چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

فرمول گره گشا


فرمول گره گشا

درباره شهید محراب, حضرت آیت الله دستغیب شیرازی گفته اند که روزی همراه یکی از دوستان روحانی خویش به محفلی وارد شده بود و دوست همراه در معرفی آن شهید بزرگوار گفته بود ایشان حضرت آیت الله دستغیب هستند, همان که «گناهان کبیره» او مشهور است

۱) درباره شهید محراب، حضرت آیت الله دستغیب شیرازی گفته اند که روزی همراه یکی از دوستان روحانی خویش به محفلی وارد شده بود و دوست همراه در معرفی آن شهید بزرگوار گفته بود؛ ایشان حضرت آیت الله دستغیب هستند، همان که «گناهان کبیره» او مشهور است! و شهید دستغیب به او گفته بود؛ می توانستی در معرفی من بگویی ایشان آیت الله دستغیب هستند، همان که «قلب سلیم» او معروف است. توضیح آن که «قلب سلیم» و «گناهان کبیره» نام دو کتاب معروف از آثار مکتوب شهید دستغیب است و گفتنی است در کتاب گناهان کبیره از موانع رسیدن به «قلب سلیم» سخن رفته است.

۲) صبح روز شنبه، رهبر معظم انقلاب در دیدار رئیس جمهور و اعضای هیئت دولت، به گونه ای کم نظیر- و در مواردی بی نظیر- از عملکرد ۳ساله دولت و مواضع اسلامی، انقلابی و مردمی آن تقدیر کردند تا آنجا که گفتمان دولت نهم را «گفتمان امام و انقلاب» نامیدند و با نگاهی برخاسته از شواهد غیرقابل تردید بر مردم دوستی، پاکدستی، شجاعت و خاکی بودن رئیس جمهور و کابینه تأکید ورزیدند. ایشان با اشاره به روند بسیار خطرناک غربزدگی و گرایش های سکولاریستی که متأسفانه در حال نفوذ به بدنه مدیریتی کشور بود، از روی کار آمدن دولت نهم با عنوان سدی در برابر این جریان خطرناک یاد کردند و... در کنار این همه نکات مثبت و امتیازات برجسته به نمونه هایی از کاستی ها و نبایدها نیز اشاره فرموده و خواستار تلاش رئیس جمهور و اعضای کابینه برای اصلاح آن شدند. نکته درخور توجه این که اکثر تذکرات رهبر معظم انقلاب به دولت با امتیازات برجسته ای که از آن یاد کرده بودند در تقابل نبود، بلکه راهکارها و توصیه هایی برای شتاب بخشیدن و تقویت بیشتر آنها بود. اگرچه برخی از انتقادات نیز اینگونه نبود و به قول ایشان «حمایت از دولت به معنای چشم بستن بر ضعف های آن نیست».

۳) دولت هرچند در تعریف سیاسی آن به مفهوم «نظام» نیست و از همین روی دولت های ضعیف، ناکارآمد و یا خدای نخواسته منحرف شده از مبانی نظام می توانند جا به جا شوند بی آن که ساختار نظام تغییر پیدا کند و نمونه ای از این دست داشته ایم ولی بدیهی است دولتی با ویژگی های دولت نهم که گفتمان آن، همان «گفتمان امام و انقلاب» است، پیوندی جدانشدنی با تمامیت نظام دارد و تخریب آن به قول حکیمانه رهبر معظم انقلاب «خیانت به نظام و کشور» تلقی می شود، چرا که در این حالت، به دلیل همخوانی و هم پوشانی دولت و نظام، تیرهای تخریب به سوی موجودیت نظام پرتاب می شود و اگرچه ظاهراً بر پیکر دولت می نشیند ولی پیکره نظام را می خراشد، ضمن آن که نقد دلسوزانه و منصفانه، به مثابه نشان دادن کاستی هاست و نتیجه آن- در صورت پذیرش- برطرف شدن موانع و شتاب بیشتر در کسب موفقیت ها خواهد بود.

۴) رهبر معظم انقلاب در بیانات خویش فرمول کارگشا و راه حلی روشن و قابل اطمینان برای تفکیک «انتقاد» از «تخریب» ارائه کردند؛

«انتقاد، ارزشیابی منصفانه و کارشناسانه است که با نظر خیرخواهی انجام می شود و در آن نقاط مثبت و منفی در کنار هم مورد توجه قرار می گیرد» و درباره «تخریب» اشاره داشتند که؛

«انکار امتیازات و نقاط مثبت، برجسته کردن ضعف ها و بدگویی مستمر، تخریب است، نه انتقاد» و برپایه این تعریف منطقی و مستدل نتیجه گرفتند «انتقاد، خدمت و تخریب، خیانت به نظام و کشور است».

با نگاهی از این زاویه به آسانی می توان «انتقاد منصفانه» را از «تخریب» بازشناخت و سره را از ناسره تشخیص داد.

۵) تأکید نظری و عملی دولت نهم بر گفتمان امام و انقلاب، از نخستین روزهای تشکیل دولت و دقیق تر آن که ماه ها قبل از انتخابات ریاست جمهوری و مخصوصاً در فاصله میان مرحله اول و دوم انتخابات با حجم انبوه و گسترده ای از تخریب احمدی نژاد همراه بود. در این تخریب گسترده و کم سابقه، قدرت های استکباری و جریانات ضد انقلاب داخلی به گونه ای کاملاً هماهنگ که از پیوند پشت صحنه آنها خبر می داد- و برخی از این زد و بندها برملا شده است- وارد صحنه شده بودند و از سوی دیگر، یک جریان داخلی استحاله شده که بنا به هر علت، از آموزه های امام و انقلاب فاصله گرفته بود ضلع سوم این مثلث شوم را تشکیل می داد. برای این مجموعه که هنوز هم بی وقفه- و در مواردی شدیدتر از قبل- به تخریب دولت نهم مشغولند، احمدی نژاد بهانه بود و در حمله به او و کابینه اش، خط اصیل اسلام و انقلاب را نشانه رفته بودند و هنوز هم می روند. شناسایی این مثلث و اهداف آن نه فقط دشوار نیست، بلکه به آسانی امکان پذیر است. از نگاه آنها دولت نهم، هیچ نقطه مثبتی ندارد! که قابلیت کمترین اشاره ای داشته و یا درخور یک کلمه تقدیر و تحسین خشک و خالی باشد!

این مجموعه سه ضلعی، ادامه همان حرکتی است که دشمنان بیرونی و درونی از نخستین روزهای بعد از پیروزی انقلاب اسلامی علیه آموزه های اسلامی و انقلابی آن آغاز کرده و تاکنون بی وقفه ادامه داده اند. بازی همان است، اگرچه برخی از بازیگران تغییر کرده و جا به جا شده اند.

۶) بدیهی است ملت هوشیارتر از آن است که به افسون تخریبی مجموعه یاد شده در بند پیشین فریفته شود و آبشخور اصلی آن را نشناسند. اما این روزها شاهد حضور تخریبی جریان دیگری موسوم به جبهه اصلاحات نیز هستیم که تمامیت آن در مجموعه مورد اشاره قابل تعریف نیست ولی در تخریب دولت نهم با مجموعه یاد شده همخوانی دارد. برخی از افراد و یا گروه های این جبهه، اگرچه ماهیتی مشابه جریانات ضد انقلاب بیرونی دارند و اسناد فراوانی از وابستگی آنها به بیگانگان حکایت می کند و تخریب دولت اصولگرا و عدالتخواه از سوی آنان دور از انتظار نبوده و نیست ولی بسیاری از شخصیت ها و افرادی که بدنه این جبهه را تشکیل می دهند با آموزه های اسلامی و انقلابی سر ناسازگاری ندارند بلکه برخی از آنها سوابق درخشانی در خدمت به اسلام و انقلاب نیز دارند ولی متاسفانه چنان در تار و پود تنگ گروهی اسیرند که در رقابت های سیاسی اندازه نگاه نمی دارند و گاه در پی دستمال قدرت حزبی و یا شخصی، بی آن که بدانند و یا بخواهند با آنان که برای آتش زدن قیصریه آمده اند، همراه و همخوان می شوند و صد البته نقش نفوذی های دشمن در این جبهه را نمی توان و نباید نادیده گرفت.

به عنوان مثال، بعد از بیانات روز شنبه رهبر معظم انقلاب در حمایت از دولت نهم و برشمردن امتیازات و برجستگی های غیرقابل انکار آن، انتظار- به لحاظ حرفه ای و منطقی- این بود که، بخشی از سخنان رهبری در حمایت از دولت که حمایت از تمامیت نظام بود به عنوان تیتر اول- و یا حداقل، تیتر خبر مربوطه- بر صفحه روزنامه های وابسته به جبهه مدعی اصلاحات بنشیند. ولی روزنامه های این طیف در حرکتی هماهنگ، از میان آنهمه نقاط مثبت و برجسته ای که رهبر معظم انقلاب برای دولت نهم برشمردند، تیتر اول خود را از تذکرات ایشان به دولت- که قابل مقایسه با امتیازات نبود- برگزیدند.

«پرهیز از شتابزدگی در اجرای طرح تحول اقتصادی»، «اجرای شتابزده طرح تحول اقتصادی خطرها و ضررهایی به دنبال دارد»، «باید از شتابزدگی در اجرای طرح تحول اقتصادی پرهیز کرد»، «دولت با سعه صدر از انتقاد استقبال کند»، «دولت باید با سعه صدر از انتقادهای صحیح استقبال کند»، «دولت انتقاد کارشناسانه را بررسی کند» و... البته که این نکات در بیانات رهبری بود ولی آیا بیانات ایشان فقط همین بود؟! تیترهای فوق به گونه ای انتخاب شده بود که انگار رهبر معظم انقلاب در دیدار رئیس جمهور و اعضای کابینه با ایشان، نه فقط کمترین حمایتی از دولت نکرده اند، و نه تنها از تخریب گسترده علیه دولت نهم گلایه نداشته اند، بلکه فقط و فقط از ضرورت انتقاد به دولت سخن گفته و بر پذیرش انتقادها از سوی رئیس جمهور تأکید ورزیده اند! و...

۷) و بالاخره، دولت نیز باید حمایت گسترده رهبر معظم انقلاب را قدر بداند و ضمن ادامه راهی که با استقبال مردم روبروست، تذکرات آن بزرگوار را نیز در کانون توجه خود بر صدر نشاند و مخصوصاً از موضع اتهام دوری گزیند و صد البته، انتقادهای منصفانه را به گوش جان بپذیرد و... که این خود مقوله ای دیگر است و پرداختن به آن در کنار امتیازات دولت، بیرون از ضرورت نیست.

حسین شریعتمداری