چهارشنبه, ۱۳ تیر, ۱۴۰۳ / 3 July, 2024
مجله ویستا

شروع روز با ۶۳۸ كالری نان و پنیر


شروع روز با ۶۳۸ كالری نان و پنیر

كمتر از چند روز به بازگشایی مدارس باقی مانده است این فصل با شادی ها, هیجان ها و البته نگرانی های خاص خویش همراه است

بسیاری از والدین با شروع فصل بازگشایی مدارس، با مشكل تغذیه فرزند خویش در این دوران روبه رو می شوند، زیرا در این دوران، بچه ها مدت زمان زیادی را در خارج از خانه می گذرانند؛ از این رو نظارت بر تغذیه كودكان بسیار دشوار است. به علاوه مواد غذایی مورد نیاز بدن كودك با توجه به افزایش فعالیت های فیزیكی و ذهنی وی تغییر می كند.

یافته های پژوهشگران نشان می دهد، بسیاری از مشكلات آموزشی نظیر عدم تمركز حواس یا اختلالات یادگیری از تغذیه ناصحیح بچه ها ناشی می شود و به همین دلیل، لزوم به كارگیری یك برنامه غذایی صحیح بیش از پیش نمایان می شود. آن چه در پی می آید مطلبی است كه به مناسبت بازگشایی مدرسه ها و در ارتباط با تغذیه دانش آموزان فراهم شده است.

* یك تغذیه خوب با اولین وعده غذایی روز آغاز می شود. كودكان معمولاً به دلایل گوناگون از خوردن صبحانه امتناع می كنند. در اولین گام سعی كنید برنامه صبحانه را طوری تنظیم كنید كه زمان كافی برای خوردن این وعده غذایی در اختیار داشته باشید. در ضمن، خوردن صبحانه به همراه سایر اعضای خانواده نیز كودك را به این امر تشویق می كند. به طور كلی یك دانش آموز برای شروع روز به ۶۳۸ كالری نیاز دارد كه این مقدار كالری، می تواند از طریق نان، پنیر بدون چربی، گردو، غلات و شیر تأمین بشود. كودكان باید روزانه حداقل ۲ لیوان شیر بخورند. اگر فرزند شما از خوردن شیر امتناع می كند، می توانید از جایگزین هایی مثل فرنی و شیربرنج كه حاوی شیر هستند، استفاده كنید. در مجموع به یاد داشته باشید كه صبحانه در حدود ۲۵ درصد از انرژی روزانه بدن را تأمین می كند.

* كودكانی كه در نوبت بعد از ظهر به مدرسه می روند، معمولاً یكی از دو وعده غذایی صبحانه و ناهار را حذف می كنند. سعی كنید هیچ گاه یك وعده غذایی را حذف نكنید؛ زیرا احساس گرسنگی شدید، فرد را مجبور می كند كه در نوبت غذایی بعدی بیش از اندازه غذا بخورد.

* گلوكز، عنصری مهم در تأمین انرژی مورد نیاز برای انجام فعالیت های ذهنی و فیزیكی است. این عنصر در عسل، نان و غلات به وفور یافت می شود.

* میان وعده را فراموش نكنید. كودكان علاقه عجیبی به خوردن تنقلات دارند. از سوی دیگر بسیاری از والدین نیز ترجیح می دهند به جای تهیه میان وعده های غذایی سالم در منزل، با دادن پول به فرزندانشان، از زیر بار این مسئولیت شانه خالی كنند. اما مواد غذایی نظیر پفك، چیپس، بیسكویت و ... هیچ گاه نمی توانند مواد مورد نیاز بدن را تأمین كنند. برعكس افزایش روزافزون كودكان مبتلا به چاقی، یكی از مهم ترین عوارض مصرف این مواد است. به جای استفاده از این مواد از تكه های میوه، خشكبار و ... به عنوان میان وعده استفاده كنید.

* اگر می خواهید به عنوان میان وعده یا ناهار از ساندویچ سوسیس و كالباس استفاده كنید، سعی كنید بیش تر حجم ساندویچ را با سبزیجاتی مثل كاهو و گوجه فرنگی پر كنید و به جای استفاده از سس مایونز چرب، از سس های خانگی متشكل از ماست و روغن زیتون استفاده كنید.

* با توجه به تغییر ساعت كاری مدارس، امروزه بیشتر كودكان مجبورند در مدرسه ناهار بخورند. این امر سبب رواج استفاده از غذاهای فوری در میان كودكان شده است كه با شیوع دیابت، فشار خون بالا و سكته در سنین بزرگسالی ارتباط تنگاتنگ دارد. این وعده غذایی حتماً باید شامل برنج، حبوبات و سبزیجات باشد. در ضمن مصرف كلسیم را فراموش نكنید. كودكان بین ۶ تا ۱۲ سال باید روزانه ۳ بار مواد لبنی مصرف كنند. مصرف مواد حاوی كلسیم به خصوص برای دختربچه ها از اهمیت خاصی برخوردار است؛ زیرا كمبود كلسیم در سنین بزرگسالی به بروز پوكی استخوان منجر می شود.

* فسفر می تواند نقش اساسی در حفظ سلامت و درمان ضعف فكری داشته باشد؛ از این رو برای عملكرد مغز كودك به خصوص در هنگام درس خواندن می توانید از خشكبار، مغز بادام، پنیر، شیر و زرده تخم مرغ استفاده كنید.

* پتاسیم باعث بهبود عملكرد مغز و تقویت ماهیچه ها می شود. پتاسیم معمولاً در همه مواد غذایی به خصوص موز، مركبات و حبوبات یافت می شود.

مترجم: طلوع ریاضی