پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
فروش نشریات در دكه ها به حاشیه رفته است
● گفت وگو با رئیس اتحادیه توزیع كنندگان و فروشندگان جراید
سیدایرج سعیدی، رئیس اتحادیه توزیع كنندگان و فروشندگان جراید، در یك نیمروز گرم اواخر تیرماه در اتاق ریاست ساختمان اتحادیه واقع در یكی از كوچه های فرعی ۱۲ فروردین، خواسته ای جز كمی توجه بیشتر به این قشر ندارد. می گوید پیش از هر چیز یك روزنامه فروش ام، نه رئیس اتحادیه، و به این كار افتخار می كنم.
«یك دكه ای هست، و یك توزیع سیار كوچك. ساعت ۵/۴ صبح می روم بیرون و ساعت ۵ سر كارم هستم. كارم را انجام می دهم و می آیم اینجا. هر روز از ساعت ۱۰ به بعد اینجا هستم.» نزدیك ۴۰ سال است كه با این شغل زندگی كرده، گرچه می گوید وارد شدن او به این حرفه «بالاجبار» بوده است. اینها در تركیب با سپیدی موها، شكستگی چهره آفتاب خورده، چشم های نگران و مشتاق و دست هایی كه آثار سال ها تماس با كاغذ روزنامه و مجله بر آنها هویداست، حسی جز احترام برنمی انگیزد. «ما مطیع قوانین مملكت هستیم و حفظ قوانین و صیانت از مملكت به عهده فردفرد ما است.
من نمی توانم به خاطر آقای فلانی یا فلانی ها كه به من اجحاف كرده بیایم مصالح مملكتم را نادیده بگیرم. نه من، مخصوصاً این قشر روزنامه فروش كه وابسته به هیچ جناحی نیستند و در چارچوب اساسنامه كشور اسلامی مان فعالیت می كنند.» با این كه در مورد درصد فروش تنها با شرق مشكل دارد، اما در كل از صاحبان نشریات گله مند است.
می گوید: «نشریات هستند كه توزیع كننده و فروشنده هستند، و توزیع كننده ها و فروشنده ها هستند كه نشریات هستند. پس ما لازم و ملزوم همدیگر هستیم.» و اضافه می كند: «ما برای نشریات ارزش و احترام قائل هستیم، ولی آنها به ما بها نمی دهند. نتیجه و عصاره كار كلی خبرنگار، صفحه آرا، چاپچی و... همه می آید دست فروشنده. فروشنده است كه می تواند حاصل تمام این زحمات را به مردم نشان بدهد، به دست آنها برساند. پس باید به او بها داد.» یاد خاطره ای می افتد: «روزنامه فروش ما در خیابان پیروزی رفت زیر تریلی. كف آسفالت صاف شد عین اعلامیه.
یكی از این آقایان [صاحبان نشریات] نگفت چی شد؟ كی بود؟ كی مرد؟ حداقل برمی داشتی به خاطر دلخوشی خانواده اش یك تسلیت در روزنامه ات چاپ می كردی كه یكی از همكارهای ما، یكی از خدمتگزارهای ما، یكی از كارگرهای ما، رفت زیر تریلی و ما متاسفیم كه یك زحمتكش را از دست دادیم. تازه اگر بخواهی پیام تسلیت هم بدهی اول پولش را می گیرند.» پای صحبت حق و حقوق «بچه های روزنامه فروش» كه پیش كشیده می شود، هیچ چیز نمی تواند جلوی فوران احساسات او را بگیرد. گویی واقعاً خانواده اش هستند و بچه هایش. یكی از چهار فرزندش. هشت سالی می شود كه ریاست اتحادیه را دارد، با این همه و بعد از سال ها فعالیت، هنوز حتی یك «دوچرخه» هم ندارد چون «اول منافع دیگران را در نظر می گیرم، منافع شخصی من هم در منافع آنها ادغام است.
هر نفعی آنها ببرند عین آن را من هم می برم.» به این اعتقاد دارد و می گوید به همین خاطر است كه هنوز كه هنوز است هیچ پس اندازی در هیچ بانكی ندارد. ولی به جای همه اینها، «اعتبار دارم. آبرو دارم. خداوند هم همه جا كمكم می كند.» جایی در میانه گفت وگو، از محمود احمدی نژاد یاد می كند و می گوید كه از او بسیار سپاسگزار است. «هر چه ما گفتیم شرعاً، عرفاً، قانوناً تا زمانی كه [شهردار] بود انجام داد. پیش خودشان می رفتم، مستقیم مستقیم. هم شهرداری و هم هر منطقه ای كه برای بازدید می رفت.» می گوید اما هنوز حتی برای عرض تبریك نتوانسته نزد آقای قالیباف برود. و ادامه می دهد: «من می خواهم با آقای رئیس ساماندهی مركز ملاقات كنم. اما شش ماه است كه به ما وقت نداده اند!»
● آقای سعیدی، آیا همه دكه ها زیر نظر اتحادیه شما هستند؟
▪ فقط در تهران. در شهرهای دیگر زیر نظر اتحادیه های خودشان یا شهرداری هستند.
● یعنی هر كس كه می خواهد دكه روزنامه فروشی بزند باید از شما اجازه بگیرد؟
▪ در تهران بله. ضمناً تمام شركت هایی كه توزیع عمده می كنند و از ارشاد و ثبت شركت ها مجوز گرفته اند، باید از اتحادیه مجوز كار بگیرند.
● آیا الان به كسی كه بخواهد در تهران دكه بزند اجازه می دهید؟
▪ اجازه مستقیماً دست ما نیست. درخواست كننده اول باید از شهرداری اجازه نصب كیوسك گرفته باشد، مثل هر مغازه دیگری. ما همین طوری نمی توانیم اجازه صادر كنیم. اما بقیه كارش دست ما است.
● شرایط خاصی وجود دارد برای كسانی كه می خواهند مجوز دكه روزنامه فروشی بگیرند؟
▪ فقط برای خانواده شهدا، جانبازان و ایثارگران امتیاز خاص هست. اما در كل نه، همان شرایط كلی و قانونی را داشته باشند كافی است.
● یعنی اگر كسی جا داشته باشد كار مجوزش در اتحادیه سریع انجام می شود؟
▪ صد درصد. سریع تمام مراحل كاری اش انجام می شود.
● اجاره و سرقفلی دكه ها به چه صورتی است؟
▪ به دلیل این كه زمین متعلق به مردم است و شهرداری متولی آن است، اجازه فروش و واگذاری سرقفلی ندارد و اجاره می دهد. ولی كسی كه از اتحادیه جواز می گیرد، طبق مصوبات مجلس در مورد حقوق مكتسبه، امتیازهایی ناشی از گرفتن جواز به او تعلق می گیرد كه می تواند آن را واگذار كند.
● یعنی دكه ها سرقفلی ندارند؟
▪ سرقفلی نه، حقوق مكتسبه دارند كه می توانند واگذار كنند به دیگران.
● مبالغی كه در مورد واگذاری یا اجاره دكه ها وجود دارد بر چه اساسی تعیین می شود؟
▪ ما سه درجه دكه داریم، كه بسته به محل قرارگیری و پرتردد بودن و... از یك (بهترین) تا سه تقسیم بندی شده اند و البته در جاهایی پایین تر از ۳ هم داریم. می شود گفت درجه چهار.
● مبالغ اجاره یا واگذاری را شما تعیین می كنید؟
▪ با نظر اتحادیه و ساماندهی [شهرداری] تعیین می شود.
● مثلاً اجاره یك دكه درجه یك چقدر است؟
▪ در حال حاضر ده هزار تومان در ماه است كه باید به ساماندهی بپردازد.
● منظورم اجاره دكه به غیر است.
▪ كسی كه نمی تواند دكه اش را به هر دلیلی (ناتوانی جسمی و...) اداره كند، آن را به مباشر واگذار می كند. البته این كار به اتحادیه مربوط است و برای مباشر هم كارت صادر می كند. ولی مبلغ اجاره بین خودشان است، با رضایت طرفین تعیین می شود.
● بعضاً كسانی كه صاحب دكه هستند برای اداره آن كارگر می آورند، اما كارگرها از بیمه نبودن یا نداشتن اضافه كاری و... اغلب گله مندند.
▪ صاحب كیوسك الزاماً طبق قانون كار، اگر كارگر می آورد باید بیمه اش كند و این مسئله به اتحادیه ارتباطی ندارد. چون كیوسك دارها خویش فرما هستند... مگر این كه اهالی نشریات كمك كنند. مثلاً فلان روزنامه تقبل كند كه در ماه از ۴۵ میلیون تومان حق بیمه بچه های ما، ۲ میلیون اش را بدهد. اما مشكل اینجا است كه تضمینی به این قضیه نیست. یعنی معلوم نیست روزنامه پایدار بماند. الان ببینید روزنامه ایران با آن عظمت جمع شد. اتحادیه هم به تنهایی توان پرداخت این مبالغ را ندارد.
● پس این قضیه بسته شدن روزنامه ها به شما هم خیلی فشار وارد می كند.
▪ بالاخره وقتی شما ۱۰ قلم جنس پرمخاطب و پرخریدار دارید، اگر یكی از آنها كم شود فروش شما هم كم می شود. گو این كه روزنامه های دیگر [در سبد خریداران] جایگزین آن می شوند، ولی به آن حد كمال نمی رسد و طول می كشد تا روی روال بیفتد.
● سد معبر چطور؟ ظاهراً شهرداری زیاد به دكه دارها تذكر می دهد.
▪ این قضیه هم به ما مربوط می شود و هم به شهرداری. ما تعهداتی به شهرداری داریم و آنها هم تعهداتی به ما. سد معبر در هیچ كجای دنیا عرف نیست، خلاف قانون است. در كیوسك ها هم برای ما جاهایی گذاشته اند، مثل جلوی پیشخوان و بغل های كیوسك. غیر از این، شما ببینید كه این كالاها فرهنگ یك مملكت است، روزنامه ها و مجلاتی كه در دكه ها عرضه می شود ارزش فرهنگی دارد. نباید جلوی پا باشد، زیر دست وپا برود یا روی زمین رها باشد. این یك مقدار بی حرمتی به كار خود ما [روزنامه فروش ها] است. ما «امانتدار» نشریات هستیم، امانتدار مردم و فرهنگ. باید نشریات را جایی گذاشت كه حداقل پاخور نباشد و سد معبر نكند.
● ولی دكه دارها اغلب مجبورند به این كار، چون جای فیزیكی شان محدود است.
▪ ما همه مسئله مان این است كه این كیوسك، كیوسك عرضه مطبوعات نمی تواند باشد. من چندین سال است دارم این را می گویم. این كیوسك نگهبانی است كه طرف بنشیند تویش. در روز بالای ۱۶۰ روزنامه و نشریه می آید. شما بخواهید ۶۰ تا را جوری بچینید كه فقط لوگوهایش معلوم باشد، باز هم نمی توانید. ما گفته ایم [به شهرداری، به نشریات] تشریف بیاورید نشریات را برای ما بچینید. در چینش اش به ما كمك كنید تا حداقل لوگوها و یك تیتر كامل دیده شود. به همین هم قانع ایم. طرف روزنامه خوان نیست. تیتر را می بیند و جلب می شود. این طوری مخاطب هم ایجاد می شود. با این كه ما نمونه هم پیشنهاد كرده ایم، اما متأسفانه شهرداری همكاری نمی كند.
علی اكبر قزوینی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست