سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
سوره مبارکه انشراح
● نزول سوره
سوره «شرح»یا «انشراح»در ترتیب نزول، دوازدهمین سوره قرآن است كه در شهر مكه با ۸ آیه و ۲۷ كلمه و ۱۰۳ حرف بر وجود مقدس پیامبر اسلام(ص) نازل شد. بنابه نظر برخی از مفسران و فقها سوره «شرح»و سوره «ضحی»كه بنا به نقلی یازدهمین سوره قرآن در نزول است، یك سورهاند و به همین جهت قرائت هر دو سوره را در یك ركعت واحد واجب میدانند; چنانچه در مورد دو سوره «قریش»و «فیل»نیز اینچنین فرمودهاند.
سوره انشراح همچنین برای قوت قلب پیامبر(ص) و امید به آیندهای درخشان و آسان در مقابل سختگیری كفار مكه نازل شده است.
● نعمتهای خداوند به پیامبر(ص)
«آیا شرح و گشاده نساختیم سینهات را»؟
این آیه كنایه از بالابردن ظرفیت حضرت رسول(ص) در مقابل سختیها و مصیبتهایی است كه از سوی كفار متوجه حضرت ایشان میشد و دلیل بر اثبات شرح صدر پیامبر(ص) آیه بعدی است كه میفرماید: «از تو بار گران و سنگین را برداشتیم، همان باری كه پشت تو را شكاند»; بار تبلیغ و رسالت نبوت در میان ملتی كه جهل، ظلم و استبداد برای آنها تعیین كننده بود، بسیار سنگین و غیرقابل تحمل است كه كسی تنها با بیان، گفتگو و تبلیغ بخواهد مردم را به معارف الهی آشنا سازد و این كه ساختار سیاسی و تبلیغی جامعه در دست كفار باشد، كاری طاقتفرسا و غیرقابل پیشرفت است.
اما خداوند میفرماید: «اینبار كمرشكن را از پشت تو برداشتیم و یاد و سخن تو را بلندمرتبه و نام تو را بلند آوازه ساختیم. پس به درستی كه با هر دشواری، راحتی است و با همان دشواری، راحتی دیگری است»; یعنی با یك دشواری، دو آسانی است و صاحب كتاب نظم در تفسیر این آیه فرموده است: «آنگاه كه حق تعالی پیغمبر خود(ص) را مبعوث ساخت، وی بضاعت نداشت و قریش او را سرزنش كردند و گفتند كه: «اگر غرض از دعوت به اسلام، طلب ثروت است، ما تو را مال فراوان دهیم تا داراترین اهل مكه شوی»، اما پیامبر(ص) از این پیشنهاد بسیار مغموم شد و گمان برد كه سران قریش به جهت فقر او را تكذیب میكنند و حق تعالی این آیه را فرستاد و به او وعده بینیازی و غنا داد و فرمود: «فقر و آنچه اهل مكه میگویند، تو را غمگین نسازد; چه با این عسر (تنگدستی)، یسر (آسانی) خواهد بود»و به لحاظ تكرار این معنی در سوره شرح، چنانچه سختی فقر و مشكلات دنیوی بر مومنی گران آید و او صبر كند، برای او دو گشایش و آسانی به خاطر ایمانش فراهم میشود; یكی در دنیا، كه خداوند گشایش روزی برای مومنان را وعده فرموده و بهطور قطع آن را تامین خواهد كرد و دوم آسانی و گشایشی كه خداوند برای مومنان در آخرت تضمین میكند.
● خواسته خداوند از پیامبر(ص)
خداوند منان به پیامبر(ص) میفرماید: «ای پیامبر هرگاه از رسالت تبلیغ فارغ شدی، رنج و زحمت را برای عبادت حق تحمل كن و به دعا و استغفار برای امت خود مشغول شو و به سوی پروردگار خود به دعا و مناجات رغبت كن».
از امام صادق(ع) نقل است كه فرمود: «چون از نماز واجب فارغ شدید، به سوی پروردگارتان دعا و درخواست داشته باشید تا حاجت شما برآورده شود. از موارد استجابت دعا هنگام پایان یافتن نماز است كه بعد از عبادت نماز، خداوند دعای نمازگزار را اجابت میكند».
● ثواب خواندن سوره انشراح
ابیبنكعب از پیامبر(ص) روایت كرده كه: «هر كس این سوره را قرائت كند، ثواب او چون ثواب كسی است كه با من ملاقات كرده و مرا از غمها شاد كند و شفاعت او بر من واجب باشد».
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست