یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
مجله ویستا

استقبال پرشور کرمان از آیت الله


استقبال پرشور کرمان از آیت الله

تمام شهر صحبت از هاشمی و سفرش به کرمان بود منتقدان هم به شیوه خودشان صحبت هایی می کردند که این واکنش ها در بین استقبال بی نظیر مردم خاموش شد

تمام شهر صحبت از هاشمی و سفرش به کرمان بود. منتقدان هم به شیوه خودشان صحبت‌هایی می‌کردند که این واکنش‌ها در بین استقبال بی‌نظیر مردم خاموش شد. از صبح شهر پر از اخبار مربوط به هاشمی بود تا شب. پنجشنبه‌یی پاییزی اما گرم و پر از شور و حاشیه در کرمان به وجود آمد. دیدار با دانشجویان، دیدار با مردم و دیدار با علما و طلاب شهر از مهم‌ترین برنامه‌های آیت‌الله در روز پنجشنبه بود؛ پنجشنبه‌یی پر از واکنش‌های محکم آیت‌الله هاشمی به تصمیمات و سیاست‌های دولت سابق. آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی که به مناسبت دومین سالگرد فوت آیت‌الله هاشمیان، امام جمعه رفسنجان به استان کرمان سفر کرد، در روز سوم سفر خود میهمان مردم شهر کرمان بود.

برنامه این‌گونه بود که صبح به دانشگاه آزاد واحد کرمان رفت و عصر با مردم کرمان در مصلای شهر دیدار عمومی داشته باشند. شهر پر از عکس‌ها و بنر‌های آقای هاشمی بود. بعد از استقبال باشکوه مردم رفسنجان از همشهری خود حالا نوبت کرمانی‌ها رسیده بود که بعد از سال‌ها به دیدار آیت‌الله هاشمی بروند. پنجشنبه ساعت ۸ صبح دانشگاه آزاد کرمان در تب و تاب حضور آیت‌الله در دانشگاه بود. فضای دانشگاه خاص شده بود و دانشجویان با شور و شوق به دیدار هاشمی آمده بودند. پوستر‌هایی با زمینه بنفش و با متن « فرزند دیار کریمان» در دست اکثر دانشجویان دیده می‌شد. حضور هاشمی‌رفسنجانی برای دانشگاهیان کرمان در دانشگاه آزاد به گفته اکثر دانشجویان افتخاری بود اما این دیدار مخالفانی هم داشت. جریان‌های مخالف حضور هاشمی در دانشگاه از چند روز قبل از امنیتی شدن فضای دانشگاه می‌رنجیدند و اعتراضاتی هم کرده بودند اما طرفداران حضور هاشمی در دانشگاه پیروز رقابت بین تشکل‌ها بودند.

آیت‌الله هاشمی بعد از نیم ساعت تاخیر وارد تالار حافظ دانشگاه آزاد کرمان شد. ظرفیت سالن کمتر از هزار نفر بود و جمعیت استقبال‌کننده در داخل و بیرون سالن به دو هزار نفر می‌رسید. جمعیت یکسره شعار «سلام بر روحانی، درود بر هاشمی» سر می‌دادند. فضای پرشوری بر تالار حافظ حاکم بود. صحبت‌های هاشمی با استقبال دانشجویان مواجه شد. هاشمی‌رفسنجانی گفت: تیم ما در مذاکرات هیچ امتیازی نداده اما باز کردن این حرف زود است؛ طرف مقابل نیز امتیاز زیادی به ما نداده اما آنچه جدی شد این است که آنها پذیرفتند مساله باید از راه گفت‌وگو حل شود. هاشمی‌رفسنجانی اظهار کرد: اوباما هم تحت فشار مخالفان بعد از امضای قرارداد چند شرکت خارجی و ایرانی را تحریم کرد برای اینکه جواب مخالفان را بدهد که همه در مقابل او موضع گرفتند و در دیدار اخیری که من با چند مسوول اروپایی داشتم آنها همه گفتند که اوباما اشتباه کرده و باید از راه دیگری مخالفان را قانع می‌کرد.

جلسه با تشویق حضار و شعار‌های فراوان به حمایت از هاشمی پایان یافت . رفته رفته به دیدار عمومی رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام با هاشمی نزدیک‌تر می‌شدیم. بعدازظهر هاشمی وارد مصلای کرمان شد. استقبال بسیار خوب بود. مردم با شعار «هاشمی قهرمان، خوش آمدی به کرمان» به استقبال ایشان رفتند. مردم از جای جای استان کرمان و حتی از استان سیستان و بلوچستان برای دیدار آیت‌الله آمده بودند. مردم با شعار « امیر کبیر ایران، خوش‌آمدی به کرمان» هاشمی را به سمت جایگاه بدرقه کردند. از زمانی که هاشمی روی صندلی خود در جایگاه نشست تا دقایقی شعارهای مردم قطع نمی‌شد. هاشمی در ابتدای صحبتش به حاضران گفت: «می‌خواهم امروز درباره مسائل روز و مواردی که نسبت به آن دلواپسی دارید با شما حرف بزنم.» هاشمی خوب دلواپسی‌های مردم را می‌دانست. در این چند روزی که در استان کرمان بود دایما از مشکلات مردم گفت. صحبت‌هایش را با تبریک روز وحدت حوزه و دانشگاه شروع کرد و گفت: «این مساله بسیار مهمی است برای ما؛ همان اوایل انقلاب شیاطینی در داخل و خارج سعی می‌کردند بین حوزه و دانشگاه فاصله بیندازند.

خطر تاثیر آن توطئه‌ها را ما کاملا می‌دیدیم تا اینکه مناسبتی پیش آمد و آن روز را روز وحدت حوزه و دانشگاه مطرح کردیم. من امروز احساس می‌کنم که همان توطئه‌ها دارد اوج می‌گیرد. عده‌یی می‌خواهند مانع شوند این دو مرکز عظیم فکری و عملی که باید دوام اسلام و معارف و مکتب اهل بیت و منابع عظیم افتخارات ایران را حفظ کند، بین‌شان تفرقه بیفتد، متاسفانه تلاش‌ها محدود به این دو بخش نبوده و در جامعه هم دیده می‌شود.» هاشمی با توجه به نزدیکی سالگرد زلزله دهشتناک بم در پنجم دی ماه ۱۳۸۲ این ضایعه را به مردم این شهرستان تسلیت گفت وخاطرنشان کرد که به زودی به بم سفر خواهد کرد. هاشمی‌رفسنجانی در ادامه سخنانش به بحث‌های داخلی کشور اشاره و گفت: من ادعا نمی‌کنم اما قرآن تاکید کرده که اختلاف‌نظر طبیعی است، اما اگر اختلاف عاقلانه مطرح و مودبانه بحث شود و با منطق با اختلاف برخورد کنیم سازنده است. هاشمی در ادامه گفت:« اما آنچه مذموم است، نزاع و درگیری است. قرآن بارها توصیه کرده که با هم نزاع نکنید چراکه دچار سستی می‌شوید و در مقابل دشمنان خفیف و امت اسلامی را دچار ضعف می‌کنید.

من این را می‌خواهم به شما بگویم که اختلاف‌نظرها در حوزه و دانشگاه و احزاب و رسانه‌ها و حتی در صداوسیما مطرح و بحث شود اما مودبانه هرکس نظرش را بگوید. مردم انتخاب می‌کنند. مردم ما امروز دانش و آگاهی کافی را دارند، ما باید مودب بحث کنیم. نزاع، رخنه‌یی است برای نفوذ دشمنان و هدر دادن فرصت‌ها و گرفتن وقت گرانبهای ما.» کم‌کم صحبت‌های هاشمی گرم‌تر می‌شد و مردم هم با اشتیاق بیشتری به صحبت‌هایش گوش می‌دادند. جلسه فضای آرامی را پشت سر می‌گذاشت تا تعدادی از زنان که به گفته شاهدان تعدادشان از انگشتان دست کمتر بود شعار «مرگ بر امریکا» سردادند و طرفداران هاشمی در مخالفت با این افراد شعار «مرگ بر افراطی» سر دادند. شاید بتوان گفت تنها حاشیه داخل مجلس همین اتفاق و شعار متقابل بود که توسط هاشمی به خوبی مدیریت شد. آیت‌الله هاشمی رو به کسانی که شعار می‌دادند، گفت: من همین الان گفتم نزاع نکنید. نزاع نتیجه خوبی ندارد.

حاضرین هم به حمایت از او شعار سر دادند. وی صحبت‌هایش را ادامه داد و گفت: « نتیجه این اختلافات در انتخابات مشخص می‌شود و مردم می‌فهمند که به چه کسی رای دهند؛ اگر ما با شعاری مردم را فریب ندهیم و با کار غیرمصلحتی امید خدمت به مردم را ضعیف نکنیم، مردم کارشان را می‌کنند.» هاشمی اظهار کرد: چه ظلمی بیشتر از اینکه با فریبکاری و تقلب یا راه‌های دیگری، حق مردم را در تعیین سرنوشت خود از آنها بگیرند، این بزرگ‌ترین گناه است. ضایع کردن حق مردم نتیجه بسیار بدی دارد. احترام به فکر و نظر مردم جامعه را تقویت کرده و باعث می‌شود مردم وفادار بمانند. رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه گفت: مقام معظم رهبری قبل از انتخابات فرمودند رای مردم حق‌الناس است،حق‌الناس بخشیده نمی‌شود. من تعبیرمقام‌ معظم‌رهبری را اغراق‌آمیز نمی‌گویم، بلکه می‌گویم این یک تعبیر فقهی و یک نظریه فقهی است که ایشان مطرح کردند.

وی درباره فعالیت احزاب و گروه‌های سیاسی اینچنین اظهارنظر کرد: کسانی که تحزب را انتخاب کرده‌اند و داعیه سیاسی دارند، اینها روشنفکران جامعه هستند و می‌خواهند جامعه را هدایت کنند. ما امیدواریم این گروه‌ها بحث‌های خودشان را در حیطه ادب اسلامی و انسانی و مصلحت نظام به صورت دوستانه انجام دهند و داوری را به مردم واگذار کنند. وی به مسائل روز کشور هم اشاره‌یی کرد و گفت: شما دیدید که با سوءتدبیر و تحریم‌های خارجی، زندگی مردم به کجا رسید. بیکاری جوانان تحصیلکرده ما که سرمایه‌های کشور هستند، ۲۵ درصد است، می‌بینید کمبودها مردم را تحت فشار قرار داده است. می‌بینید که ۵۰۰ هزار میلیارد تومان بدهی دولت قبلی به بانک‌ها و پیمانکاران و نیروهای مسلح چه مشکلاتی ایجاد کرده است. می‌دانید که چهار هزار طرح عمرانی الان بدون اعتبار مانده است، می‌دانید که کشتی‌های حامل نیازهای ضروری ما به خاطر نبودن ارز در دریاها لنگر انداختند. رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد: اگر ما ملت را دوست داریم نباید باعث شویم بین ملت اختلافی پیش بیاید.هاشمی‌رفسنجانی سپس به مسائل زندگی مردم اشاره و بیان کرد: شما در ۲۴ خرداد دولتی را سرکار آوردید که افکار و مواضع او دنیا را قانع کرد که باید با ایران مذاکره کنند و آنهایی که ما را تهدید به تسلیم یا جنگ می‌کردند، دیدید که علاقه‌مند به مذاکره شدند. وی با بیان اینکه این مذاکره هیچ اشکالی ندارد هرکسی آمد و حرفی غیر از این زد، بدانید که دارد فریبکاری می‌کند، ادامه داد: مگر رهبری بعد از امضای توافق و ارائه گزارش رییس‌جمهور، تشکر نکردند؟وی با بیان اینکه قبل از مذاکره عده‌یی به فتنه‌انگیزی پرداختند، گفت: اما آقا فرمودند که حق ندارید بگویید مذاکره‌کنندگان سازشکار هستند، اینها بچه‌های انقلاب هستند.

در آینده هم هیچ امتیازی نمی‌دهیم

هاشمی‌رفسنجانی تصریح کرد: مطمئن باشید که اگر دولت موفق شود تحریم‌ها را از بین ببرد، همان‌طوری که تاکنون امتیازی نداده، در آینده نیز مواظب هستیم تا به گفته دکتر روحانی شرایط «برد- برد» باشد و هیچ امتیازی را نمی‌دهیم. وی همچنین گفت: ایران الان کشوری نیست که هیچ کشوری نخواهد با او کار کند. ایران امروز در بهترین موقعیت است و دارای ملتی وفادار است که با چند سال تحریم و گرانی و بیکاری به نظام وفادار مانده است. اگر مشکلی از جاهای دیگر پیش نیاید، این دولت می‌تواند موفق شود تا طرح‌های اقتصادی اجرا و بیکاری را کاهش دهد. زمان می‌گذشت و به اذان مغرب می‌رسیدیم و صحبت‌های هاشمی رو به پایان بود. هاشمی صحبت‌هایش را با دعوت همه گروه‌ها به اتحاد ادامه داد و از اختلاف‌افکنی‌های بین شیعه و سنی انتقاد کرد. به اعتقاد هاشمی‌رفسنجانی، با این شرایط آنچه مساله را از تلخی بیرون می‌آورد، اتحاد ما است. اگر متحد شویم، دشمنان طمع بر ما نمی‌کنند و کار به جایی نمی‌رسید که اسراییل که کشور آن به اندازه یک شهرستان ما هم نیست، ایران را تهدید کند. وی افزود: در هر شرایطی باید ضمن احترام به عقاید دیگران، اتحاد را حفظ کنیم؛ ما چرا باید با اهل سنت اختلافاتی داشته باشیم. مگر قرآن با صراحت از همه ادیان آسمانی دعوت نکرده که در مشترکات‌مان با هم همکاری کنیم. ولی چگونه است در کشور مسلمان ایران که شیعه و سنی با هم اختلاط می‌کنند، حوادث تلخی پیش می‌آید.رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه مگر علمای ما شیعیان همه یک جور فتوا می‌دهند؟ اظهار کرد: ما اجازه نداریم با اهل سنت دعوا کنیم. همین امسال من دو بار از رهبری انقلاب در جلسه عمومی شنیدم که فرمودند مشکلات امروز دنیای اسلام به خاطر دو گروه افراطی شیعه و سنی است.

دوران تصویب صدها طرح در یک جلسه دو ساعته گذشته است

آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی سپس در جمع طلاب، روحانیون، علما و فضلای استان کرمان حضور یافت و اعتماد مردم به روحانیت را سرمایه ارزشمندی برای تعمیق اعتقادات دینی سطوح مختلف جامعه دانست و تاکید کرد: هرکس دانسته یا ندانسته ارزش این قشر مورد احترام مردم را مخدوش کند، مرتکب گناهی نابخشودنی می‌شود. هاشمی‌رفسنجانی ادامه داد: اگرچه در چند سال اخیر با حرف‌های نسنجیده و رفتارهای شعاری، دیگران را علیه خویش تحریک کردیم، ولی با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید، شرایط تغییر کرد و دنیا خواهان تجدید روابط با ایران است. وی همچنین، غارت بیت‌المال، به ویژه قشر زحمتکش کارگر در سازمان تامین اجتماعی را کاری بسیار زشت و به دور از فرهنگ مدیریتی دانست و گفت: هیچ توجیهی پذیرفته نیست که از حقوق بازنشستگان مظلوم، به دلایل مختلف حاتم‌بخشی کنند. رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام، انتشار تدریجی برخی اسناد مربوط به فساد اداری در دولت گذشته و اعتراف یکی از مسوولان برای پرداخت کارت هدیه به مسوولان قوای مختلف را تاسف‌بار و به دور از شأن نظام اسلامی دانست و اظهار کرد: خدا را شکر که مردم هوشیار ایران اشتباهات و گناهان افراد مدعی را به حساب دین و مذهب و نظام نمی‌گذارند.

سینا رحیم‌پور