چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

روزه داری و کنترل خشم


روزه داری و کنترل خشم

رمضان ماه آرامش و ارتقای معنویت است و باید از آن حداکثر استفاده را کرد اما هنگامی که سطح گلوکز خون فرد در اثر روزه پایین می آید, ممکن است به افزایش تحریک پذیری و در نتیجه پرخاشگری وی منجر شود

رمضان ماه آرامش و ارتقای معنویت است و باید از آن حداکثر استفاده را کرد.

اما هنگامی که سطح گلوکز خون فرد در اثر روزه پایین می آید، ممکن است به افزایش تحریک پذیری و در نتیجه پرخاشگری وی منجر شود.

عوامل دیگری از قبیل خودداری از مصرف سیگار همیشگی در طول ماه مبارک نیز می تواند در ایجاد تند خویی و خشونت فرد مؤثر باشد. پیامبر اکرم(ص) فرموده اند: «به هنگام روزه داری آرامش خود را حفظ کنید و از خشونت و مجادله بپرهیزید.»

تمرین خود کنترلی و پرهیز از خشونت، بخشی از برنامه عملی روزه محسوب می شود که باید به تقویت آن پرداخت.

در اینجا، مواردی وجود دارد که به کاهش سطح خشونت از طریق دستیابی به سطوح بالاتر خود کنترلی کمک می کند.

▪ اگر احساس عصبانیت یا خشونت کردید، با آرامش بگویید: «از شر شیطان رانده شده به خداوند پناه می برم.»

▪ سعی کنید در مواقعی که خسته اید یا در آستانه عصبانیت قرار دارید، با کسی صحبت و بحث نکنید. همیشه اوقاتی را برای صحبت با دیگران انتخاب کنید که آنها نیز در حالت آشفتگی یا عصبانیت نباشند.

▪ همیشه به عواقب عصبانیت فکر کنید. آیا فکر نمی کنید لحظه ای خشونت می تواند باعث ایجاد تنشهای غیرضروری در روابط شما و دوستان یا خانواده تان شود؟

لذا به جای اینکه عصبانیت خود را در بحث و مشاجره به کار ببرید، آن را در زندانی ساختگی حبس کنید.

▪ سعی کنید در این ماه با عظمت، خود را برای بخشیدن دیگران تربیت کنید و به تمرین این خصیصه پسندیده بپردازید. یادتان باشد، قدرت بخشش و تفکر مثبت را دست کم نگیرید.

▪ عصبانیت خود را بلافاصله بروز ندهید. در هنگام عصبانیت، زمانی را برای اندیشیدن به یافتن بهترین راه برای کنار آمدن با مسأله چالش برانگیز،در نظر بگیرید.

▪ به منظور کاهش فشارهای روزمره، زمانی را برای آرام سازی خود اختصاص دهید. از زمان مذکور برای عبادت و انجام اعمال نیک استفاده کنید.

همان گونه که خداوند در سوره بقره آیه ۴۵ می فرماید: «و از خدا به صبر و تحمل و نماز یاری بجویید که نماز امری بسیار بزرگ و دشوار است مگر بر خداپرستان فروتن.»

▪ به طور منظم ورزش کنید. انجام فعالیتهای جسمانی، سبب آرامش جسم و ذهن شما خواهد شد. سعی کنید از مصرف سیگار یا هر ماده محرک دیگر که به افزایش حس پرخاشگری در شما منجر می شود، بپرهیزید.

▪ انجام غسل و وضو نیز روش مناسبی برای رسیدن به آرامش است، زیرا باعث تحریک ریتمهای زیست شناختی بدن می شود.

▪ هنگامی که در آستانه عصبانیت قرار می گیرید، بلافاصله وضعیت خود را تغییر دهید. مثلاً اگر نشسته اید برخیزید و اگر ساکن ایستاده اید، راه بروید و برعکس. تخلیه تنش و رسیدن به آرامش از طریق کشیدن، نوشتن و یا هر چیزی که شما را آرام می کند، می تواند بسیار مؤثر باشد. در مواقع عصبانیت سعی کنید به گونه ای رفتار کنید که بعداً تأسف نخورید.

▪ کنترل خشم و فرو بردن آن، حتی اگر حق با شما باشد، پاداش عظیمی در پی خواهد داشت.

این آیه را همیشه به خاطر داشته باشید که «نیکان آنها هستند که هر گاه کار ناشایسته از ایشان سرزند یا ظلمی به نفس خود کنند، خدا را به یاد آرند و از گناه خود به درگاه خدا توبه و استغفار کنند. جز خدا هیچ کس نمی تواند گناه خلق را بیامرزد...» (سوره آل عمران آیه ۱۳۴)

▪ گاهی بنشینید و با خود درباره مواقعی که عصبانی شده اید فکر کنید و به تجزیه و تحلیل رفتارهای ناشایست و اشتباهات خود بپردازید. سپس عامل مشترک بین همه این پرخاشگریها را پیدا و سعی کنید در موارد بعدی از تکرار آنها بپرهیزید.

در پایان این حدیث پر معنا از پیامبر اکرم صلی ا... علیه و آله را به خاطر بسپارید: «شخص قدرتمند آن نیست که با زور و بازوی خود بر دیگران غلبه کند، بلکه قدرتمند کسی است که بر خشم خود فائق آید.»

ترجمه: ملیحه تواب پور