یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

سفر به نخستین پایتخت ایران


سفر به نخستین پایتخت ایران

پیشنهاد سفر دو و نیم روزه به شهر تاریخ همدان

گاهی سفر به شهرهای تاریخی و نقاط باستانی مثل رفتن به داخل تونل زمان است. دالانی که با طی کردن مسیر سفرداخل آن سر از سرزمینی کهن در می‌آورید با تاریخی چند هزار ساله. اگر دوست دارید وارد این تونل زمان شوید و تجربه دیدن شهری تاریخی و چند هزار ساله را داشته باشید پیشنهاد ما رفتن به همدان است، نخستین پایتخت ایران با بیش از۲۸۰۰ سال قدمت...

شهری که اولین پادشاه ماد آن را بنیاد نهاد و نامش را «هگمتانه» گذاشت به معنی «محل گرد آمدگان». البته سفر به همدان تنها سفر به عمق تاریخ نیست بلکه در کنار دیدن آثار تاریخی می‌توانید با رفتن به غار علیصدر و دامنه کوه الوند از طبیعت منطقه هم لذت ببرید و با رفتن به شهر لالجین از کارگاه‌های سنتی سفالگری بازید کنید. پیشنهاد رفتن به شهر همدان و مناطق دیدنی اطراف آن یک سفر دو و نیم روزه و برای برطرف کردن خستگی کار هفتگی است. سفری که باتوجه به زیبایی همدان و آب و هوای منطقه می‌تواند به تجدید انرژی شما برای شروع هفته‌ای جدید بسیار کمک کند.

● حرکت به سوی همدان

چمدان‌ها و بار سفر را ببندید و عصر چهارشنبه سفر خود را در کنار خانواده به سوی همدان شروع کنید. پیشنهاد می‌کنیم باتوجه به زمان تاریک شدن هوا و ترافیک شهر قبل از ساعت ۲ بعد از ظهر از شهر خارج شده باشید تا بتوانید با آرامش کامل در طول مسیر سفر رانندگی کنید. از تهران تا شهر همدان ۳۳۷ کیلومتر فاصله است و از دو مسیر می‌توان به سمت این شهر حرکت کرد. مسیر اول تهران- ساوه – همدان است و مسیر دوم تهران- قزوین- تاکستان- همدان است که ما به شما مسیر اول را توصیه می‌کنیم که حداقل یک ساعتی نزدیک‌تر و مسیری خلوت‌تر دارد. اگر پیش از ساعت ۴ بعد از ظهرحرکت کنید، قبل از ساعت ۷ شب به همدان خواهید رسید.

بهتر است از چند روز قبل برای اقامت خود در شهر همدان هتل رزرو کنید. این شهر دارای انواع هتل‌های ۳ و ۴ ستاره است که با توجه به ستاره و نوع خدمات برای اتاق‌های دو تخته بین ۷۰ تا ۱۳۰ هزار تومان و ۴ تخته بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار تومان پول دریافت می‌کنند. برای داشتن شماره تلفن‌های هتل‌های شهر می‌توانید خیلی راحت از هر کجا که هستید با شماره مرکز اطلاع رسانی تلفن شهر همدان (۳۳۳۳۳۳۳-۰۸۱۱) تماس بگیرید. پیشنهاد دیگرمان هم این است که برای اولین شب سفر خود شامی سبک از تهران همراه داشته باشید و بعد از خوردن شام شب را زودتر در هتل بخوابید تا به اندازه کافی انرژی برای روز بعد سفر خود داشته باشید.

● بازدید از بزرگ‌ترین غار آبی جهان

روز دوم سفر را صبح زود شروع کنید و بعد از خوردن صبحانه در هتل، سبد سبکی از میوه و تنقلات برای خارج شدن از شهر و رفتن به دیدنی‌های اطراف آماده کنید. فراموش نکنید چند تکه لباس گرم همراه داشته باشید چون در بخش هیجان‌انگیز روز دوم سفر و رفتن به عمق بزرگ‌ترین غار آبی جهان «غارعلیصدر» به دلیل اختلاف چند درجه‌ای دما با بیرون غار لازم خواهد شد. از شهر همدان تا غارعلیصدر حدود ۷۰ کیلومتر فاصله است و با توجه به جاده نسبتا باریک حدود یک ساعت تا یک ساعت?و نیم زمان برای رسیدن به غار نیاز خواهید داشت و باید از یکی از مسیرهای همدان- کبودرآهنگ- غارعلیصدر یا همدان- صالح‌آباد- گل تپه- غارعلیصدر خود را به غار برسانید.

دهانه غار با فضاسازی‌هایی که در چند سال گذشته در منطقه انجام شده در فضایی پارک مانند و درون ساختمانی شبیه ترمینال جای گرفته. بیرون از غار و در فضای سبز هم پارکینگ نسبتا بزرگی وجود دارد. بهتر است برای رفتن به غار ساعت ۷:۳۰ تا ۸ صبح از شهر همدان خارج شوید تا بتوانید ساعت ۹ صبح درمنطقه باشید و جزو اولین گروه‌هایی باشید که از غار بازدید می‌کنند. غار علیصدر به دلیل گنجایش محدود و همچنین تعداد بسیار زیاد علاقه‌مندان (به‌صورت میانگین روزانه ۵ هزار نفر) برای بازدید به خصوص در روزهای آخر هفته معمولا بسیار شلوغ است و گاه برای دیدن غار در ساعت‌های میانی روز باید چند ساعت نوبت بایستید که این حتما می‌تواند باعث خستگی و کلافگی شود پس برای بازدید راحت از غار ساعت ۹ علیصدر باشید تا با خیال راحت و آرامش کامل از غار بازدید کنید. بازدید از غار بین ساعت ۸:۳۰ صبح تا ۴ بعد از ظهر امکان‌پذیر است و قیمت بلیت ورودی آن هم برای هر نفر ۱۲ هزار تومان است.

این غار که بسیاری از کارشناسان از آن به‌عنوان یکی از زیباترین غارهای جهان یاد می‌کنند، در سال ۱۳۴۲ توسط یک تیم از کوهنوردان همدان به‌صورت رسمی کشف شد. البته پیش از این اهالی منطقه از این غار عجیب خبر داشتند. غار متعلق به دوره دوم زمین‌شناسی (۱۹۰ میلیون سال قبل) است و مساحت و طول مسیرآن به دلیل وسعت بسیار زیاد و دالان در دالان بودن و پیچ در پیچی مشخص نیست اما از آن به‌عنوان یکی از وسیع‌ترین غارهای جهان یاد می‌شود. درون علیصدر از مجموعه رشته آب‌ها دریاچه‌ای بزرگ شکل گرفته و به همین دلیل حرکت و پیشروی در این غار تنها با قایق امکان‌پذیر است. البته در حال حاضر بازدید‌کنندگان تنها از بخش‌های بسیار محدودی از این غار می‌توانند بازدید کنند.

رفتن به داخل غارعلیصدر به‌صورت گروهی و تیمی خواهد بود و هر فرد بعد از پوشیدن جلیقه‌های نجات و ورود به غار و طی کردن مسیری کوتاه وارد قایق‌هایی می‌شود که توسط گروهی از نیروهای خدماتی و راهنماهای غار پا زده می‌شوند. در طول مسیر حرکت قایق‌ها درون غار راهنماها توضیحات مختلفی درباره غار و شباهت طاقدیس‌های درون سقف آن به اشکال گوناگون به شما می‌دهند. همچنین برخی از طاقدیس‌ها دارای تابلوهایی هستند که البته به اعتقاد بسیاری از کارشناسان باعث زشت?شدن منظره طبیعی غار و آسیب به آن شده است.

بعد از اتمام مسیر و بازدید از غار دوباره از قایق پیاده می‌شوید و چند دقیقه به شما فرصت داده می‌شود عکس‌های یادگاری در غار بیندازید. کارشناسان توصیه می‌کنند درطول مسیر برای حفظ این میراث طبیعی ارزشمند به هیچ وجه به طاقدیس‌های درون غار که چند میلیون سال قدمت دارند و به شدت آسیب‌پذیر هستند دست نزدید و تلاش نکنید طاقدیسی را با کندن به یادگار ببرید یا جایی یادگاری بنویسید. بازدید از غار حدود

۴۵ دقیقه تا یک ساعت طول خواهد کشید.

● پایتخت سفال، لعاب و رنگ

بعد از بازدید از غار می‌توانید در فضای سبز اطراف کمی استراحت کنید و همزمان با صحبت درباره تجربه هیجان‌انگیز دیدن غار چای بنوشید، میوه بخورید و دوباره راهی مسیر برگشت به همدان شوید. البته پیشنهادمان این است که قبل از رسیدن دوباره به همدان کمی تغییر مسیر دهید و ابتدا از شهر سفال کشور یعنی «لالجین» دیدن کنید و بعد به همدان برگردید. در راه برگشت به همدان چه از طریق جاده کبودرآهنگ باز گردید و چه صالح‌آباد، می‌توانید با کمک افراد محلی و از طریق تابلوهای راهنمای شهرستان «بهار» و «لالجین» راهی این منطقه شوید. لالجین تا شهر همدان حدود

۲۰ کیلومتر فاصله دارد.

اگر اهل خرید و لذت بردن از دیدن صنایع دستی و هنرهای سنتی هستید، حتما رفتن به شهری که ۸۰ درصد ساکنان آن مستقیم و غیرمسقیم به سفالگری و فروش آن مشغول هستند برایتان جالب است. لالجین به‌عنوان بزرگ‌ترین مرکز تولید سفال خاورمیانه شناخته می‌شود و جمعیت اصلی شهر به سفالگری، سرامیک ‌کاری و شغل‌های وابسته مانند نقاشی روی سفال و لعاب‌کاری اشتغال دارند. محصولات هنرمندان این منطقه علاوه بر شهرهای دور و نزدیک کشور به بسیاری از کشورهای دیگر هم صادر می‌شود.

در این شهر علاوه بر خرید و تماشای انواع سفالینه‌ها می‌توانید با حضور در کارگاه‌های سنتی سفالگری مراحل تولید سفال از ابتدا تا ساخت آن روی چرخ و پخت آن در کوره را تماشا کنید؛ تجربه‌ای که شاید تصویر آن تا مدت‌ها در ذهنتان باقی بماند. همچنین می‌توانید از بین انواع ظرف‌های سفالی که در این شهر ساخته می‌شود هم ظرفی را برای یادگاری بخرید و در ویترین خانه قرار دهید. پشنهاد می‌کنیم بعد از بازدید از لالجین و خرید ظرف‌های سفالی در راه بازگشت به همدان ناهار را در شهر سرسبز بهار که پر از مزارع مختلف است، بخورید و بعد به همدان برگردید و تا عصر در هتل استراحت کنید.

● بر فراز بام همدان

مهم‌ترین تفریحگاه و یکی از نقاط تاریخی مهم شهر همدان به‌عنوان پیشنهاد اصلی ما برای گذراندن یک عصر و شب زیبای آخر هفته برای شما خواهد بود. منطقه گنج‌نامه که با فاصله ۵ کیلومتری از مرکز شهر همدان در پای کوه الوند در منطقه عباس‌آباد جای گرفته این روزها به اصلی‌ترین تفریحگاه شهر تبدیل شده است. داشتن مجموعه تفریحی با تله‌کابین و سورتمه کنار آبشار بسیار زیبا و کتیبه ۲ هزار و ۵۰۰ ساله، هخامنشی، گنج‌نامه را به یکی از جاذبه‌های اصلی شهر تبدیل کرده است. پیشنهاد می‌کنیم بعد از کمی استراحت، عصر به سمت گنج‌نامه و با رسیدن به میدان گنج‌نامه از طریق تابلوهای راهنما به تله‌کابین بروید و علاوه بر لذت بردن از آب و هوای منطقه، از بالا بخش‌هایی از شهر، کوه الوند و دشت زیبای میشان را تماشا کنید. قیمت سوار شدن تله‌کابین برای هر نفر ۹ هزار تومان است و تله‌کابین گنج‌نامه از ساعت ۸:۳۰ صبح تا یک بعد از ظهر و ۴ عصر تا ۷:۳۰‌ پذیرای گردشگران است.

بعد از لذت بردن از تله‌کابین حالا نوبت تماشای زیبایی‌های تاریخی و طبیعی است. این منطقه به دلیل ویژگی‌های طبیعی همیشه مورد توجه بوده است و همین مساله باعث شده در زمان پادشاهان هخامنشی ۲ پادشاه از این سلسله یعنی داریوش و خشایارشاه دستور کندن ۲ کتیبه را به ۳ زبان پارسی باستان(میخی)، بابلی و عیلامی در این منطقه بدهند. کتیبه‌هایی که در هر دوی آنها به پادشاهی داریوش و خشایارشاه بر سرزمین‌های بسیار اشاره شده است. کنار این کتیبه آبشار زیبایی هم در منطقه گنج‌نامه وجود دارد که باعث زیبایی دو چندان منطقه شده است.

می‌توانید، عصر و شب خود را تا دیر وقت در این منطقه بگذرانید و شام را هم در رستوران‌ها و کبابی‌های منطقه بخورید که در اطراف گنج‌نامه جای گرفته‌اند و تا حدودی این منطقه را به دربند و درکه تهران شبیه کرده‌اند. فقط به یاد داشته باشید لباس گرم همراه داشته باشید تا بتوانید به راحتی چند ساعت در منطقه باشید زیرا دمای اطراف گنج‌نامه کوهستانی و چند درجه سردتر از شهر همدان است.

● تماشای تاریخ

روز دوم سفر را باتوجه به خستگی روز قبل می‌توانید کمی دیرتر شروع کنید. پیشنهادهای بازدیدهای روز دوم ما همگی در داخل شهر و نزدیکی شما قرار دارند. آثار تاریخی و مکان‌هایی که شاید از کنار آنها عبور کرده و تابلوی آنها را درسطح شهر دیده باشید. همدان شهری که این روزها به‌عنوان یازدهمین کلانشهر کشور شناخته می‌شود روزی تنها شهر کشور با ساختار مدیریت و حکومت واحد بود که به‌عنوان نخستین پایتخت کشور از سوی مادها انتخاب شد. این شهرهمچنین در دوران بعد یعنی هخامنشیان، اشکانیان و ساسانیان هم جایگاه ویژه‌ای داشت و به‌عنوان پایتخت تابستانی شناخته می‌شد. بخش وسیعی از شهر کنونی همدان در واقع روی تپه‌های باستانی چند هزار ساله ساخته شده است و همین موضوع باعث می‌شود تا هر از چندی با ساخت و ساز در بخشی از شهر یا حفر پی ساختمانی در گوشه‌ای آثار تاریخی چند هزار ساله کشف شود، مانند خواروبار فروشی که چند سال پیش زیر خانه‌اش در همدان تابوت سفالی ۲ هزار ساله کشف کرد.

