یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
آنتی اسیدها و داروهای کاهش دهنده اسید معده
داروهای بدون نسخه زیادی جهت بهبود سوزش معده و بازگشت اسید از معده مصرف میشوند. که شامل داروهای آنتیاسید و داروهای کاهش دهنده اسید معده میباشند.
داروهای آنتی اسید موجب خنثی شدن اسید معده شده، میتوانند بهبودی سریع و کوتاه مدت ایجاد کنند. البته برخی داروها مخلوطی از چند آنتی اسید هستند.
داروهای کاهشدهنده اسید معده با مکانیسمهای مختلفی موجب کاهش تولید اسید معده میشوند در نتیجه این داروها نمیتوانند بلافاصله موجب رفع علائم سوزش و ناراحتی معده شوند اما اثر ناشی از آنها مدت طولانیتری نسبت به آنتیاسیدها باقی میماند.
داروی بیسموت ساب سالیسیلات جریان مایعات در روده را متعادل نموده همچنین با اتصال به سموم باکتریها مانع اثر آنها شده و به از بین بردن آنها کمک میکند. به علاوه این دارو دارای اثر ضد تهوع و ضداسهال نیز میباشد. برخی دیگر از داروها مانع تولید اسید در معده میشوند و ۴-۱ روز بعد از مصرف اثر آنها ظاهر میشود. فقط افرادیکه به طور مکرر دچار سوزش معده میشوند (حداقل ۲ روز در هفته) میتوانند از این داروها استفاده کنند.
● موارد مصرف داروهای آنتی اسید و کاهش دهنده اسید معده:
این داروها میتوانند به بهبود سوزش معده یا سوء هاضمه کمک کنند. همچنین میتوانند به عنوان یکی از داروهای مورد مصرف در زخمهای گوارشی همراه با برخی آنتی بیوتیکها که توسط پزشک تجویز می شوند به کار روند.
این داروها معمولاً عوارض جانبی کمی دارند که بعد از مدتی خودبخود برطرف میشوند. این عوارض ممکن است شامل سردرد، تهوع، یبوست یا اسهال باشد. بیسموت ساب سالیسیلات میتواند موجب تیرگی زبان یا مدفوع شود. اگر عوارض جانبی دارو مصرف آن را برای شما مشکل کرد با پزشک خود تماس بگیرید تا در مورد جایگزین کردن دارو با داروی مشابه یا روشهایی جهت کم کردن عوارض جانبی آن شما را راهنمایی کند.
● موارد منع مصرف داروهای آنتی اسید و کاهش دهنده اسید معده
در صورت داشتن آلرژی به هر یک از اجزاء موجود در این فرآورده های دارویی از مصرف آنها خودداری کنید. همچنین در مواردیکه ملزم به رعایت رژیم غذایی کمنمک هستید از محصولاتی که حاوی سدیم بیکربنات، آلومینیوم هیدروکسید یا منیزیم کربنات هستید بدون مشورت با پزشک خودداری نمائید.
در صورت وجود برخی بیماریهای کلیوی، بدون مشورت با پزشک از فرآوردههای حاوی کلسیم کربنات، آلومینیوم هیدروکسید و یا منیزیم کربنات استفاده نکنید.
● تداخلات داروئی
در صورت مصرف همزمان چند دارو با هم، ممکن است تجزیه و دفع آنها توسط بدن تغییر کند و احتمال افزایش عوارض جانبی آنها وجود دارد.
از مصرف بیش از یک آنتی اسید و یا داروی کاهنده اسید معده در یک زمان خودداری کنید همچنین داروهای آنتیاسید و کاهش دهنده اسید معده را جز با مشورت پزشک بطور همزمان مصرف نکنید و پزشک خود را از سایر داروهایی که مصرف مینمائید آگاه کنید.
مصرف داروهای زیر همزمان با داروهای کاهش دهنده اسید معده باید با مشورت پزشک باشد. تئوفیلین (داروی خوراکی آسم)، وارفارین (ضد انعقاد خون)، فنیتوئین، داروهای ضد قارچ، دیازپام، دیگوکسین.
در صورت وجود هر یک از علائم زیر قبل از مصرف آنتیاسید یا داروی کاهنده اسید معده با پزشک خود تماس بگیرید.
▪ وجود درد یا مشکل در هنگام بلع
▪ استفراغ خونی
▪ مدفوع خونی یا سیاه
▪ درد مداوم معده
▪ احساس سبکی سر، گیجی یا احساس گرما
▪ درد قفسه سینه، شانه یا دردی که به سمت بازو، گردن یا شانهها گسترش پیدا میکند همراه با تنگی نفس.
▪ تهوع یا استفراغ
▪ وجود صدای خسخس سینه هنگام تنفس
▪ سوزش معدهای که بیش از ۳ ماه طول بکشد
در صورت وجود هر یک از موارد زیر بهتر است دارو را قطع کرده و با پزشک خود تماس بگیرید.
▪ درد معده شما با مصرف دارو بهتر نشده یا بدتر شود.
▪ در صورت نیاز به مصرف دارو برای بیشتر از ۱۴ روز.
در صورت وجود هر یک از علائم فوق از خوددرمانی بپرهیزید زیرا ممکن است این علائم ناشی از زخم معده و یا مشکلات جدیتر باشند که نیاز به توجه پزشکی دارند.
تهیه و تنظیم: دكتر نسرین پرهیزكاری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست