سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

لیزر، خال را از ریشه برمی‌دارد؟


لیزر، خال را از ریشه برمی‌دارد؟

بیشتر شما خانم‌ها دوست دارید خال‌های بدنتان، به خصوص خال‌های موجود در مناطق باز پوست مانند صورت را بردارید و در این خصوص سوالات زیادی دارید.
به عنوان نمونه، در برداشتن خال‌ها …

بیشتر شما خانم‌ها دوست دارید خال‌های بدنتان، به خصوص خال‌های موجود در مناطق باز پوست مانند صورت را بردارید و در این خصوص سوالات زیادی دارید.

به عنوان نمونه، در برداشتن خال‌ها با لیزر اغلب می‌پرسید: «آیا دوباره خال‌ها در خواهند آمد یا نه؟» در این‌باره توضیح می‌دهم که به وسیله ۲ نوع لیزر خال‌ها را برمی‌دارند. لیزر CO۲، خال را از ریشه برمی‌دارد و مانند جراحی عمل می‌کند که حتی جای بخیه هم از خود باقی نمی‌گذارد.

خال‌های عمیق و برجسته که گاهی مو هم روی آن وجود دارد، بعضی اوقات به وسیله پزشک به دلیل ملاحظاتی از عمق برداشته نمی‌شوند و امکان عود وجود دارد. اما اگر آنها را از عمق بردارند و روند ترمیم زخم در فرد هم خوب باشد، مشکلی به جا نمی‌ماند. لیزرهای دیگری هم داریم که برای برداشتن خال‌های صاف کاربرد دارند که به نام خال‌های شبه‌آکنه، آن‌ها را می‌شناسید. این خال‌ها را هم می‌شود با لیزر CO۲ ظریف‌تر برداشت اما اغلب با لیزرهای مخصوص ضایعات رنگدانه‌ای آنها را برمی‌داریم مانند لیزر روی یا ان‌دی‌یگ و این کار چند بار باید صورت بگیرد تا کم‌کم سلول‌های رنگدانه‌ای تخریب شوند. به همین دلیل اگر چند بار لیزر استفاده شود و فرد نیز از نور آفتاب محافظت شود، احتمال عود خال به رقم ناچیزی خواهد رسید. به‌طور معمول، فاصله انجام لیزر برای از بین بردن خال‌ها حدود ۴ تا ۸ هفته یکبار است که باید فرصت کافی بدهیم تا بدن ماده رنگی تخریب‌شده را دفع کند و دوباره مرحله بعد صورت بگیرد. مهم‌ترین قدم در برداشتن خال‌ها این است که حتما به وسیله پزشک از نظر خوش‌خیم یا بدخیم بودن با معاینه‌های بالینی و تشخیصی به طور کامل بررسی شوند.

شما هم اگر حتی از نظر زیبایی می‌خواهید خالی را بردارید باید نکاتی را در نظر بگیرید که اولین آن تغییرات بدن شما در روند ترمیم زخم‌هاست. آیا وقتی که در بدنتان زخمی ایجاد می‌شود، جای آن زخم باقی می‌ماند و حتی در محل آن گوشت اضافه (اسکار هایپرتروفی کلوییدی) ایجاد می‌شود؟ اگر چنین است، حتما به پزشکتان بگویید. پزشک شما باید درباره خال‌های ناحیه لب فوقانی، چانه، گردن، روی بازوها و سینه که به تشکیل کلوئید مستعدترند، آگاه باشد چون علاوه بر تبحر پزشک در برداشتن خال، نوع پوست شما و قابلیت ترمیم زخم در بدنتان و وجود بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت (که ترمیم زخم را کند می‌کند) مهم هستند. اگر پزشک با بررسی متوجه شده که برداشتن خال غیرضروری است و احتمال وجود گوشت اضافی در شما زیاد است، می‌توانید صرف‌نظر کنید یا پزشک از طریق لیزر و دستگاه‌های رادیوفرکوئنسی که با ظرافت خاصی و بدون نیاز به بخیه یا حتی گذاشتن اسکار خال‌ها را برمی‌دارند، اقدام به از بین بردن خال شما کند.

دکتر پروین منصوری

متخصص پوست و مو، استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران