جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

مگر پوست آدم هم مثل پوست پرتقال می‌شود؟


مگر پوست آدم هم مثل پوست پرتقال می‌شود؟

مشکلات پوستی متعددی هستند که شاید خیلی از ما از آنها خبر نداشته باشیم. مثل حالتی از پوست که با افزایش سن در خانم‌ها و آقایان دیده می‌شود و به اصطلاح عامه (و حتی پزشکان) حالت «پوست …

مشکلات پوستی متعددی هستند که شاید خیلی از ما از آنها خبر نداشته باشیم. مثل حالتی از پوست که با افزایش سن در خانم‌ها و آقایان دیده می‌شود و به اصطلاح عامه (و حتی پزشکان) حالت «پوست پرتقالی» نامیده می‌شود.

حالا چرا این نام؟ اگر به پوست پرتقال نگاه کنید، متوجه می‌شوید که دارای پوست ناهموار و منافذ درشتی است که کاملا به چشم می‌آیند. در این عارضه، پوست بخشی از صورت (مثل بینی، اطراف بینی و گونه‌ها و پیشانی) مثل پوست پرتقال، دارای منافذی می‌شود.

این منافذ، محل خروج ترشحات غدد «سِباسه» است. غدد سِباسه نزدیک ساقه مو، ترشحاتی به نام سِبوم (چربی) ترشح می‌کنند که این ترشحات روی پوست ظاهر شده، پوست را نرم می‌کنند و مانع تبخیر آب روی پوست می‌شوند. در ضمن، یک لایه محافظ نیز روی پوست ایجاد می‌کنند.

روش‌های بهبود این حالت

متاسفانه وقتی این حالت ایجاد می‌شود، نمی‌توان با استفاده از داروها به‌طور کل آن را از بین برد. اما می‌توان به روش‌های زیر متوسل شد:

۱) کرم:

استفاده از برخی داروها به نام «تروئین موضعی» که به‌صورت محلول و کرم در بازار موجود است، تا حدودی به رفع این عارضه کمک می‌کند، زیرا موجب افزایش تکثیر سلولی می‌شود.

۲) پیلینگ (لایه‌برداری پوست):

پیلینگ‌هایی که با غلظت ۳۰ تا ۵۰ درصد انجام می‌شود، باعث بازسازی پوست در بخش اپیدرم می‌شوند. با یک پیلینگ کنترل شده، اپیدرم را می‌توان با اسیدهای مناسب سوزاند و اپیدرمی که بعد از لایه‌برداری ساخته می‌شود، جوانتر بوده و کمی نمای پورها را بهبود می‌بخشد.

۳) لایه برداری توسط لیزرهای تخریبی:

در این نوع لایه‌برداری از لیزرهایی مثل co۲ استفاده می‌شود که با استفاده از این لیزرها اپیدرم یا کاملا برداشته می‌شود و یا قسمتی از آن برداشته می‌شود و پوست جدیدی که از زیر ساخته می‌شود، ساختمان شفاف‌تر و نمای بهتری خواهد داشت و حالت پوست پرتقالی آن کلی بهبود پیدا می‌کند.

راهی برای پیشگیری وجود ندارد

به طور کلی ترشح چربی و غدد سباسه توسط هورمون‌های داخلی کنترل می‌شود که مهمترین هورمون در این رابطه، هورمون‌های آندرژونی (مثل تستسرون) است. وایدپورها بعد از بلوغ ایجاد می‌شوند و بستگی به میزان ترشح هورمون‌های داخلی دارند. داروهای ضد آندروژن تا حدودی به رفع پوست پرتقالی کمک کرده و فقط برای خانم‌ها مناسب هستند. در خانم‌ها وایدپورها معمولا با آکنه همراه هستند. آکنه در صورتی ایجاد می‌شود که پوست فرد، زمینه چربی بالایی داشته و غدد سباسه آنها پرکار باشد.

افزایش سن و تاثیر آن بر منافذ

ساختمان پوست و بازسازی آن، با افزایش سن دچار اختلال شده و روند کندتری یه خود می‌گیرند. به همین دلیل است که منافذ بازتر می‌شوند. از این رو به افراد توصیه می‌شود که حتما از کرم‌های ضدآفتاب استفاده کنند. افرادی که دارای منافذ باز هستند، باید از ضدآفتاب‌های Oil Free (فاقد چربی) استفاده کنند. کرم‌های چرب، باعث انسداد منافذ می‌شوند. وقتی دهانه این منفذها بسته می‌شود، به صورت جوش‌های سر‌سیاه و سر‌سفید (که اصطلاحا «کٌمِدون» نامیده می‌شوند) در می‌آیند.

چیزهایی که پوست را پوست پرتقالی می‌کنند

چندین فاکتور می‌تواند باعث باز شدن این منافذ و واضح‌تر شدن آنها شود که عبارتند از:

۱) افزایش ترشح چربی یا سِبوم

۲) وجود غدد چربی فعال و پرکار

۳) آسیب‌های ناشی از اشعه‌های خورشید و به‌خصوص UVB. این اشعه، باعث بازتر و گشادتر شدن منافذ می‌شود.

باز نشر اختصاصی: Bartarinha.ir

پردیس زندگی من



همچنین مشاهده کنید