دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
هپاتیت C بیماری آرام ولی پرخطر
هپاتیت «سی» C یک بیماری بالقوه مهم و جدی است که اگر خوب و کامل درمان نشود می تواند طی مدتی نه چندان طولانی ، به مرگ بیمار بینجامد. ویروس این بیماری از طریق خون آلوده وارد بدن می شود و با گذشت زمان به کبد صدماتی وارد می کند. در برخی موارد فرد مبتلا، از بیماری خود آگاه نیست و زمانی متوجه می شود که آسیب دائمی به کبد او وارد شده است.
● هپاتیت C چیست ؟
هپاتیت به معنای التهاب کبد است که ممکن است عامل آن ویروس یا فاکتورهای دیگر باشد. سایر عوامل التهاب زا الکل ، داروهایی که تأثیر مضری بر کبد دارند، مواد شیمیایی سمی یا اختلالات خود ایمنی است. به گزارش ایرنا در مجموع ۷نوع شناخته شده هپاتیت ویروسی وجود دارد که عبارتند از: A،B،C،D،E،F،G از میان این شکل های ویروسی نوع HCV ممکن است علت عمده بیماری های مزمن کبدی باشد که حدود ۱۷۰ میلیون نفر درسرتاسر جهان را گرفتار کرده است . حدود ۸۰ تا ۸۵ درصد از افرادی که در ابتدا به ویروس HCV آلوده شده اند ، ممکن است به نوع مزمن مبتلا شوند، به این معنی که بیماری طی ۶ ماه از بین نمی رود. در حال حاضر هیچ واکسنی برای پیشگیری از ابتلا به هپایت C وجود ندارد ، اما درمان آن با داروهای مناسب می تواند تکثیر ویروس در بدن را کاهش دهد، یا آن را متوقف سازد. علائم بیماری هپاتیت C مانند سایر بیماری ها درافراد مختلف ، متفاوت است. در بعضی از افراد علائم متعددی دیده می شود و در برخی دیگر اصلاً علائمی بروز نمی کند، به طوریکه ممکن است فرد سالها به این بیماری مبتلا باشد،اما به دلیل عدم وجود علائم از بیماری خود بی خبر باشد. این علائم می توانند بطور متناوب بروز کنند و یا فقط به صورت موقتی باشند، اگرچه آسیب کبدی می تواند در هر صورتی ، چه علائم باشد و چه نباشد، رخ دهد. همچنین این امکان وجود دارد که علائم بیماری شدید باشد،اما هیچگونه آسیب دائمی به کبد وارد نشود و نکته دیگراین است که تنها داشتن یک یا چند علامت بیماری نمی تواند دلیل بر وجود ویروس در بدن شما باشد. علائم تقریباً در ۵ درصد از تمام موارد بیماری بروز می کند که عبارتند از: خستگی ، درد ، تب ، لرز، تهوع و استفراغ ، زردی ، تحریک پذیری در ناحیه شکم و کاهش وزن بدون دلیل. در صورتی که فکر می کنید در معرض خطر ابتلا به بیماری قرار داشته اید ، بهتر است با پزشک خود در زمینه انجام آزمایش هایی برای تشخیص هپاتیت C مشورت نمایید تا نگرانی تان رفع شود. تنها راه کسب اطمینان از ابتلا یا عدم ابتلا به هپاتیت C آزمایش خون است که می تواند در هر آزمایشگاهی با یک روش ساده انجام گیرد. درصورتیکه نیاز به اطلاعات بیشتر درباره آزمایش های خون دارید با پزشک خود صحبت کنید.
چگونه بیماری هپاتیت C گسترش می یابد ؟
ویروس هپاتیت C تنها می تواند از طریق خون یا فرآورده های خونی سرایت کند. راه های معمول انتقال آن عبارتند از جراحت های ناشی از فرو رفتن سوزن سرنگ آلوده در بدن که درمیان کارکنان مراکز بهداشتی درمانی متداول است - تزریق خون از اواسط سال ۱۳۷۰(پس از این سال بانک های خون نظارت جدی و مستمری را باانجام آزمایش های جدید جهت تشخصیص ویروس هپاتیت C آغاز کردند.) استفاده مشترک از سرنگ - بیمارانی که تحت دیالیز خون قرار می گیرند - انجام طب سوزنی ، سوراخ کردن جایی از بدن یا الکترولیز با سوزن های غیراستریل و غیر بهداشتی - انجام تاتو ( خالکوبی ) با سوزن های غیر استریل و یا سوزن هایی که در رنگ های آلوده فرو برده شده اند - استفاده از وسایل شخصی دیگران مانند تیغ ،مسواک ، ناخن گیر یا سوهان ناخن و سایر لوازمی که ممکن است به خون آغشته باشند. از دیگر راه های انتقال می توان به استفاده مشترک از تیغ ، شانه ، خمیردندان و یا سایر محصولات بهداشتی و دهانی اشاره کرد. روابط میان یک فرد مبتلا و یک فرد سالم که به تماس خونی مثلاً از طریق یک بریدگی یا زخم باز در بدن منجر شود نیز می تواند زمینه ساز ابتلا به هپاتیت C باشد . هپاتیت C همچنین می تواند در هنگام تولد از مادر به فرزند منتقل شود که البته این امر به ندرت اتفاق می افتد. بر طبق مطالعات ، آمار ابتلا از این طریق در حدود ۵ درصد است .تغذیه نوزاد با شیر مادر از راههای انتقال این بیماری به شمار نمی رود. اگر مبتلا به بیماری هپاتیت C هستید یا همسر شما این بیماری را دارد و باردار است یا قصد دارید صاحب فرزندی شوید ، قبلا با پزشک خود در زمینه اقدام های احتیاطی لازم صحبت کنید.
اگر فکرمی کنید به بیماری هپاتیت C مبتلا شده اید چه اقداماتی باید انجام دهید ؟
در صورتی که گمان می کنید ممکن است در معرض خطر ابتلا به هپاتیت C باشید و یا دچار آن شده اید ، لازم است هر چه سریع تر با پزشک معالج خود صحبت کنید و آزمایش های لازم را انجام دهید. اقدام دیگری که می توانید انجام دهید ، مراجعه به آزمایشگاه برای انجام آزمایش مورد نظر است که آزمایشی بسیار ساده و تنها نیاز به یک نمونه از خون شما و صرف چند دقیقه وقت دارد. در بسیاری از بیماران مبتلا به هپاتیت C زمانی علائم بروز می کند که ویروس آسیب جدی به کبد وارد کرده باشد . در صورت عدم درمان ، این بیماری عواقب وخیمی از جمله سیروز کبدی ، نارسایی کبدی ، سرطان کبد و حتی مرگ را نیز به دنبال خواهد داشت .
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست