یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
روغن منبع تأمین انرژی
روغن ها از طریق تأمین انرژی مورد نیاز بدن و نیز تأمین اسیدهای چرب ضروری و ویتامین های محلول در چربی( E,K,D,A )، نقش مهمی در سلامت بدن ایفا می کنند .
منابع روغن دریافتی ما دو نوع روغن حیوانی ( مثل دنبه و کره ) و روغن نباتی ( مثل روغنهای مایع گیاهی ) است . انتخاب نوع مناسب روغن و نحوه صحیح مصرف آن در سلامت انسان و پیشگیری از ابتلا به بسیاری از بیماریهای مزمن از جمله بیماریهای قلبی ، عروقی و سرطان نقش مهمی را ایفامی کند.
چربیها از نظر شکل ساختاری به دو نوع چربیهای اشباع وغیر اشباع تقسیم می شوند .
چربیهای اشباع ( جامد ) :
این چربیها ، چربیهایی هستند که در دمای اتاق به روغن حالت جامد می بخشند . منابع این چربیها عبارتند از : مارگارین ، کره ، روغن جامد ، پیه و ...
روغنهای نخل و نارگیل هم با وجود اینکه حالت نیمه جامد دارند ولی میزان چربی اشباع آنها بالا است.
مصرف چربیهای اشباع خطر بیمارهای قلبی و عروقی را به شدت افزایش میدهد . این چربیها نه تنها باعث افزایش کلسترول مضر خون ( LDL ) میشوند بلکه کلسترول مفید خون (HDL ) را هم پائین می آورند و عامل بروز اترو اسکروز و بیماریهای قلبی عروقی هستند .
علاوه بر این در جریان تولید روغنهای نباتی جامد . چربیهایی در آنها بوجود می آیند بنام چربیهای ترانس که این نوع چربیها هم برای سلامت قلب و عروق بسیار مضر می باشند . بنابراین روغنهای جامد نباتی نه تنها به خاطربالا بودن چربیهای اشباع بلکه به خاطر وجود چربیهای ترانس ، عامل خطر بزرگی برای بیماریهای قلبی عروقی وسرطان می باشند و بهتر است از رژیم غذایی حذف شوند. روغنهای حیوانی اگر چه چربی ترانس ندارند ولی به خاطر ماهیت بسیار اشباع آنها ، بهتر است محدود گردند .
چربیهای غیر اشباع ( مایع ) :
چربیهای غیر اشباع، چربیهایی هستند که به روغن حالت مایع می بخشند و منابع آنها عبارتند از انواع روغنهای مایع گیاهی مثل ذرت ، آفتابگردان ، سویا ، گلرنگ و ...
مصرف این چربیها بر خلاف چربیهای اشباع خطر بیماریهای قلبی عروقی را به همراه ندارند و حتی می توانند برای سلامت قلب و عروق مفید باشند . دو نوع مهم این چربیها ، امگا ۳ و امگا ۶ هستند .
چربیهای امگا ۳ :
نقش این چربیها که در غذاهای دریائی ( بخصوص ماهی های چرب مثل ساردین ، خالی مخالی و قزل آلا ) و نیز در دانه های گیاهی و مغزها ( مثل گردو ) یافت می شوند ، در سلامت قلب و عروق به اثبات رسیده است . علاوه بر این، این چربیها باعث افزایش هوش کودکان و کاهش التهاب دربیماریهای التهابی(مثل آرتروز)می شوند.
چربیهای امگا ۶ :
منابع این چربیها عبارتند از : انواع روغن مایع مثل ذرت وسویا ، آفتابگردان و ...
مصرف این چربیها باعث کاهش خطر بروز بیماریهای قلبی و عروقی می شوند . این چربی ها با کاهش LDL و افزایش HDL از ایجاد پلاکهای آترواسکلروز در عروق جلوگیری کرده و از بروز سکته قلبی پیشگیری می کنند.
نحوه مصرف روغن های مایع :
چربیهای غیر اشباع ( روغن های مایع ) اگر چه فوایدزیادی دارند ولی بخاطر ماهیت غیر اشباعشان به حرارت بالا حساس هستند و با حرارت مستقیم بالا دستخوش اکسیداسیون شده و سرطان زا می گردند . باید توجه داشت که از روغن های مایع نباید به منظورسرخ کردن استفاده کرد بلکه آنها را باید برای روی غذا و روی سالاد مصرف کرد .اگر چه بهتر است حتی الامکان از سرخ کردن مواد غذایی پرهیز نمود ، ولی در صورت نیاز به سرخ کردن باید تنها از روغن مخصوص سرخ کردن استفاده کنیم و این کار را با شعله کم و برای مدت کوتاه انجام دهیم .
چربیهای تک غیر اشباع :
این چربیها که در روغن زیتون ، بادام زمینی و کانولا ( کلزا ) یافت می شوند ، برای سلامت قلب و عروق بسیار مفیدند و مصرف آنها ریسک بیماریهای قلبی را کاهش میدهد . علاوه بر این ، این چربیها بر خلاف امگا سه و امگا شش به حرارت حساس نیستند و مواجهه آنها با حرارت مشکلی ایجاد نمی کند
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست