سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

راهی برای واکسینه سازی جامعه در صدا و سیما


راهی برای واکسینه سازی جامعه در صدا و سیما

ضرورت توجه رسانه ملی به بنیان های خانواده

فرهنگ و فرهنگ سازی در جهان امروز، مسئله ای پیچیده و گسترده محسوب می شود .چرا که در عصر حاضر، دستیابی به بسیاری از اهداف بلندمدت و آرمان های فرهنگی و اجتماعی، در گرو برنامه ریزی بلندمدت و فرهنگ سازی مدون در جوامع است و افراد جامعه از طریق تبعیت از فرهنگی خاص، اقدام به قبول یا رد برخی طرح ها و سیاست های موجود در جامعه در بخش های اقتصادی، اجتماعی و... می کنند.

با توجه به بافت سنتی جامعه ما و اهمیت ویژه خانواده در فرهنگ مردم، در حال حاضر دشمنان تمام تمرکز خود را روی این نهاد قرار داده اند و در تلاش هستند با تخریب بنیان خانواده و انحراف نسل جوان از مسیر صحیح و پذیرفته جامعه، در جنگ نرم خود علیه ایران و سایر کشورهای اسلامی به اهدافشان برسند.

بنابراین لزوم نگاه و توجه ویژه مسئولان به حوزه فرهنگ و جامعه و در راس آن کانون گرم خانواده، بر همگان روشن است و باید با برنامه ریزی های کارشناسی شده و دقیق به فرهنگ سازی در جامعه اهتمام ورزید، تا جوانان با هوشیاری کامل، بتوانند به مقابله با دشمنان بپردازند و از گزندهای فرهنگی و اجتماعی به خصوص در حوزه خانواده مصون بمانند.

بر همین اساس به منظور حفظ کیان خانواده، ابتدا باید نقطه عطف تشکیل خانواده را هدف قرار داد و با بررسی مشکلات و معضلات موجود در این زمینه به ساماندهی شیوه شکل گیری خانواده پرداخت.

عدم بصیرت و شناخت جوانان از اهداف صحیح ازدواج و تشکیل خانواده، منجر به ایجاد مشکلات اساسی و شکاف های عمیق بین زوجین و در نتیجه جدایی، خواهد شد که تبعات منفی این معضل، دامن گیر تمام افراد جامعه می شود.

هر آسیبی در حوزه اجتماعی به طور قطع بر زندگی تمام شهروندان تاثیرگذار است، چرا که موضوعات اجتماعی و فرهنگی، مباحث در هم تنیده ای هستند که مانند حلقه های یک زنجیر به هم متصل و از هم تاثیرپذیرند.

همچنین آمار و بررسی ها نشان می دهد در ریشه یابی بسیاری از آسیب های اجتماعی و شرارت های افراد مجرم، مشخص شده که علل ارتکاب جرم و رفتارهای سوء، ناشی از ناهنجاری های خانوادگی مانند طلاق و... بوده است که این مسئله عمق اثرگذاری موضوعات اجتماعی و فرهنگی را آشکار می سازد.

لذا می بایستی همه ظرفیت های یک کشور به صحنه بیاید تا بتوان از این گردنه خطرناک به سلامت عبور کرد و در مقابل هجمه های فرهنگی در این حوزه مصونیت ایجاد نمود. یکی از مهم ترین و بهترین ظرفیت های موجود در کشورمان رسانه ملی و به ویژه تلویزیون است. رسانه ای که علی رغم سرمایه گذاری های سنگین دشمن در راستای جذب مخاطب برای شبکه های ماهواره ای متنوع خود، باز هم فراگیرترین رسانه نزد مردم است و پرمخاطب ترین هم محسوب می شود.

اگرچه رسانه می تواند به صورت مستقیم تمامی آحاد جامعه را تحت تاثیر قرار دهد اما تاثیر مهم آن از طریق اثرگذاری بر نهادهایی چون خانواده است. رسانه از ابزارهای گوناگونی در زمینه برنامه سازی برخوردار است و می تواند مفاهیم را در قالب های متنوع و جذاب به مخاطب عرضه نماید.

لذا توجه رسانه ملی به مقوله های مربوط به خانواده، ازدواج، آسیب ها و چالش های عصر امروز با توجه به شهرنشینی و صنعتی شدن کشور و... و نیز بیان راهکارها و راه های برون رفت از این معضلات از مهم ترین اولویت های آن باید باشد.

بنابراین با توجه به اینکه عنصر خانواده یکی از محوری ترین بحث های برنامه سازی در رسانه ملی است و با توجه به گستردگی شبکه های سراسری، استانی و بین المللی سازمان صدا و سیما می توان جایگاه ویژه ای خانواده و آسیب ها و خطرات آن را از طریق رسانه ملی برای مردم باز تعریف نمود.

هر چند رشد چشمگیر و قابل توجه برنامه های سیما در حوزه مسائل خانواده و مسائل فرهنگی اجتماعی به طور کلی خوب و ارزشمند است و ناشی از یک درک عمیق نسبت به این چالش ها و خطرات می باشد ولی همچنان سبک های جذاب تر و متنوع تری لازم است تا در این جهت تولید محتوا و ارائه برنامه صورت گیرد و در قالب برنامه ای مستمر و مداوم جزء ثابت برنامه های سیما باشد.

رضا ایران نژاد



همچنین مشاهده کنید