دوشنبه, ۲۸ خرداد, ۱۴۰۳ / 17 June, 2024
مجله ویستا

بعضی خانم‌ها بهتر است سویا نخورند


بعضی خانم‌ها بهتر است سویا نخورند

سویا یکی از منابع پروتئینی شناخته شده است و از نظر میزان پروتئین با گوشت برابری می‌کند. نکته مثبت سویا و فراورده‌های آن، نداشتن چربی‌های اشباع است چون این چربی‌ها برای بدن مضر هستند و می‌توانند کلسترول بد خون را بالا ببرند و مشکلات قلبی- عروقی پدید آورند...

سویا یکی از منابع پروتئینی شناخته شده است و از نظر میزان پروتئین با گوشت برابری می‌کند. نکته مثبت سویا و فراورده‌های آن، نداشتن چربی‌های اشباع است چون این چربی‌ها برای بدن مضر هستند و می‌توانند کلسترول بد خون را بالا ببرند و مشکلات قلبی- عروقی پدید آورند...

وقتی پروتئین روزانه از منابع حیوانی تامین می‌شود، مصرف چربی‌های اشباع شده همراه آن اجتناب‌ناپذیر است.

سویا حتی از نظر قیمت نیز بسیار مقرون به صرفه است ولی طعم آن به مذاق خیلی‌ها خوش نمی‌آید. انواع فراورده‌های سویا در بازار به فروش می‌رسد و می‌توان گفت که همه آنها از نظر دارابودن مواد مغذی در یک سطح هستند و تفاوت چندانی با هم ندارند. البته برخی از تولیدکنندگان به شکل غیراستاندارد، سویایی وارد بازار می‌کنند که تمام موادمغذی آن گرفته شده و در نهایت محصولی بی‌کیفیت را به دست مصرف‌کننده می‌رسانند بنابراین افرادی که از سویا به عنوان جایگزین گوشت حیوانی استفاده می‌کنند، حتما باید هنگام خرید به برچسب تغذیه‌ای آن توجه داشته باشند و حتما سویا را از مراکز معتبر خریداری کنند.

سویا مورد توجه بسیاری از گیاهخواران است اما همه افراد گیاهخوار باید اطلاعات خود را درباره گیاهخواری بالا ببرند، به‌خصوص کسانی که در سنین نوجوانی یا جوانی اقدام به گیاهخواری کرده‌اند. گیاهخواری انواع مختلفی دارد؛ برخی افراد از خوردن هرگونه غذا با منشاء حیوانی اجتناب و حتی تخم‌مرغ و لبنیات را از رژیم غذایی خود حذف و پروتئین موردنیاز بدن خود را فقط از سویا و حبوبات دریافت می‌کنند که البته تامین پروتئین از این دو منبع انتخاب خوبی است. فقط خانم‌هایی که بیماری‌های زنانه وابسته به هورمون دارند (کیست پستان یا اختلال‌های تخمدانی رحمی) باید دقت کنند قبل از مصرف سویا با متخصص زنان در این باره مشورت کنند زیرا سویا، حاوی هورمون مشابه هورمون زنانه است.

هر فرد باید ۱۵ درصد از کل کالری بدن خود را از مواد پروتئینی دریافت کند و نباید از این فراتر رود و مصرف سویا نیز باید در همین حد باشد. در ضمن، اگر فرد گیاهخوار از منابع پروتئینی دیگر مثل تخم‌مرغ یا حبوبات و لبنیات استفاده می‌کند، باید میزان سویا را کاهش دهد به‌طوری که مجموع همه منابع پروتئینی در روز به همان ۱۵ درصد محدود شود.

دکتر سعید حسینی

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران