شنبه, ۱۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 1 February, 2025
دل بوسکه دلِ آزارِ دلربا
ویسنته دلبوسکه یکی از فدائیان لباس سفید رئالمادرید است که چند سال پیش پس از ۳ دهه حضور در لباس بازیکن، مربی و ... با نامهربانی خاص رؤسای باشگاه مجبور به دوری از تیم محبوبش شد. او هماکنون سرمربی بشیکتاش است اما برای اینکه به این نقطه برسد، داستانهای زیادی را پشت سر گذاشت.
● کودک آرام سالامانکا
ویسنته در سال ۱۹۵۰ در سالامانکا متولد شد. از همان ابتدا آرامش خاص و تفاوت این کودک با سایر همسن و سالانش جلبنظر میکرد. خانواده پرجمعیت وی به هیچوجه فوتبالی نبودند اما او وقتی به سن نوجوانی رسید، تصمیم گرفت فوتبال بازی کند. اولین حضور رسمی وی در میادین فوتبال همراه با تیم کاسنیو شکل گرفت. آن باشگاه در اواخر دهه ۶۰ حضوری هر چند کوتاهمدت در دسته اول لالیگا داشت. با این حال آنقدر بزرگ نبود که مدافع در حال رشدی چون ویسنته آمال خود را در موفقیت این تیم ببیند! به هر حال دوران حضور دلبوسکه در کاستیو چندان بهطور نینجامید تیم بعدی او کوردوبا نام داشت. در آن مقطع دلبوسکه نام خود را بهعنوان یک پدیده مطرح کرده بود و خیلی زود راهی تیم ملی اسپانیا شد. در نهایت بازیهای ملی وی به عدد ۱۸ ختم شد هر چند نتوانست برای تیم ملی کشورش به گلزنی بپردازد. در نهایت پل اصلی پیشرفت رقم خورد. او با مبلغ اندکی راهی رئال مادرید شد.
● حضور در فینال اروپا
دلبوسکه با رئالمادرید به فینال سال ۱۹۸۱ لیک اروپا راه یافت اما تا قبل از آن چند جام لیگ و پادشاهی را همراه با این تیم فتح کرد. ویسنته جایگاه ثابتی در رئال مادرید داشت و خیلی زود مرد محبوب رئال نام گرفت. دلبوسکه در لیگ سال ۱۹۸۰ گلهای زیادی برای باشگاه محبوبش به ثمر رساند و باعث شد رئال مادرید پس از چند سال دوری از جام، بار دیگر فاتح لیگ نام بگیرد. در لیگ اروپا اوضاع وفق مراد رئال بود. آنها با غلبه بر تمام حریفان در فینال اروپا به مصاف لیورپول رفتند اما آنجا تک گل آلن کندی مدافع تیزهوش لیورپول در دقیقه ۸۱ گل برتری را از کنار پاهای دلبوسکه به ثمر رساند. بهطور کلی ۵ جام لیگ و ۴ جام پادشاهی دستاورد دلبوسکه و رئال مادرید بود. او در این باشگاه اعلام بازنشستگی کرد و خیلی زود به عرصه مربیگری روی آورد.
