جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

دیدگاه امام خمینی درباره نظارت حضرت مهدی ع در امور


دیدگاه امام خمینی درباره نظارت حضرت مهدی ع در امور

نظارت انسان کامل ـ چه در دوران غیبت و چه در دوران ظهور و حکومت عدل جهانی ـ قابل انکار نیست زیرا او مظهر تمام صفات حق و مامور خدا برای نظارت در امور بشر است

نظارت انسان کامل ـ چه در دوران غیبت و چه در دوران ظهور و حکومت عدل جهانی ـ قابل انکار نیست زیرا او مظهر تمام صفات حق و مامور خدا برای نظارت در امور بشر است . البته نوع نظارت در هر دورانی متفاوت از دوران دیگر است . نظارت در عصر غیبت حمایت و هدایت امام عصر(عج ) را به همراه دارد هر چند که برخی به دلیل کج اندیشی دچار بی خبری یا انکار فیض های مهدوی باشند. اما نظارت در عصر حضور عین حاکمیت آن حضرت است و آشکارا نمودهای خود را نشان می دهد. در حقیقت این گونه نظارت انسان کامل است که واکنش بدخواهان حضرت را برمی انگیزد و آنان را به انکار و ستیز وامی دارد.

از منظر امام خمینی حضرت مهدی تنها انسان کامل زنده و توانا است که در سایه قدرت حق به نظارت در امور بندگان او می پردازد :

« ما مفتخریم که ائمه معصومین از علی بن ابیطالب گرفته تا منجی بشر حضرت مهدی صاحب زمان ـ علیهم آلاف التحیات والسلام ـ که به قدرت خداوند قادر زنده و ناظر امور است ائمه ما هستند . » (۱ )

رهبر کبیر انقلاب اسلامی در پیامی به زائران بیت الله الحرام خودآگاهی های اجتماعی و انقلابی در مورد دشواری های مسلمانان را یادآوری می کند و خواهان درک فزون تر ابعاد انقلاب اسلامی می شود. آنچه در این پیام پس از ذکر الطاف الهی جلوه دارد همانا توجه و نظارت امام زمان برملت انقلابی ایران است . از دیدگاه ایشان برون رفت این ملت از عرصه سیاست های تحمیلی مستکبران دلیلی جز توفیق خداوند و توجه انسان کامل به آنان نداشته است . در واقع نور ولایت الهی امام عصر(عج ) ملت ایران را به صورت یک الگوی عینی در باور ملل مستضعف جهان درآورد :

« زائران محترم کشور ایران ... با توجه و اطلاع از گرفتاری ها و مشکلاتی که به اشکال مختلف بر ملت های اسلامی تحمیل شده است به ابعاد عظمت انقلاب و عنایات خاصه حق تعالی و توجه امام زمان ـ ارواحنافداه ـ به این ملت بیشتر پی می برند . » (۲ )

منتظر حقیقی موعود امت ها نمی تواند در برابر دغدغه های انسان کامل یا رهبر نجات بخش جهانی بی اعتنا باشد. بی گمان میان منش الهی امام عصر(ع ) و دغدغه های او تناسبی فراخور منزلت خلیفه اللهی اش وجود دارد. به سخن دیگر دغدغه های انسان کامل فراتر از دغدغه های انسان ها و حتی مصلحان بشری در مقطع تاریخ بشر است زیرا او حجت خداوند بر خلق است و امامت همه جانبه بر مردمان دارد.

نگرانی های صاحب زمان (ع ) را می توان در پیوند با عصر غیبت و عصر ظهور تقسیم کرد. آنچه در دوران غیبت سبب ساز دغدغه و اندوه حضرت می شود نخست لطمه های خواسته و ناخواسته ای است که بر دین خدا وارد می سازد از کج اندیشی در شناخت اسلام گرفته تا کج روی در عمل به احکام و قوانین آن .

رهبر فقید انقلاب اسلامی در این باره به مسئولان نظام هشدار می دهد که مبادا در نظام جمهوری اسلامی خدشه ای در احکام اسلامی وارد شود زیرا در آن صورت چنین نظامی مقبول ولی عصر(عج ) نخواهد بود :

« آن ها استقلال می خواهند آزادی می خواهند و جمهوری اسلامی می خواهند جمهوری ای که باید اساسش بر احکام اسلام باشد و جمهوری ای باشد که رسول خدا ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ و امام زمان ـ روحی له الفداـ بپذیرد. اگر یک خدشه در احکام اسلام واقع بشود نه پیغمبر می پذیرد و نه امامان . » (۳ )

در جایی دیگر روحانیان مخاطب امام خمینی هستند. حضرت امام در عین حال که ایشان را نمایندگان رسول اکرم (ص ) و امام زمان (ع ) می خواند در برابر روش ها و کنش هایشان مسئول می شمارد. زیرا چه بسا رفتار مدعیان نمایندگی حضرت حجت (ع ) سبب نگرانی و اندوه آن حضرت شود :

« روحانیون که نماینده رسول خدا هستند در بین مردم اگر خدای نخواسته روحانیونی که مدعی این هستند که نماینده امام زمان الان هستند در بین مردم ... از یکی شان یک چیزی صادر بشود که برخلاف اسلام باشد این طور نیست که فقط خودش را از بین برده این حیثیت روحانیت را لکه دار کرده . » (۴ )

رفتارهای خودسرانه و مغایر با اسلام از مواردی است که به نظر امام خمینی با شیعه و تابع بودن ما نسبت به صاحب عصر(عج ) ناسازگاری دارد و آن حضرت را نگران و اندوهگین می سازد.

« این قدر باشد که اگر نامه ما را بردند آن جا بگویند این ها هم شیعه هستند این ها هم تابعند... آن طور نیست که خودسر بخواهیم یک کاری را انجام بدهیم . » (۵ )

مقدس مآبی و تظاهر به دیانت و ولایت را نیز می توان در همین زمینه یادآور شد :

« محتوای یک مملکتی اسلامی باشد... نه این که وقتی رفتیم بازار ببینیم بازار همان بازار و همان رباخوری و همان اجحاف و همان گران فروشی ... و بعد هم فریاد می کند که اسلام ! بعد هم چراغانی می کنند خیال می کنند با این می شود امام زمان را بازی داد! » (۶ )

ابوالفضل هدایتی

پاورقی :

۱ ـ صحیفه امام ج ۲۱ ص ۳۹۶

۲ ـ همان ج ۲۰ ص ۳۴۴

۳ ـ همان ج ۱۶ ص ۲۷۹

۴ ـ همان ج ۱۱ ص ۲۵۰

۵ ـ همان ج ۹ ص ۱۲۳

۶ ـ همان ص ۱۸ و ۱۹

امام خمینی به مسئولان هشدار می دهند که مبادا در نظام جمهوری اسلامی خدشه ای در احکام اسلامی وارد شود زیرا در آن صورت چنین نظامی مقبول ولی عصر(عج ) نخواهد بود

امام خمینی مقدس مآبی و تظاهر به دیانت و ولایت و پرداختن به امور ظاهری و غفلت از وظایف اصلی در برابر حضرت قائم (ع ) را با اصل شیعه و پیرو بودن از امام عصر در تضاد و تعارض می داند