بعد از مصرف صبحانه پیشنهاد اول ما به شما رفتن به قلب تاریخی شهر یعنی «تپه‌های هگمتانه» است. جایی که با ۳۰ هکتار وسعت در مرکز شهر جای گرفته و روزگاری دور هسته اصلی شهر را تشکیل می‌داد و کاخ‌های حکومتی در آن جای داشتند. تپه هگمتانه که طی سال‌های بسیاری مورد کاوش‌های وسیع باستان‌شناسی قرار گرفته بزرگ‌ترین تپه باستانی کشور است که آثاری مربوط به دوران مادها، هخامنشی‌ها و دوران بعدی در آن کشف شده است. آثاری مانند ظروف سفالی، طلا و لوح‌های زرین که بخشی از آنها در موزه همین مجموعه و بخش دیگری هم در موزه ملی ایران و موزه‌های مهم جهان نگهداری می‌شوند. بعد از بازدید از تپه هگمتانه که باتوجه به وسعت، یک ساعت تا یک ساعت و نیم زمان نیاز دارد نوبت رفتن به مجسمه شیرسنگی و آرامگاه بوعلی‌سیناست. شیرسنگی که به اعتقاد برخی کارشناسان از دوران اشکانی باقی مانده در خیابان ۱۲ متری سنگ شیر قرار دارد و آرامگاه بوعلی در میدانی با همین نام در مرکز شهر همدان جای گرفته و یکی از جاذبه‌های اصلی شهر محسوب می‌شود. بنای اولیه آرامگاه بوعلی‌سینا، یکی از بزرگ‌ترین پزشکان و فیلسوفان ایرانی در دوره قاجاریه ساخته شده اما در سال ۱۳۳۰ و همزمان با هزارمین سال تولد بوعلی‌سینا توسط انجمن مفاخر ایران به‌صورت کلی بازسازی و تجدید بنا شده است. بعد از بازدید از آرامگاه ابوعلی‌سینا پیشنهاد می‌کنیم برای خوردن ناهار و بستن وسایل برای برگشت به تهران به هتل بازگردید. فراموش نکنید معمولا ساعت تحویل اتاق‌ها در هتل‌ها ۲ بعد از ظهر است. بعد از خوردن ناهار می‌توانید برای برگشت به تهران آماده شوید فقط پیشنهاد می‌کنیم قبل از حرکت به سمت تهران از آرامگاه باباطاهر عریان، شاعر مشهور کشور هم که آرامگاهش در شهر همدان و در میدانی به نامش مانند بوعلی‌سینا جای گرفته بازدید کنید و خرید سوغات را هم فراموش نکنید. شهر همدان سوغاتی‌های متنوعی دارد و می‌توانید از بین صنایع دستی منطقه مثل ظروف سفال، سرامیک و خوردنی‌های خوشمزه منطقه مثل انگشت پیچ، کماج و حلوا زرده انتخاب کنید. همدان شیره انگور، کشمش، مویز و گردوی بسیار عالی هم دارد که از شهرهای اطراف مانند ملایر و تویسرکان به همدان آورده می‌شوند.

● هزینه سفر و وسایل مورد نیاز

هزینه سفر ۲ و نیم روزه به شهر همدان و مناطق دیدنی اطراف آن با توجه به نوع خورد و خوراک شما و انتخاب محل اقامت در زمان سفر می‌تواند متفاوت باشد ولی حد پایین هزینه‌های این سفر برای یک خانواده ۳۰۰ هزار تومان و حد بالای آن ۶۰۰ هزار تومان است. همراه داشتن کارت شناسایی و دفترچه بیمه، مقداری خوراکی و مواد غذایی، نقشه، چراغ قوه، جعبه ابزار، مقداری لوازم آشپزخانه، کرم ضدآفتاب، کفش راحت برای پیاده روی، جعبه کمک‌های اولیه و البته مقداری لباس گرم به دلیل تفاوت دمایی (سردتر بودن) لازم است.

● توصیه‌های سفر به همدان

دمای هوای شهر همدان همیشه به‌صورت میانگین بین ۵ تا ۱۰ درجه خنک‌تر از شهر تهران است. میانگین دمایی هوای همدان سال گذشته در روزهای ابتدایی آبان ماه ۱۶ تا ۲۰ درجه بوده است. به همین دلیل مواظب باشید سرما نخورید و لباس گرم حتما همراه داشته باشید و در طول سفر ویتامین C مصرف کنید. یکی از نکته‌های دیگری که باید در طول سفر به شهر همدان مورد توجه قرار‌گیرد، بیماری‌های روده است. طبق اعلام مراکز بهداشتی شهر همدان انگل‌های روده یکی از بیماری‌های شایع در این شهر است که علت اصلی انتقال آن هم آلودگی است. پس در سفر خود به همدان به این نکته هم توجه داشته باشید و همیشه با شستن دستان خود و کودکانتان از بروز مشکلات احتمالی پیشگیری کنید.