جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

وب فارسی در سال ۱۳۸۴


وب فارسی در سال ۱۳۸۴

وب فارسی فراز و فرودهای بسیاری را در سال ۸۴ تجربه کرد در این مقاله سعی کرده ام به مهمترین رویدادهای آن اشاره کنم دقت کنید که انتخابها به وب فارسی محدود شده است

وب فارسی فراز و فرودهای بسیاری را در سال ۸۴ تجربه کرد. در این مقاله سعی کرده‌ام به مهمترین رویدادهای آن اشاره کنم. دقت کنید که انتخابها به "وب فارسی" محدود شده است.

●تبلیغات اینترنتی

امسال هم رونق لازم را نیافت. حتی انتخابات ریاست جمهوری و اقبال نامزدها و هواداران آنها به تبلیغ در سایتها هم نتوانست تحرکی پایدار در آن ایجاد کند.

●میزبانی وب

شارع ۲ پر سر و صدا بود اما محقق نشد. دو IDC راه اندازی شده هم خدمات چشمگیری ارایه نکردند. بنابراین هنوز هم سایتها در خارج از کشور هاست خواهند شد که به نظر من اصلا ایرادی ندارد و موضوع بسته شدن سایتها هم خیلی جدی نیست. شرکتهای ارایه دهنده خدمات میزبانی به طور عمده نماینده فروش هاستهای آمریکایی و کانادایی هستند و البته همه مدعی. بازار هاستینگ ایران آشفته است و خود فروشندگان هاست بیشترین نقش را در ایجاد این آشفتگی دارند.

●پرداخت آنلاین

رشد کمی داشت و سر‌و‌صدای بسیار. به امید سال آینده می‌نشینیم.

●اینترنت ملی و اسلامی

طرحی خام و بی‌اساس که انصافا سایتها و رسانه‌ها درباره آن بسیار نوشتند. دست آخر هم رای نیاورد.

●پوست اندازی سایتها

بازیگران عمده وب ایران سرویس دهندگان وبلاگ و سایتهای خبری اند به عبارت دیگر: پرشین بلاگ، بلاگفا، ایرنا و بازتاب. ایسنا را هم فراموش نکنیم. خیلی دوست دارم برای سال آینده ترافیک به سایتهایی مانند aftab.ir و zigur.com منتقل شود. سایتهای سنتی نقش کمرنگی ایفا کردند و سایتهای دیگری متولد شدند. به عنوان مثال روزآنلاین و بی‌بی‌سی فارسی، نقش گویا را کمرنگ ساختند و سلام ایران را فراموش شده بدانید. بلاگ اسکای به دلیل اشتباه مدیران، جایگاه خود را از دست داد و رونق دوباره آن را بعید می دانم. میهن بلاگ رشد خوبی داشت. ایستگاه موثر بود و ایران بین پر‌فروش.

●فیلترینگ

اتفاق ناخوشایندی که بسیار دیدیم. حتی بازتاب هم از آن بی‌بهره نبود.

●فهرست و موتورجستجوگر

اراده‌ای برای بهبودی مشاهد نشد. فهرستها تحرکی کمی داشتند و حتی فراموش شدند. جستجوگرهای فارسی ساز تکرار و یکنواختی سر دادند. از پارسیک هم تنها جستجوگر خبرش نفس می کشد. گویا گوگل جستجوی فارسی را هم قرق کرده است!

●دات آی آر

واقعا چه تضمینی وجود دارد که سایت فعال دات آی آر شما تنها با یک دستور ساده از چنگتان خارج نشود؟

●وبلاگها

تب و تاب وبلاگنویسی خوابید اما وبلاگها جدی‌تر شدند. بهترین رویداد وبلاگ و وبلاگنویسی جشنواره وبلاگ نویسان دانشجو در همدان بود. وبلاگها در پاره‌ای از زمانها نقش مهمی داشتند نظیر اتحاد وبلاگنویسان در انتخابات ریاست جمهوری و همینطور تبلیغ تجارت هرمی.

●ترین ها

▪عجیب ترین رویداد سال:

راه یافتن سایتها و وبلاگها به صدا و سیما که بارزترین آن در جشنواره وبلاگهای قرآنی بود. آنرا به فال نیک بگیرید.

▪مضحک ترین رویداد سال:

مطرح شدن طرح اینترنت ملی و بعد از آن اینترنت اسلامی که خوشبختانه رای نیاورد.

▪پدیده سال:

بلاگفا که در کمتر از یکسال خود را به یکی از بازیگران عمده وب فارسی تبدیل کرد تا مشخص شود توجه به کاربران چه قدرتی به دنبال دارد.

▪خالی بند سال:

iranshop.ir که سمینارها و تبلیغات بسیاری برای تقریبا هیچ به راه انداخت و حتی صدا و سیما را هم در این راه به خدمت گرفت.

●اسپمر سال:

دکتر میرزایی منجی...

اشتباه فاحش سال:

▪پرشین بلاگ هک شد. رویدادی که به سرعت انکار شد اما در عمل برای چند ساعت پرشین بلاگ را از کار انداخت. مدیران پرشین بلاگ باید بررسی کنند که چرا رسانه ها {نخواستند} این رویداد مهم را جدی بگیرند؟ تصور وب فارسی بدون پرشین بلاگ برای من سخت است.

▪چند رویداد ناخوشایند دیگر:

iranasp.net بسته شد، جشنواره‌هایی عجیب و غریب در حوزه وبلاگها برگزار شد، عصر ارتباط به وب توجهی نکرد و بیشتر مقالاتی درباره گوگل ترجمه کرد و منتشر ساخت. تمام سرورهای OurIran برای انتقام گیری از سایت روزنامه همشهری دان شد.

به هر حال سال امیدوار کننده‌ای را سپری کردیم. وب فارسی کم کم بازیگران اصلی خود را می شناسد و رشد می یابد. سایتها به مفاهیم داغ تمام وب نظیر Ajax, RSS، "وب ۲"... واکنش نشان دادند و خروجیهایی بر اساس آنها ارایه دادند. خطر از دست دادن سهم در بازار عده‌ای را تهدید کرد و عده ای برای گرفتن سهم جنگیدند و تجربه اش برای کل وب فارسی ماند.

وب، دنیای پویایی است که به طور مداوم تغییر می کند. امیدوارم وب فارسی همواره رو به جلو و پویا باشد.