یکشنبه, ۱۰ تیر, ۱۴۰۳ / 30 June, 2024
مجله ویستا

آزادسازی ساف


آزادسازی ساف

از سال ها پیش نیاز به تغییر ساختار ساف از وضع فعلی به صورتی كه با تحولات جدید همخوانی داشته باشد, احساس شده است تا به این ترتیب بتواند تنها نماینده واقعی و قانونی ملت فلسطین باشد

محمود عباس به عنوان نماینده جنبش فتح با همتایش اسماعیل هنیه به نمایندگی از جنبش حماس در جلسه مربوط به تشكیل كابینه وحدت ملی شركت كرد.

پس از آنكه گفت و گوها بدون دستیابی به توافق پایان یافت، ابومازن لباس "فتح" را از تن به در كرد و ردای "سازمان آزادیبخش فلسطین" را به تن كرد و ریاست نشست كمیته اجرایی این سازمان را كه به صورت ویژه برای محاكمه سیاسی "حماس" تشكیل شده بود بر عهده گرفت. كمیته اجرایی ساف در این نشست حماس را مسئول شكست مذاكرات معرفی كرد و از نخست وزیر فلسطین كه عضو جنبش حماس است، خواست كه استعفا دهد.

در اینجا درباره جمله معروف "سازمان آزادیبخش فلسطین تنها نماینده قانونی ملت فلسطین است" اندكی تأمل می كنیم و می پرسیم كه، این مقوله در حال حاضر و پس از آنكه ملت فلسطین با حضور در پای صندوق های رای نظر خود را اعلام كرد و بیش از ۶۰ درصد از آنان رای خود را در انتخابات مجلس قانونگذاری به سود جنبش "حماس" به صندوق ها ریختند، چقدر می تواند صحیح باشد؟!

سازمان آزادیبخش فلسطین در خارج از این سرزمین و با صدور فرمان رسمی سران عرب در ۴۲ سال پیش تشكیل شد. هر چند كه از نظر تئوریك می بایست این سازمان همه گروه های فلسطینی را در خود جای می داد، اما گروه فتح به ریاست یاسر عرفات و پس از او ابومازن از سال ۱۹۶۹م. تاكنون، همچنان تمام اركان تصمیم گیری در این سازمان را از بالا تا پایین در انحصار كامل خود دارند.

به همین سبب و به دلایل دیگری كه به اختلاف در نگرش سیاسی باز می گردد، حماس از زمان تأسیس در نیمه دوم دهه هشتاد (قرن بیستم) میلادی، از عضویت در ساف خودداری كرده است.

بر خلاف ساف، حماس در داخل فلسطین تأسیس شده است و نیز بر خلاف ساف، این گروه مبارزه مسلحانه علیه اشغالگران را در پیش گرفت و حال آنكه عرفات در تلاش برای جلب رضایت آمریكا و به رسمیت شناخته شدن از سوی دولت این كشور علنا مبارزه مسلحانه را كنار گذاشت. آن تلاش عرفات در پایان به توافق اسلو انجامید.

از سال ها پیش نیاز به تغییر ساختار ساف از وضع فعلی به صورتی كه با تحولات جدید همخوانی داشته باشد، احساس شده است تا به این ترتیب بتواند تنها نماینده واقعی و قانونی ملت فلسطین باشد.

زیرا این پرسش مطرح است كه سازمان آزادیبخش چگونه می تواند این نام را بر خود بگذارد و حال آنكه جنبش حماس ـ بزرگ ترین گروه فلسطینی حال حاضر ـ در هیچ یك از اركان این سازمان از جمله كمیته اجرایی و ریاست و كنگره و شورای مركزی آن عضو نیست؟

آقای ابومازن كه اكنون ریاست این سازمان را یدك می كشد و پیش از او یاسر عرفات آن را به تملك خود در آورده بود، مدام از دمكراسی دم می زند. برای آنكه این ادعا در عمل ثابت شود، او باید زمینه را برای بازسازی ساف با در نظر گرفتن نتایج انتخابات اخیر پارلمانی در فلسطین فراهم كند تا آنكه وزن هر حزب و گروه فلسطینی با میزان اعتماد فلسطینیان به آن در داخل این سازمان، متناسب باشد.

رهبران كنونی سازمان آزادیبخش در وضع فعلی، همان رهبران جنبش فتح هستند، اما نه در ساف و نه در فتح این افراد به محك انتخابات، آزموده نشده اند! و حتی برای عدم برگزاری چنین انتخاباتی تلاش فراوان می كنند.

بازسازی سازمان آزادیبخش فلسطین بر اساس اصول دمكراتیك باید پیش از بررسی مسأله تشكیل كابینه وحدت ملی، مورد توجه قرار گیرد و به اجرا در آید.

به قلم: احمد عمرابی

منبع: روزنامه البیان / امارات