شنبه, ۵ خرداد, ۱۴۰۳ / 25 May, 2024
مجله ویستا

هواپز بخریم یا نه؟


هواپز بخریم یا نه؟

این روزها دستگاهی دیگر برای طبخ غذا به بازار آمده با نام هواپز که ادعا می‌شود غذا در آن سالم بوده و طبخ غذا با این روش بر سایر روش‌ها ارجحیت دارد. درباره این دستگاه باید گفت که …

این روزها دستگاهی دیگر برای طبخ غذا به بازار آمده با نام هواپز که ادعا می‌شود غذا در آن سالم بوده و طبخ غذا با این روش بر سایر روش‌ها ارجحیت دارد. درباره این دستگاه باید گفت که هواپز به کمک المنت‌های برقی هوای داخل و خارج را گرم و به پخت‌ غذا می‌پردازد...

مکانیسم عمل آنها نیز دقیقا مثل بخاری‌های برقی است که با المنت برقی محیط کوچک را به سرعت گرم می‌کردند. در این دستگاه‌ها غذا به‌طور غیرمستقیم و با تبخیر آب موجود در موادغذایی به شکل بخارپز پخته می‌شود.

مهم‌ترین ویژگی هواپز این است که غذا در آن به روشی طبخ می‌شود که نیازی به استفاده از روغن یا آب اضافه ندارد و با محتویات خود پخته و آب حاصله نیز دور ریخته نمی‌شود بنابراین غذا با کیفیت مناسبی طبخ شده و ترکیبات مضر نخواهد داشت. خوشبختانه در این دستگاه‌ها با مشکل‌هایی که در روش‌های دیگر نظیر سرخ‌کردن مواجهیم، روبرو نمی‌شویم. مثلا، در روش سرخ‌کردن مجبوریم روغن را داغ کنیم و ماده‌غذایی را در آن بپزیم که در این حالت ممکن است سوختگی‌های موضعی روی ماده‌غذایی پیش آید که بسیار مسمومیت‌زا و خطرناک هستند در حالی که در شرایط کنترل‌شده براساس نوع ماده‌غذایی انتخاب شده در هواپزها شاهد سوختگی‌های موضعی روی غذا نیستیم.

در ضمن، تقریبا تمام موادغذایی را می‌توان در این دستگاه‌ها طبخ کرد ولی براساس نوع غذا، میزان حرارت موردنیاز و مدت زمان طبخ تفاوت دارد. البته بهتر است صیفی‌جات و سبزی‌ها را با مدت زمان کم و با حرارت پایین‌تر و غذاهای گوشتی را براساس نوع گوشت با حرارت بالاتر و زمان بیشتر طبخ کنیم تا کاملا مغزپخت شوند.

دکتر محمدرضا وف

متخصص تغذیه و رژیم درمانی

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران