شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

غوغای ظروف میلیونی


غوغای ظروف میلیونی

کوچک که بودم وقتی ظرفی در خانه می شکست, مادرم می گفت فدای سرتان قضا, بلا بود رفع شد وقتی بزرگ تر هم شدم, هیچ وقت باورم نمی شد بعضی از آدم ها هستند که قیمت فقط یک بشقابشان به اندازه یک برج حقوق من باشد, اما با سرزدن به نمایندگی های برخی از برندهای خارجی ظرف و ظروف متوجه شدم دنیای ما با دنیای خیلی از همشهریان متفاوت است

کوچک که بودم وقتی ظرفی در خانه می‌شکست، مادرم می‌گفت فدای سرتان قضا، بلا بود رفع شد. وقتی بزرگ‌تر هم شدم، هیچ وقت باورم نمی‌شد بعضی از آدم‌ها هستند که قیمت فقط یک بشقابشان به اندازه یک برج حقوق من باشد، اما با سرزدن به نمایندگی‌های برخی از برندهای خارجی ظرف و ظروف متوجه شدم دنیای ما با دنیای خیلی از همشهریان متفاوت است.

در همین شهر افرادی هستند که؟! ظروف میلیونی را براحتی استفاده می کنند، توجه دارید که؛ استفاده می کنند نه این که مثل ما آن را درگنجه بگذارند. گشتی در این نمایندگی ها نکات جالبی را نشان می دهد. یکی از اینها نمایندگی روزنتال آلمان و ورساچه ایتالیا در خیابان ولی عصر است. سرویس های ساده روزنتال از دو میلیون تومان شروع می شود. اما این قیمت شگفتی آور آنها نبود. در حقیقت محصولات این برند قیمت مشخصی ندارد و بیشتر آنها به سفارش مشتری تهیه می شود. یعنی قیمت و تعداد ظروف در یک ست آن یکسان است و بسته به تقاضای مشتری قابل تغییر است. ست نرمال این ظروف، ۹۵ پارچه تعریف می شود که شامل بشقاب تخت و گود دو سایز، پیش دستی و ۱۲ پیاله، کاسه سالاد، ظرف سوپ، یک دیس گرد، دو دیس بیضی و ظروف چایخوری است. البته به نظر ست مفصلی نیست شاید با وجود تحریم ها و کاهش واردات دست و بال فروشندگان این ظروف تا حدی بسته بوده و باعث شده است بیشتر ست های این برند نواقصی داشته باشد.

ست های گلدار این برند گران تر از انواع دیگر آن است، زیرا طراحی آن به وسیله دست و در برخی نیز با آب طلا انجام شده است. در نظر اول این ظروف نسبت به چینی های متداول در بازار مصرف سنگین ترند، اما به محض آن که یکی را به دست بگیرند، متوجه سبکی آنها می شوند. شاید این هنر و صنعت به کار رفته در این چینی یکی از عواملی است که باعث برتری و مزیت آن به سایر چینی ها می شود. طراحی نقوش این ظرف ها به وسیله طراحان معروفی صورت گرفته است که برخی از این طراحان حتی به نوستالژی ظروف چینی در ایران توجه دارند و در طراحی های خود از طرح های قدیمی و مطرح چینی مانند گلسرخ استفاده کرده اند. به نحوی که استفاده از این طرح بخصوص باعث فروش بیشتر آن نیز شده است. به نظر فروشندگان این محصول، این ظروف حس خوبی به مصرف کنندگان می دهد و با فناوری خاصی تولید شده اند و مصرف کنندگان بیشتر از نظر هنری به آن توجه دارند. بنابراین خریداران این تجملات جزو آن افرادی هستند که بیش از طبقه مرفه جامعه ثروت دارند و نگران نیستند مبادا ظرفی لب پر شود.

برخی از ظروف این فروشگاه استفاده تزئینی دارد؛ به طور مثال یک بشقاب نقاشی شده آن حدود ۶۰۰ هزار تومان قیمت دارد. یکی از گلدان های این فروشگاه یک میلیون و ۴۰۰ هزار تومان قیمت دارد و من نگران نزدیک شدن به آن بودم. سرویسی به نام شهرزاد که خانمی ایرانی طراح آن است. در این مغازه به قیمت ده میلیون به فروش می رود و من فکر می کردم غذا خوردن در آن چه حسی دارد؟ بعداز آن به سرویسی به نام مدیسا نزدیک شدم، اما قیمت ده میلیونی اش موجب عقب نشینی شد. بلورهایی هم در این فروشگاه یافت می شود که شکلی تزئین شده دارد و کار دست است. قطعات این ظروف به گونه ای هستند که تکه تکه آماده و پس از آن به هم متصل می شوند و در ردیف گران ترین محصولات این برند قرار دارند. زیبایی ظروف بسیار چشمگیر است و فروشندگان بسیار خوشرو و مودب؛ اما از ترس آن که مبادا دستم به ظرفی بخورد و باعث شکسته شدن آن شوم، بسرعت مغازه را ترک کردم.

● در یک برند دیگر

در حالی که در مسیر بازگشت همچنان به فکر قیمت های این مغازه بودم، چشمم به نمایندگی ویلروی اند باخ (Villeroy and Boch) در خیابان شریعتی خورد. قبلا تعریف قیمت های آن را شنیده بودم. بنابراین تصمیم گرفتم سری به آنجا بزنم تا ببینم شنیده هایم تا چه حد واقعیت دارد. وقتی وارد مغازه شدم با دیدن قیمت ها چشمانم داشت از حدقه در می آمد. مبهوت مانده بودم. اینجا کمترین قیمت یک سرویس ۲۵ پارچه شش نفره هشت میلیون و ۸۰۰ هزار تومان است که قیمت شش بشقاب تخت این سرویس به بیش از یک میلیون و پانصد هزار تومان می رسد یعنی یک بشقاب ۲۵۰ هزار تومان.

بشقاب های سالاد خوری دانه ای ۲۰۰ هزار تومان و شش عدد آن یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان قیمت داشت. کاسه سالاد به تنهایی ۳۰۰ هزار تومان، سس خوری ۳۲۰ هزار تومان، سوپ خوری یک میلیون و هفتصد هزارتومان و یک عدد دیس گرد ۷۲۰ هزار تومان ارزش دارد. اما این قیمت ها در برابر گران ترین سرویس غذاخوری این فروشگاه که ۱۵ میلیون و ۳۵۰ هزار تومان قیمت داشت، زیاد نبود. یک عدد از بشقاب های تخت این سرویس ۴۲۵ هزار تومان و دیس بیضی آن یک میلیون و ۵۳۰ هزار تومان بود که وقتی دلیل گرانی آن را پرسیدم فروشنده در پاسخ گفت: در این بشقاب ها طلای ۲۴ عیار کار شده است، به آسانی لب پر نمی شود و بسختی می شکند و به دلیل آن که ۵۰ درصد مواد تشکیل دهنده آن از پودر استخوان تصفیه شده حیوانات است، بسیار سبک است. قاشق و چنگال های شش نفره این برند معروف نیز در مغازه جلب نظر می کند. این سرویس شامل چنگال میوه خوری، غذا خوری، کارد و قاشق غذا خوری است که ارزان ترین آنها یک میلیون و۸۰۰ هزار تومان قیمت داشت که البته قیمت ها بالاتر می رود و به پنج میلیون هم می رسد. البته در داخل آنها ملاقه، کفگیر و قاشق بزرگ وجود دارد که قیمت آنها جداگانه حساب می شود.

جالب اینجا بود که هریک از این محصولات تکی نیز فروخته می شوند و حتما لازم نیست سرویس کامل آن را خریداری کنید. از یک فنجان و نعلبکی خوشم آمد و دل را به دریا زدم، اما قیمت آن همچنان از کل حقوق ماهانه من بیشتر می شد، بنابراین یاد این شعر شیخ بهایی افتادم که می گفت:

گر نبود خنگ مطلا لگام

زد بتوان بر قدم خویش گام

ور نبود مشربه از زرناب

با دو کف دست توان خورد آب

ور نبود بر سر خوان آن و این

هم بتوان ساخت به نان جوی

ور نبود جامه اطلس تو را

دلق کهن ساتر تن بس تو را

شانه عاج ار نبود بهر ریش

شانه توان کرد به انگشت خویش

جمله که بینی همه دارد عوض

وز عوضش گشته میسر غرض

آنچه ندارد عوض ای هوشیار

عمر عزیز است، غنیمت شمار