دوشنبه, ۷ خرداد, ۱۴۰۳ / 27 May, 2024
مجله ویستا

زرشک، آنتی‌بیوتیک طبیعی


زرشک، آنتی‌بیوتیک طبیعی

زرشک میوه‌ای کوهستانی با رنگ قرمز و طعم ترش است که نوع پرورش‌یافته آن به رنگ‌های زرد، بنفش و آبی نیز دیده می‌شود. این میوه را میوه طول عمر می‌نامند. مهم‌ترین خاصیت زرشک ویتامینC …

زرشک میوه‌ای کوهستانی با رنگ قرمز و طعم ترش است که نوع پرورش‌یافته آن به رنگ‌های زرد، بنفش و آبی نیز دیده می‌شود. این میوه را میوه طول عمر می‌نامند. مهم‌ترین خاصیت زرشک ویتامینC فراوان آن است که می‌تواند در ازدیاد مقاومت بدن در برابر بیماری‌ها بویژه بیماری‌های عفونی و سرماخوردگی نقش موثر و مفیدی را ایفا کند.

از دیگر مزایای شاخص زرشک خواص آنتی‌بیوتیکی آن است که باعث پایین آمدن تب، کاهش تورم و فشار خون شده و به تنظیم ضربان قلب و انقباض عضلات قلب کمک می‌کند. عموما نوع بی‌دانه زرشک را که بیشتر در نواحی خراسان می‌روید به عنوان یک میوه تقویت‌کننده کبد، قلب و معده و تقویت‌کننده عمومی و تصفیه‌کننده خون به صورت پخته همراه با برنج به صورت زرشک پلو مصرف می‌کنند. البته نوعی از زرشک نیز وجود دارد که آن را خیسانده و آب آن را برای رفع عطش و به عنوان یک نوشیدنی خنک‌کننده می‌نوشند. این نوشیدنی دارای خواص صفرابری بوده و کار کبد و کلیه را تسهیل نموده، خون را تصفیه و ترشح ادرار را تحریک می‌کند و در نتیجه دفع ادرار را زیاد می‌کند؛ از این‌رو سموم بدن خارج شده و اعمال دستگاه گوارش تنظیم و همچنین از این میوه برای برطرف کردن سوزش ادرار، درمان واریس و بی‌اشتهایی نیز استفاده می‌کنند. جوشانده زرشک خشک نیز برای درمان نارسایی قلبی و ضعف عمومی بدن مفید است.

بدین منظور ۱۰ گرم زرشک خشک را در هاون بکوبید و آن را در ظرفی ریخته و یک‌دهم لیتر آب روی آن بریزید و تا دو ساعت بخیسانید، بعد آن را روی حرارت گذاشته تا جوش آید ولی بیش از یک دقیقه نباید بجوشد.

این نوشیدنی را پس از خنک شدن هر روز ۳ مرتبه نیم فنجان میل کنید. البته شربت زرشک هم این خواص را دارد. مصرف این جوشانده برای معالجه آسم و گلودرد نیز موثر است. برای درمان گرفتگی قلب و ضعف اشتها نیز می‌توانید آب زرشک را با آب، شکر و آبلیمو مخلوط کرده و بنوشید. جوشانده زرشک و عناب نیز به نسبت مساوی در تصفیه خون و درمان خارش بدن و حساسیت‌ها و برای باز شدن و زیبایی رنگ رخسار مفید است.

این ترکیب بهترین‌ دارو برای گرم‌مزاجان و مبتلایان به فشار خون است. به خانم‌هایی که دوره یائسگی آنها نزدیک است و آنها که اختلالات رحمی دارند توصیه می‌کنیم از خوردن زرشک غافل نشوند. در ضمن زرشک بواسیر خونی را درمان می‌کند و برگ‌های آن برای بند آوردن خون و جویدن آن برای ضدعفونی کردن دهان مفید است. سبوس و پوسته این گیاه نیز به دلیل داشتن آلکالوئید موجب ضدعفونی غشای مخاطی بدن می‌شود.

توجه:

زرشک بسیار سرد، قابض و مولد باد است. مصرف این میوه را برای مبتلایان به قلنج روده، معده و کلیه و مزاج‌های سرد توصیه نمی‌کنیم.

فاخره بهبهانی