دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
مجله ویستا

زندگی بعد از ۱۰۰ سال زندگی


زندگی بعد از ۱۰۰ سال زندگی

نتایج تازه ترین تحقیقات نشان می دهدامید به زندگی برخی از کودکانی که این سال ها به دنیا می آیند بالای ۱۰۰سال است

شاخص «امید به زندگی» را طبق الگوی مرگ و میری که در یک کشور شایع است، تعریف می‌کنند. وقتی می‌گویند «امید به زندگی» در فلان کشور ۷۰ سال است، یعنی اهالی آن کشور انتظار دارند که به طور متوسط ۷۰ سال عمر کنند. جمعیت‌شناسان، شاخص «امید به زندگی» را از بهترین شاخص‌های سطح سلامت و توسعه کشورها می‌دانند. نتایج تحقیقی که محققان آمریکایی انجام داده‌اند و به تازگی در مجله «لانست» به چاپ رسیده، نشان می‌دهد که امید به زندگی در جهان رو به افزایش است و نیمی از نوزادانی که در این سال‌ها در کشورهای توسعه‌یافته متولد می‌شوند، قادر خواهند بود بیش از ۱۰۰سال عمر کنند. در «موضوع ویژه» این هفته، به بهانه انتشار نتایج این تحقیق جالب، نگاهی انداخته‌ایم به میزان «امید به زندگی» در کشورهای مختلف؛ البته با اعلام اینکه «امید به زندگی» در کشور خودمان، ایران، برای زنان ۸/۶۹ است و برای مردان ۶۷ سال...

● ژاپن

میزان امید به زندگی در این کشور در مردها ۸/۷۸ سال و در زن‌ها ۶۲/۸۵ سال و به طور میانگین ۱۲/۸۲ سال است که تقریبا بالاترین میزان امید به زندگی در جهان است. طی ۶ سال اخیر تعداد ۱۰۰ ساله‌ها در ژاپن تقریبا ۲ برابر شده و به ۳۶ هزار نفر در سال ۲۰۰۸ در این کشور رسید. جالب است که ۲/۲۲ درصد از جمعیت این کشور بالای ۶۵ سال سن دارند.

● سنگاپور

این ایالت کوچک که از سال ۱۹۶۵ به بعد از مالزی جدا شد، یکی از موفق‌ترین کشورها به ویژه در زمینه مبادلات اقتصادی در آسیا و جهان است. مردم این کشور عمر طولانی داشته و میانگین امید به زندگی در میان آنها ۹۸/۸۱ است. ۹/۸ درصد از جمعیت این کشور را افراد بالا ۶۵ سال تشکیل می‌دهند.

● استرالیا

در صورتی که ما تنها کشورهایی را به حساب ‌آوریم که بیش از صد هزار سکنه دارند، استرالیا نفر سوم لیست است اما اگر کشورهایی با جمعیت کمتر را هم حساب کنیم، استرالیا بعد از جمهوری سنت مارین و هنگ‌کنگ در ردیف پنجم قرار می‌گیرد. میانگین امید به زندگی در این کشور ۶۳/۸۱ سال است و جالب است بدانید امید به زندگی در این کشور در سال ۲۰۰۹ نسبت به سال ۲۰۰۸ یک ماه افزایش یافته و از ۵۳/۸۱ به ۶۳/۸۱ رسیده است.

● زلاندنو

امید به زندگی در این کشور در سال ۲۰۰۸، ۲۴/۸۰ و در سال ۲۰۰۹ به ۳۶/۸۰ سال رسید. بیش از ۱۲ درصد از جمعیت این کشور بالای ۵۰ سال عمر دارند و این کشور در رده یکی از ۱۰ کشور جهان که امید به زندگی در آن بسیار بالاست قرار گرفته است. مردم این کشور در کنار فرانسوی‌ها، استرالیایی‌ها و هلندی‌ها معروف به داشتن بهترین کیفیت زندگی هستند.

● ایتالیا

آب و هوای خوب و وضعیت عالی بهداشت در این کشور امید به زندگی را در آن به ۲/۸۰ سال رسانده است. البته نسبت به کشورهای دیگر، پیشرفت این کشور در بالا بردن امید به زندگی چندان رضایت‌بخش نیست و گرچه ۹ کشور قبلی توانسته‌اند حداقل یک ماه به امید به زندگی بیفزایند، این کشور تنها ۰۵/۰ نمره مثبت بین سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۰۹ کسب کرده است. ۲/۲۰ درصد از جمعیت این کشور را افراد بالای ۶۵ سال تشکیل داده‌اند.

● کانادا

گرچه این کشور نیز مانند ۳ کشور قبلی در کنار اقیانوس آرام قرار دارند ولی از ژاپن، استرالیا و سنگاپور دورتر بوده و امید به زندگی در آن ۲۳/۸۱ سال است. البته باز هم این میانگین نسبت به کشور همسایه یعنی آمریکا (۱۱/۷۸) بسیار بالاتر است.جالب است بدانید کشور آمریکا در ۳۰ رتبه نخست وجود ندارد.

● فرانسه

فرانسه اولیه کشور اروپایی است که در لیست قرار دارد و میانگین امید به زندگی در آن نسبت به باقی کشورهای اروپایی بالاتر است. البته باید گفت در فهرست فرانسه اولین کشوری است که امید به زندگی در آن به زیر ۸۱ سال رسیده بو ۹۸/۸۰ سال است. البته جالب است که بدانید سال گذشته این رقم پایین‌تر بوده و فرانسه یکی از موفق‌ترین کشورها در بالا بردن امید به زندگی در میان مردمش بوده است. نکته دیگر آنکه فرانسه اولین کشور در فهرست است که امید به زندگی در میان مردان (۷۹/۷۷) و زنان (۳۳/۸۴) فاصله‌ای زیاد و حدود ۶ سال است.

● سوئد

امید به زندگی در سال ۲۰۰۹ در کشور سوئد به ۸۶/۸۰ سال رسید، یعنی یک سال بیشتر از سال ۲۰۰۸، در این کشور امید به زندگی در مردان ۵۹/۷۸ و در زنان ۲۶/۸۳ سال است و به غیر از ژاپن، سوئد بیشترین تعداد افراد بالای ۵/۴۱ سال را دارد. جالب است بدانید بیش از ۱۸ درصد از جمعیت این کشور را افراد بالای ۶۵ سال تشکیل داده‌اند.

● اسپانیا

در سال ۲۰۰۰ امید به زندگی در این کشور ۷۹/۷۸ سال بود و طی ۹ سال این کشور توانست امید به زندگی را در کشور خود یک سال ونیم افزایش داده و به رقم ۰۵/۸۰ برساند. سال ۲۰۰۹ اولین سالی بود که این کشور توانست به امید زندگی بالای ۸۰ سال دست یابد. البته متاسفانه این کشور یک نمره منفی می‌گیرد چون با توجه به ۱۸ درصد جمعیت بالای ۶۵ سالی که دارد به عقیده جامعه‌شناسان، افسردگی و انزوا به طور مداوم در میان مردم آن در حال افزایش است.

● یونان

هوای خوب، صنعت گردشگری شکوفا و... سبب شده مردم این کشور نیز مانند دیگر کشورهای اطراف مدیترانه، امید به زندگی بالایی داشته باشند. مردم یونان به‌طور میانگین در سال ۲۰۰۸، ۵۲/۷۹ سال و در سال ۲۰۰۹، ۶۶/۷۹ سال عمر می‌کنند. ۲/۱۹ درصد جمعیت این کشور بیش از ۶۵ سال سن دارند.

● سوئیس

سوئیس کشوری طرفدار صلح و آرامش است و همین امر سبب شده امید به زندگی در آن به طور میانگین ۸۵/۸۰، در میان مردان ۰۳/۷۸ و در میان زنان ۸۳/۸۳ باشد. این میزان در سال ۲۰۰۹ نسبت به سال ۲۰۰۸، ۱۱ ماه افزایش داشته است.

● ایسلند

آب و هوای اقیانوسی و سرد امید به زندگی را در هر انسانی افزایش می‌دهد. امید به زندگی در میان مردم ایسلند که در شمال آتلانتیک زندگی می‌کنند به طور میانگین ۶۹/۸۰ سال است. جمعیت این کشور تقریبا جوان بوده و تنها ۲/۱۲ درصد آن را افراد بالای سال تشکیل می‌دهند.

● اتریش

امید به زندگی در این کشور ۳۶/۷۹ سال است و نسبت به سال ۲۰۰۸، ۱۴ ماه افزایش یافته است. دلیل بالا بردن امید به زندگی در این کشور نسبت به دیگر کشورهای همسایه ثبات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی، تحصیلات بالای مردم، پیشرفت‌های پزشکی و... است.

● نروژ

امید به زندگی در این کشور ۹۵/۷۹ سال بوده و زنان به طور میانگین پنج سال و نیم بیش از مردها عمر می‌کنند. در سال ۲۰۰۸ امید به زندگی در این کشور ۸۱/۷۹ سال بود که طی یک سال با پیشرفت ۱۴/۰ رو به رو شد. ۱۵ درصد جمعیت این کشور بالای ۶۵ سال عمر دارند.

● لوکزامبورگ

امنیت بالا، بهداشت فوق‌العاده، اقتصاد شکوفا حتی در دوران بحران اقتصادی باعث شده حتی با وجود گرانی در این کشور، امید به زندگی در آن بالا باشد. طبق آمار کودکانی که در سال ۲۰۰۹ در این کشور متولد شده‌اند ۳۳/۷۹ سال زندگی خواهند کرد.

● انگلیس

در سال ۲۰۰۸، انگلیسی‌ها زیر ۷۹ سال و دقیقا ۸۵/۷۸ سال عمر می‌کردند اما در سال ۲۰۰۹ امید به زندگی در آنان به ۰۱/۷۹ سال رسیده است.

● فنلاند

فنلاند در رتبه ۲۰جدول قرار دارد و اگر شکاف میان امید به زندگی در زنان و مردان تا این حد نبود می‌توانست امید به زندگی در آنان به بالای ۷۹ سال برسد. زنان این کشور ۶۱/۸۲ سال عمر می‌کنند اما امید به زندگی در میان مردان ۴۸/۷۵ سال است و میانگین امید به زندگی در این کشور در سال ۲۰۰۹، ۹۷/۷۸ سال برآورد شده است با ۷ سال تفاوت عمر میان مردان و زنان. دلیل کمتر بودن عمر مردان در این کشور مصرف بالای الکل است که از سال ۱۹۷۰ به بعد افزایش شدیدی یافته است.

● هلند

امید به زندگی در این کشور به ۴/۷۹ سال رسید و نسبت به سال ۲۰۰۸، ۱۵/۰ ماه افزایش داشت. مردم این کشور نیز مانند دیگر کشورهای اروپای شمالی، ارتباطات اجتماعی خوبی دارند و به آزادی‌های فردی آنها توجه شده‌ است. فقر پایین این کشور نیز از جمله دیگر دلایل بالا بودن امید به زندگی در این کشور است.

● بلژیک

امید به زندگی در این کشور ۲۲/۷۹ سال است. تفاوت امید به زندگی در میان مردان (۰۶/۷۶) و زنان (۵۳/۸۲) این کشور حدود ۵/۶ سال است.

● آلمان

امید به زندگی در سال ۲۰۰۹ در این کشور به ۲۶/۷۹ سال رسید و نسبت به سال گذشته رشدی معادل ۱۶/۰ داشته است. طبق آمار این کشور امید به زندگی در این کشور تا سال ۲۰۵۰، ۶ سال دیگر افزایش خواهد یافت.۳/۲۰ درصد جمعیت این کشور بیش از ۶۵ سال سن دارند.

● چرا ژاپنی‌ها امیدوارترند؟

ژ بر طبق تحقیقات انجام شده در سال ۲۰۰۳ میلادی زنان ژاپنی بالاترین میزان امید به زندگی را نشان داده‌اند: ۳۳/۸۵ و مردان ژاپنی بعد از مردان ایسلند و هنگ‌کنگ در رده سوم با طول عمر ۲۶/۷۸ قرار دارند.

پژوهشگران دلایل زیادی را در رابطه با بالا رفتن سطح امید به زندگی در ژاپنی‌ها کشف کرده‌اند. از جمله سلامت بدنی و رژیم غذایی مناسب، وجود آب و هوای معتدل در اکثر نقاط ژاپن، داشتن امنیت مالی و شغلی که باعث شده مردم ژاپن کمتر از بقیه کشورها در مورد مسایل مالی، نگرانی داشته باشند. مردم ژاپن در قید و بند مسایل سیاسی، مذهبی و اخلاقیات دست و پا گیر و سخت‌گیرانه و مسایل عمیق فلسفی در زندگی نیستند. آنها طرز فکری اشتراکی دارند و موفقیت جمع همان قدر آنها را خوشحال می‌کند که موفقیت فردی خودشان، بنابراین این احساسات مثبت گروهی باعث می‌شود از لحاظ روانی قوی‌تر و متعادل‌تر باشند. در خانواده‌های ژاپنی چند نسل در کنار هم و زیر یک سقف زندگی می‌کنند. بنابراین پیرها در انزوا و تنهایی رنج نمی‌برند و در مشقت و سختی زندگی نمی‌کنند. بنابر آنچه گفته شد و تحقیقات زیادی که در این زمینه انجام شده می‌توان کارهای زیادی برای بالا بردن امید به زندگی در مردم انجام داد، از آن جمله:

▪ بالا بردن بهداشت عمومی جامعه برای ایجاد سلامت جسمی در مردم. مسلما وقتی مردم کمتر بیمار شوند و وضعیت جسمی مناسبی داشته باشند، طول عمرشان بیشتر خواهد بود.

▪ بالا بردن سطح رفاه و امنیت در جامعه، همان‌طور که می‌دانید امنیت اجتماعی، در ایجاد آرامش روحی و روانی مردم بسیار موثر است.

▪ ایجاد امنیت اقتصادی و شغلی برای مردم، وضعیت اقتصادی نابه‌سامان و عدم ثبات شغلی و فشارهای عصبی ناشی از آن، باعث فرسودگی جسم و ابتلا به انواع بیماری‌های گوناگون شده و طول عمر را کم می‌کند.

▪ تغییر الگوی تغذیه، مطابق با استانداردهای جهانی و بهداشتی، مثلا در کشوری مانند ایران که مصرف گوشت قرمز و غذاهای چرب (کلسترول) بالا است، به همین میزان مرگ و میر به علت ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی هم در سطح بالایی قرار دارد ولی در کشوری مانند ژاپن که الگوی غذایی‌شان بر مبنای غذاهای دریایی است، این مشکل کمتر وجود داشته، درصد بیماری‌های قلبی و عروقی پایین و عمرشان طولانی‌‌تر است.

▪ برقراری روابط دوستانه و خانوادگی: دیدارهای خانوادگی، وابستگی‌های عاطفی، حس دوست داشتن و دوست داشته شدن از طرف دیگران به زندگی انسان‌ها معنا می‌بخشد و باعث ایجاد احساس آرامش درونی و تعادل روحی می‌گردد.

▪ تشویق مردم برای دوری از زندگی ماشینی و تبعات ناشی از آن شامل کم‌تحرکی، پشت میزنشینی، آلودگی هوا، تجمل‌گرایی و ...

▪ ایجاد فضاهای سبز، تفریحی و ورزشی مناسب در سطح شهرها و ایجاد فرهنگ ورزش مداوم در مردم برای حفظ سلامتی‌شان.

▪ بالا بردن سطح ایمان، اعتقاد و باورهای مذهبی مردم؛ ایمان به خداوند باعث آرامش روح و روان و ایجاد قوت قلب شده و تحمل انسان را در برابر مسایل و مشکلات بالا می‌برد.

▪ ایجاد فرهنگ رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی؛ در کشور ایران که آمار تصادفات بالا و مرگ در اثر آن بسیار زیاد است، این کار ضروری به نظر می‌رسد.

▪ آگاه ساختن جوانان از آثار سوء مصرف موادمخدر و سیگار و مرگ زودرس ناشی از آن. لازم به ذکر است مجموع این عوامل باعث کاهش استرس، اضطراب و افسردگی در سطح جامعه و زندگی مردم شده و به همان اندازه باعث افزایش امید به زندگی و طولانی‌ شدن عمر می‌گردد.

منبع: Journal de famme