رسمی همراهی کرده است.

طارق، پسر کوچک‌تر محمود عباس نیز گرچه تمایل چندانی به نقش‌آفرینی‌های سیاسی در زمینه آرمان فلسطین ندارد، اما در جهان تجارت بسیار جاه‌طلب است. شرح حال وی نیز حکایت از دنباله روی از برادر بزرگ‌تر و همکاری با شرکت‌های تجاری در کشورهای خلیج‌فارس و تونس در دهه ۹۰ دارد. شرکت تبلیغاتی اسکای که متعلق به اوست در سال ۲۰۱۰ بیش از ۵/۷ میلیون دلار در آمد داشته است. رویترز در سال ۲۰۰۹ گزارش کرد شرکت اسکای حدود یک میلیون دلار از آمریکا برای جلب حمایت افکار عمومی فلسطین به‌نفع ایالات متحده دریافت کرده بود.

وی همچنین معاون شرکت سرمایه‌گذاری عربی ـ فلسطینی اپیک است که راه‌اندازی مراکز خرید و فروشگاه‌های بزرگ کالا و خدمات در فلسطین و دیگر کشورهای عربی را بر عهده دارد. شرکت اپیک در سال ۲۰۱۰ بیش از ۳۳۸ میلیون دلار درآمد داشته است.

از شروع بهار عربی در اوایل سال ۲۰۱۱ پسران محمود عباس در کرانه باختری از انظار پنهان شده‌اند. طبق گزارش محمد رشید، خانواده محمود عباس املاک و مستغلاتی بالغ بر ۲۰ میلیون دلار در غزه، اردن، قطر، رام‌الله، تونس و امارات متحده عربی دارند. البته غیبت این دو برادر باعث نشده است مردم فلسطین آنها را فراموش کنند. به دلیل ترس از نیروهای امنیتی، به چالش‌کشیدن آشکار قدرت محمود عباس و مسأله فعالیت‌های اقتصادی این خانواده بندرت از زمزمه‌های در گوشی مردم و روزنامه‌نگاران فلسطینی فراتر می‌رود، اما هنگامی که لحظه تحقیق و بازرسی از پسران دیکتاتورهای عرب فرا برسد همین سوال‌ها درباره فرزندان محمود عباس نیز مطرح خواهد بود.

فارین پالیسی

مترجم: ایرج جودت