شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

چالش‌های پیشگیری از چاقی


چالش‌های پیشگیری از چاقی

وزارت بهداشت به تنهایی قادر به پیشگیری از اضافه وزن و چاقی نیست.

وزارت بهداشت به تنهایی قادر به پیشگیری از اضافه وزن و چاقی نیست.دکتر زهرا عبدالهی رئیس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درباره بحران چاقی در ایران معتقد است که هنوز سیاست و برنامه ای جامع برای پیشگیری از اضافه وزن و چاقی که در آن تمام بخش ها بتوانند به وظایف خود عمل کنند، درکشور اجرایی نشده است. وی با بیان اینکه برنامه جامع پیشگیری از چاقی با مشارکت همه جانبه بخش ها و دستگاه ها در مرحله تدوین است، افزود: تا زمانی که دستگاه های مسئول در امر پیشگیری، آموزش و تحرک بدنی کنار یکدیگر قرار نگیرند، سیاست گذاری های وزارت بهداشت در امر پیشگیری موفق نخواهد بود و تا زمانی که صنعت غذا و صنایع غذایی محصولات کم کالری و کم چرب به بازار ارائه نکنند، تازمانی که دولت از صنایع غذایی حمایت نکند، تا زمانی که نهادهای آموزشی و رسانه ها در کنار وزارت بهداشت قرار نگیرند و تا زمانی که مردم به امکانات تحرک بدنی دسترسی نداشته باشند، نمی توان انتظار داشت که سیاست گذاری در امر پیشگیری از چاقی عملی شود. وی با تاکید بر اهمیت نظارت بر قیمت موادغذایی و کنترل محصولات وارداتی اظهارکرد: با توانمندسازی مردم در خصوص "خودمراقبتی" نیز می توان سیاست و برنامه جامع ملی پیشگیری از اضافه وزن و چاقی را عملیاتی کرد.

تیلاپیا بخورید اما جایگزین انواع ماهی نکنید

لحاظ کردن دو وعده ماهی در طول هفته از ویژگی های یک سبد غذایی سالم است اما در مصرف تیلاپیا اعتدال را نگه دارید. این روزها پیامکی در فضای مجازی در باره ماهی تیلاپیا که با خود لینکی از «فاکس نیوز» را یدک می کشد، دست به دست می شود که مردم را از خوردن این نوع ماهی منع می کند.فاکس نیوز علاوه بر اشاره به پرورش تیلاپیا در شرایط غیر بهداشتی در کشور چین، از افزودن مقادیر زیادی آنتی بیوتیک و هورمون در آب محل پرورش و وجود مقادیر زیادی امگا ۶ در گوشت این ماهی به عنوان عامل مستعد کننده بیماری های آلزایمر ، التهابات روده و مشکلات قلبی خبر داده بود. تیلاپیا که در سبد غذایی آمریکایی ها جایگاه خاصی پیدا کرده است پس از میگو، ماهی آزاد و ماهی تن، رتبه چهارم را بین طرفداران غذاهای دریایی دارد.

وقتی امگا۶ دردسرساز می شود

براساس اعلام موسسه بین المللی بهداشت تغذیه آمریکا، ماهی تیلاپیا حاوی مقادیر مناسبی از اسیدهای چرب امگا۳ است اما میزان امگا۶ موجود در آن، بیش از اندازه زیاد و نگران کننده است.در این بررسی مشخص شد که میزان اسید چرب امگا ۳ در ماهی تیلاپیا نسبت به برخی دیگر از انواع ماهی ها همچون ماهی آزاد پایین تر است.اسید چرب امگا ۳ با دارا بودن خاصیت ضدالتهابی، نقش موثری در رشد مغز و بهبود عملکرد قدرت شناختی آن دارد و همچنین ممکن است از بروز بیماری هایی از قبیل دیابت و آلزایمر پیشگیری کند.همچنین در این بررسی آمده است ماهی تیلاپیای پرورشی حاوی سطح بالایی از اسید «آراشیدونیک»، نوعی اسید چرب امگا ۶ است. این نوع اسید چرب در حالی که برای بهبود وضعیت بافت های آسیب دیده بدن ضرورت دارد، مصرف زیاد آن با بروز اختلال های مغزی همچون آلزایمر و التهاب وخیم مرتبط است. به گزارش ایرنا دکتر محمد هاشمی مشاور تغذیه و رژیم درمانی گفت: امگا ۳ و امگا ۶ از دسته اسیدهای چرب غیر اشباع است. لحاظ کردن دو وعده ماهی در طول هفته از ویژگی های سبد غذایی سالم است و انحصار مصرف ماهی به تیلاپیا می تواند به سلامت این سبد غذایی لطمه بزند لذا توصیه می شود انواع ماهی های چرب به ویژه سالمون را در جیره غذایی خود بگنجانید و در بین دفعات نیز با رعایت سایر اصول صحیح تغذیــــــه، از تیلاپیا استفاده کنید.



همچنین مشاهده کنید