سه شنبه, ۲۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 11 February, 2025
مجله ویستا

کارکنان چاپخانه و اختلال خواب


کارکنان چاپخانه و اختلال خواب

یکی از مهم‌ترین عوامل زیان‌آور شغلی که باعث اختلال خواب می‌شود، فعالیت در شیفت‌های شب کاری یا نوبت کاری شب است. فلزات سنگین مانند سرب، برخی ‌مواد شیمیایی و حلال‌ها از عوامل …

یکی از مهم‌ترین عوامل زیان‌آور شغلی که باعث اختلال خواب می‌شود، فعالیت در شیفت‌های شب کاری یا نوبت کاری شب است. فلزات سنگین مانند سرب، برخی ‌مواد شیمیایی و حلال‌ها از عوامل زیان‌آور شیمیایی هستند که می‌توانند باعث ایجاد اختلالات خواب شوند. عوامل فیزیکی مانند سر و صدا و عوامل روانی مانند استرس‌های شغلی نیز می‌توانند اختلال خواب ایجاد کنند.

۲۰ تا ۲۵ درصد فعالیت‌های مشاغل در ساعت‌های غیرمعمول روز انجام می‌شود و شیفت‌کاری، ضرورت بسیاری از مشاغل، از جمله صنعت چاپ است. شیفت‌کاری برای فرد شاغل تبعات شناخته شده‌ای دارد که می‌توان از آن پیشگیری کرد. شرایط و محیط کار باید برای فرد شب کار آماده و فراهم باشد تا عوارض و مشکلات به حداقل برسد اما اگر این اتفاق نیفتد، می‌تواند عوارض متعددی از جمله بیماری‌های قلب و عروق و اختلالات خواب برای فرد ایجاد کند. خواب‌آلودگی حین کار و اختلال خواب، کاهش توانایی کار، کاهش عملکرد، کاهش تمرکز و کاهش توانایی یادگیری از عوارض شیفت‌کاری است که ممکن است فرد را در معرض حادثه شغلی قرار دهد.

شیفت‌کاری انواع مختلفی دارد اما توصیه من این است که افراد شیفت‌کار در ساعات غیرکاری، استراحت و خواب کافی داشته باشند. بیش از ۸۰ نوع اختلال خواب به شکل طبقه‌بندی‌شده وجود دارد که با توجه به شدت و نوع علت، درمان مناسب آن انجام می‌شود. نکته قابل توجه این است که با رعایت نکات بهداشت خواب می‌توان از درصد قابل‌توجهی از این اختلالات پیشگیری کرد.

دکتر خسرو صادق‌نیت

متخصص طب کار فلوشیپ اختلالات خواب