● دوران مربیگری
دلبوسکه در واقع از دهه ۷۰ مربیگری در رئالمادرید را آغاز کرد. با این حال اولین تجربه اصلی مربیگری را در سال ۱۹۹۴ بهدست آورد. جائیکه تنها چند ماه بهعنوان سرمربی رئالمادرید شناخته میشد. جالب آنکه دلبوسکه وقتی در سال ۱۹۹۶ به سمت مربیگری رئال بازگشت، تنها در یک بازی این سمت را بر عهده داشت با این حال وی در باشگاه باقی ماند و سرمربیگری تیم جوانان مادرید را بر عهده گرفت. دلبوسکه از همانجا بنای موفقیت آینده خود را ساخت. سرانجام در فصل ۲۰۰۰-۱۹۹۹ شانس به وی روی آورد. تیم بزرگسالان رئالمادرید پس از اخراج جان نوشاک احتیاج به یک مربی داشت و در این میان قصد نداشت گزینههای خارجی را امتحان کند. مرد خانه لقبی بود که به جهت وفاداری دلبوسکه و حضور متمادی در پستهای متعدد باشگاه به وی اهدا شده بود. سرانجام دلبوسکه با امضاء یک قرارداد نه چندان پرسود بهعنوان سرمربی رئالمادرید برگزیده شد. هواداران باشگاه به موفقیت وی ایمان نداشتند اما در نهایت دلبوسکه یکی از درخشانترین دوران تاریخ باشگاه را رقم زد. هر چند رئالمادرید در فصل ۱۹۹۹ قهرمانی لیگ را به بارسلونا واگذار کرد اما به مدد فرمول جدید لیگ اروپا، فرصت حضور در چنین رقابتهائی را یافت.
در فصل ۲۰۰۰ رئالمادرید شروع جالبتوجهی داشت اما در ادامه، به روند خود برای کسب قهرمانی اروپا شتاب بخشید. آنها در مرحله یکچهارم نهائی پس از یک تساوی بدون گل در برنابئو مقابل منچستر یونایتد مدافع عنوان قهرمانی در خانه حریف به برتری ۳ بر یک رسیدند و در نیمه نهائی مقابل بایرن مونیخ قرار گرفتند. رئال در نهایت بایرن مونیخ را در ورزشگاه المپیک حذف کرد. اینبار حریف فینال تیم شگفتیساز والنسیا بود. همگان احتمال میدادند خفاشهای شهر والنسیا شگفتیسازی خود را تکمیل کرده و با شکست رئال بر انگیزه قهرمان اروپا شود اما این اتفاق رخ نداد.
رئالمادرید با ۳ گل، حریف را از پیش رو برداشت و قهرمان شد. آن هم برای هشتمین بار. مطبوعات با شیطنت خاص از غلبه پادشاهی اسپانیا بر جدائیطلبان شرق صحبت میکردند و از دلبوسکه بهعنوان خادم پادشاه نام میبردند ولی دلبوسکه بیتوجه به چنین مسائلی؛ بهکار خود ادامه میاد. رئالمادرید در لالیگا عنوان جالبتوجهی به دسته نیاورد سال بعد نوبت درخشش در اسپانیا بود.
در نیمه نهائی لیگ قهرمان بایرنمونیخ در یونابئو و المپیک مونیخ مغلوب بایرن شد.
اما در لالیگا با گل گوتی در فاصله ۲ هفته مانده به پایان، قهرمانی بیست و هشتم در اسپانیا را جشن گرفت. نزدیکترین تعقیب کشنده این تیم، قهرمان سال گذشته دپورتیوولاکرونیا بود. آبی و سفیدها خاویر ایرورتا را در اختیار داشتند. کسی به نقش دلبوسکه در رئال مادرید اعتقاد داشت و در واقع دوست نزدیک مرد فربه و آرام رئالمادرید بود. موفقیت رئال و دلبوسکه ادامه داشت. رئال مادرید در فصل ۲۰۰۲ لیگ قهرمانان را با غلبه بر بایرن مونیخ، بارسلونا و لورکوزن به چنگ آورد. در جریان نبرد سنتی رئال - پارسا که این بار در مرحله نیمهنهائی لیگ قهرمانان اروپا برگزار میشد، هواداران پارسا در نیوکمپ با این جملات از دلبوسکه استقبال کردند: کرم ابریشم چاق و خپل! دلبوسکه بدون توجه به چنین توهینهائی بهکار موفقیتآمیز خود ادامه میداد. مردم میپرسیدند اگر وی واقعاً مربی تاریخساز رئالمادرید است چرا که به مانند منچستر یونایتد فصل ۱۹۹۹ در طول یک فصل هر ۳ جام معتبر را کسب نمیکنند.
