یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

دامپزشکان و سلامت انسان‌ها


دامپزشکان و سلامت انسان‌ها

اغلب مردم تصور نادرستی از نقش و جایگاه دامپزشکان دارند و آنان را افرادی می‌دانند که صرفا دام را مداوا می‌کنند.
هر چند که پیشوند دام در کنار نام پزشک به‌طور عمومی نشانه سروکار …

اغلب مردم تصور نادرستی از نقش و جایگاه دامپزشکان دارند و آنان را افرادی می‌دانند که صرفا دام را مداوا می‌کنند.

هر چند که پیشوند دام در کنار نام پزشک به‌طور عمومی نشانه سروکار داشتن دکتر دامپزشک با دام است، اما واقعیت این است که در چرخه بیماری‌ها و جلوگیری از روندهای ایجاد یک بیماری بخصوص بیماری‌های قابل انتقال بین دام و انسان و نیز در کنترل و بازرسی صنایع غذایی بخصوص با منشأ دامی، دکتر دامپزشک نقش اول را بر عهده دارد.

در کشورهای پیشرفته، دامپزشک هم‌ردیف با پزشک در بهداشت عمومی جامعه، موثر شناخته می‌شود. با تأسف باید گفت که در کشور ما، هنوز جایگاه واقعی دامپزشکان به درستی مشخص نشده است و بسیاری از مردم پس از گذشت سال‌ها از تربیت دامپزشکان در دانشگاه‌ها و اشتغال آنان در بخش‌های گوناگون، هنوز با زمینه‌ها، وظایف و نوع عملکرد دامپزشکان آشنایی ندارند.

نقش دامپزشکی در سلامت جامعه برای جلوگیری از رخداد بیماری‌ها و کنترل بهداشتی مواد پروتئینی خام دامی بیانگر جایگاه دامپزشکان در سلامت جامعه است.

بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوان فصل مشترک دو حرفه پزشکی و دامپزشکی است که از نظر حفظ سلامت و بهداشت جوامع انسانی و دامی دارای اهمیت بسزایی است. نام این دسته از بیماری‌ها نمایانگر مسوولیت مشترک و خطیری است که به‌طور مشترک به‌عهده پزشکان و دامپزشکان در زمینه پیشگیری، تشخیص و درمان این قبیل بیماری‌ها است.البته نقش دامپزشکان در این میانه پررنگ‌تر است.

شکی نیست مهار بیماری‌های مشترک بین انسان و دام کاری بسیار دشوار است. افراد شاغل در بخش دامپزشکی همواره در صف اول مبارزه با بیماری‌های مشترک انسان و دام قرار دارند و در کنار آنان کارکنان وزارت بهداشت و بخش سلامت کشور نیز به این کار مشغولند. ماهیت متفاوت بیماری‌های مشترک بین انسان و دام روش‌های متفاوت مبارزه را نیز طلب می‌کند. پایه و اساس کنترل بیماری‌های مشترک بین حیوان و انسان مبارزه با بیماری‌ها در حیوانات می‌باشد. زیرا کنترل بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و دام ارزان‌تر از درمان آنها است. حفاظت از محیط زیست نیز تضمینی جهت کنترل بیماری‌های مشترک بین انسان و دام است. روش‌های مبارزه با بیماری‌های مشترک بین انسان و دام در سازمان دامپزشکی کشور برنامه‌ریزی و در سطح کشور اجرا می‌شود.

دامپزشکان به کمک سایر افراد تحصیلکرده در زمینه‌های دیگر که در سایر رده‎های دامپزشکی فعالیت دارند و بیش از ۶۰ درصد جمعیت خدمتگزار دامپزشکی کشور را تشکیل می‌دهند، در صف مقدم مقابله با بیماری‌های قابل انتقال بین حیوان و انسان قرا دارند. این گروه روزانه با انواع عوامل بیماری‌زا در تماس هستند تا ما بتوانیم از سلامت غذایی که می‌خوریم، اطمینان داشته باشیم و بدانیم که احتمال انتقال بیماری از دام به ما کمتر از پیش است.



همچنین مشاهده کنید