دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

تاثیر مواد مخدر بر جنین، مصرف حشیش


حشیش نام مختصر بوته شاهدانه صمغی چسبناک از بوته کانابیس است که معمولا به صورت تکه های جامد مکعبی شکل فروخته می شود و در رنگهای مختلف از قهوه ای کم رنگ تا سیاه دیده شده، در ساختمان ترکیبی اش به صورت انواع مختلف از خشک و سخت گرفته تا نرم و شکننده دیده می شود. تمام اجزاء این گیاه خاصیت روانگردان دارد که از بین آنها تترا هیدروکانابینول فراوان تر از همه است.  از هزاران سال پیش می‌دانستند که حشیش اثرات نشئه ‌آور دارد. هردوت مورخ یونانی (قرن پنجم قبل از میلاد) قبیله چادرنشینی را توصیف کرده است که دانه‌ های شاهدانه را روی منقل سرخ کرده و با سردادن هلهله شادی از چادر خارج می‌شدند.

عوارض مصرف حشیش
حشیش از نظر طبقه بندی فارماکولوژی، تضعیف کننده یا محرک سیستم اعصاب مرکزی است.
اثرات کوتاه مدت مصرف حشیش
باید دانست که اثرات حشیش با توجه به مقدار و نوع استفاده (کشیدن یا خوردن) متفاوت است. وضعیت جسمی و سلامت فرد از جمله وزن، اندازه، خلق و خوی فرد، درجه تحمل و ... فرق می کند.
اثرات کشیدن حشیش در عرض چند دقیقه پس از مصرف ظاهر می شود و 2 تا 4 ساعت باقی می ماند. در صورت خوردن هضم آن به طور بطی و کند صورت می گیرد. لذا اثر آن به تدریج و طولانی تر می گردد، معمولا فرد پس از مصرف حشیش احساس آرامش و راحتی می کند، قوه درک و احساس او افزایش می یابد، رنگها به نظرش شفاف تر و روشن تر می آیند، صداها به نظر از فاصله دورتر به گوش می رسد.
به هر حال در ادراکات حسی به خصوص بینایی و شنوایی تحریف به وجود می آید، اشتها افزایش می یابد، مخصوصا در مورد غذاهای شیرین.
عوارض مصرف حشیش در باردرای
آزمایشات بر روی حیوانات نشان داده است که نوزاد حیوانات آزمایشگاهی که در دوران بارداری تحت مصرف این ماده قرار گرفته بودند، دارای برخی از ناهنجاریها و رفتار غیرعادی بودند. مطالعات و تحقیقات نشان می دهد که رشد طبیعی یک نوزاد به وسیله مصرف مرتب حشیش یا ماری جوانا به وسیله مادر، در دوران بارداری می تواند به طور جدی آسیب ببیند.
عوارض مصرف طولانی حشیش
- بیماری های تنفسی مزمن و سرطان ریه
- نازایی در زن و عقیمی در مرد
- از بین رفتن سلولهای مغزی (پوک شدن مغز)
- تشنج
- اختلال روانی شدید و پایدار
- کم شدن علاقه و انگیزه برای زندگی، شغل و روابط اجتماعی و خانوادگی
آیامصرف حشيش اعتياد نمي‌آورد ؟
وابستگي به حشيش علاوه بر وابستگی جسمی، يك اعتياد روحي و رفتاري شديد است و اين يكي از مصيبت‌هاي بزرگ حشيش است كه اغلب معتادانش هم خيال مي‌كنند به آن معتاد نشده‌اند.
تصور عامه مردم اين است كه حشيش يا مواد هم‌خانواده آن چون مورفين ندارند پس اعتياد هم ندارند و اگر دارد اعتياد يا وابستگي آن روحي و رواني است در حاليكه اعتياد به اين مواد كاملاً جسمي است و THC مستقيماً روي سيستم ضد درد يا توليد كننده مواد شبه افيوني جسم اثر مي‌گذارد و باعث تخريب آن مي‌شود. اين سيستم، قوي‌ترين مواد مخدر طبيعي و شبه افيوني را توليد مي‌كند و بعضي از آنها نظير دينورفين، 200 برابر مورفين خالص قدرت تخدير و تسكين‌دارند. تخريب اين سيستم و بروز اختلالات جسمي، باعث بروز عوارض رواني هم مي‌شود. طبق ديگاه كنگره 60 هر نوع ماده‌اي كه مصرف آن انسان را از حال تعادل طبيعي خارج مي‌كند، روي اين سيستم‌ها اثر سوء و مخرب دارد.
آيا حشيش منجر به عقيمي مردان و زنان مي‌شود؟
بيش از 40 سال است كه برخي محققان از رابطه بين مصرف حشيش و عقيمي صحبت مي‌كنند اما تا به امروز هيچ توجيه علمي براي اين فرضيه ارائه نشده است. البته آزمايشات نشان مي‌دهد كه ماده «تي‌اچ‌سي» موجود در حشيش مي‌تواند منجر به افت هورمون «ال‌اچ» شود و اين هورمون، همان عاملي است كه باعث تخمك‌گذاري در زنان مي‌شود و در ساخت اسپرم مردان نيز تاثير دارد.