پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024


مجله ویستا

زعفران کاذب


زعفران کاذب

گلرنگ گیاهی است رنگی که در زبان فارسی به آن زعفران کاذب یا گل زردک گویند. گل‌های این گیاه معمولا لوله‌ای شکل و به رنگ زردمایل به قرمز یا نارنجی می‌باشد که از نظر ظاهر و خواص شباهت‌هایی …

گلرنگ گیاهی است رنگی که در زبان فارسی به آن زعفران کاذب یا گل زردک گویند. گل‌های این گیاه معمولا لوله‌ای شکل و به رنگ زردمایل به قرمز یا نارنجی می‌باشد که از نظر ظاهر و خواص شباهت‌هایی با زعفران دارد. امروزه بیشتر خانواده‌ها از این گیاه به جای زعفران برای رنگین کردن غذاهایی از قبیل انواع پلوها، بعضی خورش‌ها یا شله‌زرد و حلوا استفاده می‌کنند. گل‌های این گیاه علاوه بر آن که غذا را خوش‌رنگ می‌کند از خواص غذایی و دارویی نیز برخوردارند.

خواص گلرنگ

این گیاه دارای طبیعت گرم و خشک است و سابقا از آن به عنوان نیرودهنده سلسله اعصاب، قاعده‌آور، آرامبخش و خلط‌آور در ذات‌الریه استفاده می‌شده. ترکیبات آن از روغن، پروتئین، آب و مواد گلوسیدی تشکیل شده است. خوردن گلبرگ‌های این گیاه بسیار گرم‌کننده و ضدالتهاب بوده و به تسریع گردش خون کمک می‌کند، بنابراین برای زنانی که عادت ماهانه آنها نامنظم و دردناک است نافع می‌باشد. این گیاه ضددرد، ضدتب، ضدباکتری و ضدقارچ است و مقوی قلب بوده و به دلیل آن که معرق و ادرارآور است، ‌در دفع سموم بدن نقش ویژه‌ای را ایفا می‌کند. از این گیاه برای معالجه سوزاک از طریق شستشو یا از راه خوردن استفاده می‌شود. گلرنگ در مداوای استسقاء نیز موثر است و می تواند بر قدرت جنسی بیفزاید. نفخ دستگاه گوارش را رفع می‌کند و رنگ رخسار را نیکو و صدا را باز می‌کند. روغنی که از دانه این گیاه به دست می‌آید اثر مسهلی داشته و در استعمال خارجی به صورت ضماد جهت التیام دردهای روماتیسمی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این روغن از نظر اسیدهای چرب غیراشباع بسیار غنی است و حاوی ۷۵ درصد اسیدلینولئیک (امگا ۶)‌ است. از این‌رو، مصرف متعادل این روغن می‌تواند از افزایش کلسترول و چربی خون جلوگیری کند. معمولا دانه‌های گلرنگ شبیه به دانه آفتابگردان است که امروزه به دلیل کشت پایین، روغن آن کمی گران بوده و کمتر تولید می‌شود.

توجه:

زعفران در مقایسه با گلرنگ از خاصیت و قدرت بیشتر و بهتری برخوردار است. این گیاه علاوه بر خوش‌رنگ و خوش‌طعم کردن غذا بسیار اشتهابرانگیز بوده و به هضم غذا کمک می‌کند و برای تقویت معده و کبد بسیار نافع است. کلیه و مثانه را پاک کرده و مسکن و آرامبخش قوی به شمار می‌رود. در طب سنتی از زعفران به عنوان نشاط‌آور و شادی‌بخش یاد شده است. این گیاه در رفع بی‌خوابی‌هایی که منشأ عصبی دارد بسیار سودمند و داروی موثر ضدافسردگی است. البته مصرف آن به مقدار زیاد باعث خونریزی، تهوع، اسهال و سرگیجه می‌شود. لازم است برای نگهداری زعفران آن را دور از روشنایی و در قوطی‌های سربسته نگهداری کنید چرا که نور، عطر و خواص آن را زایل می‌سازد. در مورد گلرنگ نیز زیاده‌روی در مصرف آن می‌تواند سمی باشد و منجر به سقط جنین در زنان باردار شود.

فاخره بهبهانی