جمعه, ۲۸ دی, ۱۴۰۳ / 17 January, 2025
مجله ویستا

اصلاح الگوی مصرف وتاویلها


اصلاح الگوی مصرف وتاویلها

طی این چند سال اخیر که به طور معمول هر سال شعاری و هدفی را با نامگذاری رهبر انقلاب برخود داشته شاید کاربردی ترین این نام ها و هدف ها را بتوان همین نام امسال اصلاح الگوی مصرف نامید البته به فرمایش رهبر انقلاب نباید این برداشت غلط صورت بگیرد که این هدف مختص امسال می باشد , بلکه امسال شروعی جدی در راستای گام برداشتن در این راه است

طی این چند سال اخیر که به طور معمول هر سال شعاری و هدفی را با نامگذاری رهبر انقلاب برخود داشته شاید کاربردی ترین این نام ها و هدف ها را بتوان همین نام امسال ( اصلاح الگوی مصرف ) نامید البته به فرمایش رهبر انقلاب نباید این برداشت غلط صورت بگیرد که این هدف مختص امسال می باشد ، بلکه امسال شروعی جدی در راستای گام برداشتن در این راه است .

اما آنچه که به طور ناخودآگاه از این نام در ذهن ما شکل می گیرد یک برداشت کاملا سطحی است یعنی صرفه جویی در موارد کمی ( سوخت ، آب ، ....... ) که البته همین موارد هم از مشمول این اصلاحات است اما آیا تمام مشکلات ما همین است .

جواب واضح است خیر ......

کشور ما از نظر منابع سوخت و آب و سرمایه در وضع مطلوبی است اما آیا مردم ما از نظر رفاه زندگی در وضع کاملا مطلوبی به سر می برند .

حال با یک مقایسه با کشورهای پیشرفته به این نتیجه می رسیم که چه بسا بسیاری از آنها از نظر برخورداری از منابع از ما بسیار ضعیف ترند ولی مردم آنها از رفاه مطلوبتری برخوردارند .

می توانیم کشورهایی چون هلند ، دانمارک و انگلیس را مثال بزنیم .

به نظر می رسد که اگر ما با دیده ی ژرف تری بنگریم بزرگترین سرمایه این کشورها روی آن سرمایه گذاری کرده اند همان سرمایه انسانی است .

به طور مثال بعد از جنگ جهانی دوم :

آلمان چیزی جزء ویرانی برایش باقی نماند در انگلیس هم مردم روزگار خود را با سیب زمینی به سر می بردند در ژاپن هم اوضاع همین طور بود .

اما در همان هنگام اوضاع مردم کشور ما بسیار مطلوبتر از این کشورها بود ولی آیا اکنون همین طور است ؟

شاید آنچه که باعث عقب افتادن ما در بسیاری از زمینه ها نسبت به همین کشورها شده است همان بهران سرمایه انسانی است .

در این کشورها که می توانند الگوی مناسبی برای توسعه ما باشد بزرگترین سرمایه منابع انسانی اند .

که با مدیریت درست بر منابع مادی و دیگر منابع چرخ توسعه خویش را به سرعت پیش می برند .


اصلاح الگوی مصرف وتاویلها

اگر بومی تر به مسئله بنگریم استان ما گر چه از منابع خدادادی غنی است اما از منابع انسانی سرشار است . برای این ادعا فقط کافی است سری به سرگذشت مشاهیر ایران بزنیم ( که من در مقاله ای پیرامون بررسی مصوبات فرهنگی ریاست جمهوری در کرمانشاه مفصل شرح داده ام ) اکنون هم برای روشن شدن این ادعا نام چند تن از این مشاهیر را به اختصار می آورم .

این عزیزان فقط بخشی از مشاهیر کرمانشاه هستند ولی هر کدام در جهان نمونه اند به طور مثال :

۱) شهرام ناظری : تنها هنرمند ایرانی است که دارای نشان درجه یک شوالیه می باشد .

۲) علی اکبر مرادی و کیهان کلهر : در سراسر ایران فقط همین دو بزرگوارند که نامشان در لیست اساتید ملل جهان ثبت گشته است .

۳) مسعود آذرنوش : خداوندگار باستان شناسی بوده است .

۴) میر جلال الدین کزازی : یگانه پارسی گوی ایرانی است که تاکنون برترین شرح شاهنامه از ایشان به ثبت رسیده است .

□□□

اما مدیران ما تا چه اندازه در پرورش چنین سرمایه های نقش داشته اند و یا حتی چه اندازه در الگو سازی از این بزرگواران موثر بوده اند .

مهمترین عنصر در اجرای بستر یابی مناسب است اما واقعا برنامه هایی که در کرمانشاه انجام شدده است بستر یابی شده اند .

با نگاهی اجمالی بر این اسامی خواهیم دید که این استان دارای ریشه های مناسب و بسترهای عالی برای رشد منابع انسانی در زمینه فرهنگ است اما واقعا چه اندازه از این پتانسیل استفاده شده است .

اگر واقع بینانه تر بنگریم می بینیم تخریب های صورت گرفته بسیار بیشتر از این تشویق ها بوده است و این یعنی بزرگترین اسراف !

به قول همان مثال معروف :

اگر برنامه یکساله داری ......... گندم بکار

اگر برنامه ۱۰ ساله داری......... درخت بکار

اما اگر پایین برنامه ۱۰۰ ساله داری ........ انسان تربیت کن

اما ما برای تربیت انسان چه وقت کوشیده ایم ؟

در این کلان شهر چند فرهنگ سرا وجود دارد ؟

در این کلان شهر چند سینمای فعال وجود دارد ؟

در این کلان شهر چند بزرگداشت تا به حال برای این مشاهیر برگزار شده است ؟

چقدر از جوانان ما این بزرگواران را می شناسند ؟

متاسفانه تنها برداشت ما از صرفه جویی ، صرفه جویی در منابع مادی است که در قیاس با منابع انسانی بسیار بی ارزش است . ما هر چه از منابع مادی غنی باشیم ولی از منابع انسانی تهی هیچ سودی به حال ما نمی کند . .............................

□□□

حال با توجه به شعاری که امسال را آغازی را برای این اصلاحات می دارد چه خوب است که مسئولین ما فقط به صرفه جویی در منابع مادی بسنده نکنند بلکه با ژرف نگری روی منابع انسانی سرمایه گذاری کنند که هم این آب و خاک مستعد آن است و هم اینکه پرورش انسان بزرگترین سرمایه گذاری ها است که ان شاء ا.... بعدها همین فرزندان امروز مدیرانی توانمند و انسانهای ارزشمند برای این فرهنگ و تمدن و نظام باشند .

ان شاء ا....

محمد حامد پورجعفری