شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

صف بندی گروه های سیاسی در انتخاب رئیس مجلس


صف بندی گروه های سیاسی در انتخاب رئیس مجلس

این روزها بازار انتخاب رئیس مجلس هشتم بحث داغ اما زیر پوستی است که در بین گروه های سیاسی در جریان است نتیجه انتخابات مجلس هشتم با تمام اما و اگرهایی که بر مقدمات آن وارد است حاکی از کسب کرسی های مجلس توسط سه طیف اصلاح طلبان, اصولگرایان جبهه متحد و اصولگرایان ائتلا ف فراگیر است

این روزها بازار انتخاب رئیس مجلس هشتم بحث داغ اما زیر پوستی است که در بین گروه های سیاسی در جریان است. نتیجه انتخابات مجلس هشتم با تمام اما و اگرهایی که بر مقدمات آن وارد است حاکی از کسب کرسی های مجلس توسط سه طیف اصلاح طلبان، اصولگرایان جبهه متحد و اصولگرایان ائتلا ف فراگیر است. البته گروهی از منتخبان تحت عنوان مستقل وارد مجلس شده اند اما تجربه نشان می دهد مستقل ها با شروع به کار مجلس و در اولین ساعات تصمیم گیری جذب یکی از گروه های فوق خواهند شد.

تجربه دیگر درباره نمایندگان مستقل می گوید آنها یا از نیروهای لا یه لا یه اصلاح طلبان هستند یا گرایش های اصلاح طلبی دارند. در توجیه این بخش گفته می شود که مستقل ها می توانند هم با عنوان اصولگرا در انتخابات شرکت کنند و هم با عنوان اصلاح طلب، عنوان اصلاح طلبی هزینه های سیاسی را افزایش می دهد اما عنوان اصولگرایی حداقل در چند سال گذشته با وجود نداشتن پایگاه قوی اجتماعی موجب برخی محبت ها ولو در حد کمک های تبلیغاتی است، لذا یک انسان عاقل در وهله اول اگر گرایش سیاسی خاصی نداشته باشد برای ورود به مجلس می تواند خودش را یک اصولگرا معرفی کند یا ادعای آن را داشته باشد. اگر کاندیدایی اصلاح طلب باشد اما قصد کاهش هزینه های سیاسی را داشته باشد و از سویی شهره نباشد می تواند با پوششی «مستقل» وارد انتخابات شود و از گزندها و تخریب ها نیز مصون باشد. با این اوصاف می توان نتیجه گرفت که بیشتر کاندیداهای مستقل گرایش های اصلا ح طلبی به معنای اعم دارند یعنی اگر چه عضو هیچ گروه خاص و حزب اصلا ح طلبی نیستند اما در اندیشه تغییر وضع موجود هستند. انتخاب رئیس مجلس هشتم که دعوای آن میان اصولگرایان حتی پیش از انتخابات آغاز شده بود این روزها به صورت مشخص تری در جریان است. پس از میهمانی حداد عادل به منتخبان مجلس هشتم برخی سایت های نزدیک به ائتلا ف فراگیر اصولگرایان این امر را تقبیح کردند و درباره منابع مالی آن چند و چون کردند. در واکنش به این میهمانی که علی لا ریجانی به بهانه سفر کاری در آن حضور نداشت ائتلا ف فراگیر نیز اعلام کرد قرار است برنامه ای را با حضور منتخبان مجلس هشتم برای ریاست علی لا ریجانی برگزار کند.

از سویی گروه های روحانی جامعه روحانیت مبارز و جامعه مدرسین حوزه علمیه قم نیز که به نحوی وارد این معرکه شده اند در چند روز گذشته به طور مداوم اعلا م کرده اند که در انتخابات رئیس مجلس آینده دخالتی نخواهند داشت. هر چند که حمایت قاطع جامعه مدرسین حوزه علمیه قم از علی لا ریجانی در شهرستان قم از یک سو و اعلا م نظر مهدوی کنی دبیر کل جامعه روحانیت مبارز درباره رای دادنش به ۳۰ نفر جبهه متحد که حداد عادل سرلیست آن بود به گونه ای مواضع این دو تشکل روحانی را که درباره بسیاری مسائل یکسان است در ابهام قرار داده است. البته باید پذیرفت که این دوگانگی هیچ گاه به تقابل کشیده نخواهد شد اما پیچیدگی تقابل لا ریجانی و حداد عادل را روشن تر می کند.

از سویی با عضویت جبهه پیروان خط امام و رهبری در (۶+۵) جبهه متحد اصولگرایان پیچیدگی رقابت حداد - لاریجانی بیشتر می شود.

پایگاه لاریجانی در میان راست سنتی است. همان جایی که در انتخابات ریاست جمهوری نهم ازآنجا حمایت شد یا در همایش سالیانه جبهه درسال ۸۵ به عنوان سخنران اصلی در کنار عسکراولا دی قرارگرفت. امروز جبهه پیروان خط امام نیز در دو گانگی حداد - لاریجانی گیر کرده است .

حداد شخص مورد نظر جبهه متحد و لا ریجانی نماینده اول آنها در انتخابات ریاست جمهوری است. جبهه پیروان خط امام و رهبری همیشه لا ریجانی را از خود دانسته و لا ریجانی نیز به غیر فکر نکرده است. اگر چه لا ریجانی با فشار حامیان دولت از تهران به قم رفت و از آنجا کاندیدای انتخابات مجلس شد اما در اتفاق مهمی مثل ریاست مجلس حمایت نکردن راست سنتی از لاریجانی به معنای قطع پیوندی است که پس از پیروزی انقلا ب ۵۷ به طور مستمر وجود داشته است. این گونه می توان پنداشت که اردوگاه اصولگرایان دچار تغییر و تحولا ت اساسی شده است. اصلاح طلبان اما با آنچه بر سر آنها پیش از روز انتخابات رفت در مجلس هشتم نیز در اقلیت هستند. البته اقلیتی که در یک موضع اساسی یعنی انتقاد از سیاست های غیراصولی دولت نهم اصولگرایان منتقد را در کنار خود می بینند. بنابراین امکان تحرک و تاثیرگذاری بیشتری در مجلس هشتم را دارا هستند. وضعیت امروز انتخاب رئیس مجلس و راه یافتگان به بهارستان بی شباهت به ترکیب شورای شهر و انتخاب شهردار نیست.

ترکیب مجلس تقریبا شباهت کاملی به شورای شهر دارد با این اوصاف در مجلس حامیان قالیباف و لا ریجانی و رضایی، طیف اصلا ح طلب و حامیان دولت قرار دارند. اصلا ح طلبان در انتخاب شهردار با حامیان قالیباف ائتلا ف کردند و در نهایت این امر منجر به شهردار ماندن قالیباف و دور شدن حامیان دولت از پست مهم و سابق رئیس جمهور فعلی شد.

امروز اما لا ریجانی، قالیباف نیست اگرچه در همان جایگاه ایستاده است، لا ریجانی تداعی کننده خاطرات خوبی برای بسیاری از اصلا ح طلبان نیست اما قالیباف سابقه بهتری در میان اصلا ح طلبان دارد.

شاید هم اصلا ح طلبان در اندیشه دیگری باشند. به هر حال با برگزاری دور دوم انتخابات و مشخص شدن تعداد دقیق نمایندگان اصلا ح طلب در سراسر کشور آنها بهتر می توانند درباره اتخاذ تاکتیک مناسب تصمیم گیری کنند.

به نظر می رسد انتخاب رئیس و هیات رئیسه مجلس در آوردگاه هشتم دارای پیچیدگی هایی است که به سادگی گروه های سیاسی نتوانند در مورد آن تصمیم بگیرند.

آرش محبی



همچنین مشاهده کنید