چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

تهدید سلامت خانواده با این عوامل خطر!


سلامت خانواده یکی از نیازهای اصلی هر جامعه برای پیشرفت هر کشور می باشد بنابراین توجه به سلامت خانواده و عوامل خطر و تهدید کننده آن کمک شایانی به بهبود این مهم می کند در ادامه نکاتی را متذکر می شویم که خانواده های امروزی را برحسب شرایط  زندگی تهدید می کند. امید است گامی در جهت سلامت این مهم برداشته باشیم.
1- کمبود ید:
یکی از شایعترین علت منفرد قابل پیشگیری  عقب ماندگی ذهنی و آسیب مغزی است .
کرتینیسم بومی: نوعی عقب ماندگی ذهنی عمیق ناشی از کمبود ید است که طیف وسیعی از ناهنجاریها را تسشکیل می دهد که با کاهش وزن هنگام تولد ، افزایش مرگ و میر نوزادی ، ناهنجاریهای شنوایی ، اختلال عملکرد مهارتی همراه است . تجویز روغن ید دار خوراکی ، یا عضلانی ، اضافه کردن ید به نمک از متداولترین طرق پیشگیری است .
2- کمبود آهن :
آهن در تمامی بافتهای بدن برای فعالیتهای پایه ای سلولی  خصوصا در عضله ، مغز و گلبولهای قرمز نقش اساسی دارد .  فقر آهن شایعترین موارد کمبود مواد مغذی  در دنیاست . کودکان کم سن ، زنان باردار ، دختران نوجوان ، زنانی که  تازه زایمان کرده اند با شییوع بیشتری به فقر آهن مبتلا می شوند . کم خونی فقر آهن از دلایل مهم مرگ مادری در بسیاری از کشورهای در حال توسعه است . در کودکان فقر آهن ممکن است باعث کاهش رشد ، اختلال در یادگیری شود  .
3- کمبود ویتامین آ :
یکی از مواد مغذی و لازم برای رشد ، سلامت چشم و بینایی ، عملکرد ایمنی و بقا است . عواملی مانند کمبود شدید ویتامین آ با اگزوفتالمی کلاسیک و آسیب قرنیه مشخص می شود . کودکان زیر 5 سال و زنان باردار بسیار در معرض خطرند .
4- کمبود روی :
کمبود روی با ناکافی نبودن میزان آن در رژیم یا جذب ناکافی و یا از دست رفتن روی حین اسهال می تواند ایجاد شود . در گیاهخواران کمبود این ویتامین شایع است . کمبود شدید روی با مشخصه قد کوتاه ، هیپوگنادیسم ، اختلال عملکرد ایمنی ، اختلالات پوستی ، نقص عملکرد شناختی و بی اشتهایی مشخص می شود .
5- عدم تغذیه با شیر مادر : عدم تغذیه انحصاری با شیر مادر خصوصا در 6 ماه اول ، از عوامل مهم  بیماریهای اسهالی و عفونتهای حاد تنفسی  ناشی می شود . تغذیه با شیر مادر برای تکامل دستگاه عصبی به خصوص در نوزادان نارس ، و وزن کم هنگام تولد دارای اهمیت است .
6- فشارخون بالا :
افزایش فشار خون تقریبا همواره بدون علامت است . تغییرات ساختاری در شریان های خونرسان قلب ، مغز ،  کلیه و دیگر قسمتها ایجاد می کند که خطر سکته مغزی ، بیماریها ی قلب ، نارسایی کلیه و سایر بیماریها را در بر می گیرد. اصلاح پذیرترین علل فشارخون بالا عبارتند از : رژیم غذایی، عدم مصرف نمک، ورزش، اصلاح چاقی و  ترک کردن نوشیدن الکل ...
7- کلسترول بالا:
رژیم غذایی مملو از چربی اشباع شده ، وراثت و مشکلات متعدد نظیر دیابت ، بر مقدار کلسترول اثر می گذارند .  کلسترول از عوامل مهم خطر در ایجاد آترواسکلروزیس است .
8- چاقی ، اضافه وزن :
معمولا با BMI  ارزیابی  می شود . خطرات چاقی : انواع سرطان ها ، سکته قلبی ، دیابت و...
9- مصرف کم میوه و سبزی :
این مواد حاوی آنتی اکسیدان و انواع ویتامینها از جمله آ ، سی و اسید فولیک و... هستند. تا حد زیادی به فرهنگ و شیوه زندگی مردم ، وضعیت اقتصادی و اجتماعی مردم مرتبط است .
10- عدم فعالیت فیزیکی :
عبارتند از فعالیت کم یا عدم فعالیت در حوزه شغلی، کار خانه، اوقات فراغت و رفت و آمد. فعالیت فیزیکی با بهبود متابولیسم گلوکز، کاهش چربی و فشارخون همراه است.
11- روابط جنسی غیر ایمن
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «کودک‌یاری» و «سلامت جنسی» در اختیار شما قرار می‌دهد.