سؤال جالبی بود بهخصوص اینکه رئالمادرید در فصل هشتمین قهرمانی اروپا، لیگ را به والنسیا واگذار کرد آن هم در حالیکه پیشتاز ابتدائی بود. یک سال بعد دلبوسکه اعلام کرد وقت خداحافظی فرا رسیده است. این حرف او با عکسالعمل سران رئالمادرید روبهرو شد و حالا پرز و سایر اعضاء مدیریتی باشگاه مجبور بودند برای حفظ مربیای که ۳ سال قبل با مبلغ اندکی به خدمت گرفته بودند، پول کلانی بپردازند.
زندگی وی در معرض دید پاپاراتزیها بود یا این حال از همسر و فرزندان او نکته حاشیهای دستگیر خبرنگاران نمیشد. در آن سال دلبوسکه برای چندمین بار عنوان برترین مربی را بهدست آورد در مقاطع میانی فصل ۲۰۰۳-۲۰۰۲ زمزمه اختلاف میان او و سران رئالمادرید شنیده شد. وقتی رئالمادرید در مرحله نیمه نهائی لیگ قهرمانان مقابل یووه زانو زد، تصمیم سران رئال قطعی شد. آنها تصور میکردند رئالمادرید در لیگ نیز پست سر رئال سوسیه داد میایستد و بهانه خوبی است تا دلبوسکه را بهدلیل رقم زدن یک سال بدون جام از کار برکنار کنند... اما دلبوسکه با اتخاذ یک تاکتیک تهاجمی آتلتیکو مادرید را مقابل شاگردانش با ۴ گل به زانو درآورد و آن طرف سوسیه داد با توقف مقابل سلتاویگو، در فاصله یک هفته مانده به پایان فصل، صدرنشینی را به مادریدیها هدیه کرد. در نهایت رئالمادرید در هفته آخر بیلبائو را شکست داد و برخلاف نظر مدیران بیرحم باشگاه، برای بیستونهمین بار قهرمان لالیگا شد. در شبی که اتریکو ایگلسیاس برای قهرمانی رئالمادرید آواز گذشته اهمیت دارد، حرفها هیچ اهمیتی ندارد را میخواند، دلبوسکه و هیهرو مدافع افسانهای باشگاه حکم اخراج خود را دریافت کردند. وقتی این خبر پخش شد همگان متوجه شدند چرا دلبوسکه در جشن سنتی واقع در میدان سیبلس شرکت نکرد!
فلورنتینو پرز رئیس باشگاه رئالمادرید همان مقطع در گفتوگو با بیبیسی اعلام کرد: دلبوسکه دوران خوبی را رقم زد اما بهنظرم مربیای برای آینده باشگاه نبود. به همین دلیل با وی وداع کردیم.
دلبوسکه در دوران حضورش ۱۰۴ امتیاز از ۱۸۶ امتیاز ممکن درلالیگا را بهدست آورد. دلبوسکه پس از خرید بکهام از سوی پرز با پیشنهاد رئالیها مبنی بر قبول پست مدیر فنی مواجه شد اما این پیشنهاد را رد کرد. آنچه از آن بهعنوان کودتای ۲۰۰۳ نام برده میشد و با موج اخراج افرادی چون هیهرو، دلبوسکه، مک منمن و ماکلله همراه بود شائبه وجود باندی ضد قدیمیهای رئال بهوجود آورد. در مطلب تحلیلی یکی از سایتهای ورزشی اسپانیا به نکته جالبی درباره دلبوسکه اشاره شد: چطور ممکن بود مردی از سالامانکا به نیمکت گرانترین و پراستعدادترین تیم فوتبال مدرن امروز وصل شود و با ارزشترین جامها را فتح کند.
دلبوسکه در جمع ستارگان رئالمادرید یک شخصیت نامحبوب بود زیرا علاوه بر آنکه تیپ و قیافه منحصربهفردی ندارد، از جذابیت رئالی بودن بیبهره بود. او هرگز مقابل رسانهها تسلیم نشد و از طرفی حواشی مخرب نیز وی را از راه به در نمیکرد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست