جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

دعوت از مردم بر سر سفره رادیو


دعوت از مردم بر سر سفره رادیو

گزارشی از پشت صحنه برنامه «دعوت» از رادیو تهران

شبکه‌های مختلف رادیو و تلویزیون از ماه‌ها قبل در تدارک برنامه‌های ماه رمضان بودند تا در لحظه‌های معنوی و ارزشمند این روزها و شب ها، ساعاتی پربار و در عین حال شاد و سرگرم‌کننده برای بینندگان و شنوندگان خود رقم بزنند.

عصر یکی از روزهای این ماه مبارک با هماهنگی قبلی به سمت میدان ارگ می‌روم تا ضمن همراهی عوامل برنامه «دعوت» از رادیو تهران، از نزدیک با چند و چون تولید و ضبط آن آشنا شوم.

● دعوتی از جنس دعا و خلوص

به استودیو پخش رادیو تهران وارد می‌شوم. حدود دو ساعت به زمان افطار مانده است و عوامل برنامه خودشان را برای میزبانی از مهمانان رادیو تهران آماده می‌کنند. پروانه طهماسبی که تهیه‌کنندگی و سردبیری برنامه دعوت را به عهده دارد، با استقبال گرمی دعوتم را برای گفت‌وگویی کوتاه می‌پذیرد.

وی با اشاره به این که برنامه دعوت با بهره‌گیری از بخش‌های گوناگون، عصر هر روز در آستانه افطار، مهمان ضیافت معنوی روزه‌داران است، می‌گوید: این برنامه همزمان با ماه مبارک رمضان از ساعت ۱۹ تا لحظه افطار مخاطبان شبکه رادیویی تهران را با تدارک بخش‌هایی ویژه همراهی می‌کند تا شنوندگان بتوانند لحظات باقی مانده تا افطار را به بهترین نحو سپری کنند.

به دلیل همذات‌پنداری شنوندگان با برنامه از طرفی و توجه برنامه دعوت به طیف گسترده‌ای از مخاطبان از سوی دیگر و متناسب با عنوان آن، در این برنامه از روزه‌داران در سنین و گروه‌های مختلف دعوت می‌کند تا ۳۰ روز مهمان رادیو تهران باشند.

● تدارک یک افطاری مفصل برای شنوندگان روزه‌دار

طهماسبی در ادامه صحبت‌های خود به دیگر بخش‌های برنامه اشاره می‌کند و توضیح می‌دهد: در این برنامه ساناز باقری، تهیه بخش‌هایی همچون تغذیه در ماه رمضان را با کارشناسی شیرین عادل به عهده دارد. در این بخش به فواید ذکر صلوات با کارشناسی حجت‌الاسلام عباس امیری هم اشاره می‌شود. در ادامه کاظم رجبعلی، کارشناس مذهبی برنامه نیز ضمن تفسیر دعای روز با محوریت دین، امید، اخلاق و آگاهی با شنوندگان صحبت می‌کند.

وی درباره دلایل انتخاب عنوان برنامه می‌افزاید: انتخاب عنوان برنامه بر این اساس است که درواقع از مخاطبان به نوعی دعوت به عمل می‌آید. در واقع از آنها خواسته می‌شود بر سر سفره افطار این برنامه حاضر شوند. به نظرم دعوت، بهترین نامی است که می‌توان برای میزبانی از روزه‌داران انتخاب کرد. در این برنامه سعی شده موسیقی‌هایی انتخاب شود که با حال و هوای ماه نزول قرآن همخوانی داشته باشد.

همه عوامل در استودیو حضور می‌یابند. تا ساعت ۱۹ دقایقی بیشتر نمانده است. برنامه با متنی ورودی که ترکیبی از دعاهای ماه رمضان، سروده‌های عرفانی و مناجات با نویسندگی و صدای محمد صالح‌علاست، فضایی بسیار شنیدنی و جذاب برای شنوندگان ایجاد و آنها را به این ضیافت الهی دعوت می‌کند.

«به گره زدن بوی نان و عطر اذان، هنگامی که یاد دوست در دل‌هایمان جا‌به‌جا می‌شود، دست‌های پراکنده رو به آسمان، نوشیدن جرعه‌ای آب را با آسمان، باهم قاتی می‌شویم مثل قاتی شدن بوی یاس، بوی گل‌های محمدی در سمت نردبانی که ما را به آسمان می‌رساند. جملات بالا شرح عبارات زیبایی است که در این لحظه از رادیو به گوش می‌رسد.

الهام شوقی از گویندگان رادیو تهران ضمن دعوت از شنوندگان برای شنیدن بخشی از برنامه که بازخوانی متنی ادبی همراه با طرح سوال است، از آنها می‌خواهد از طریق تماس یا پیامک علاوه بر پاسخگویی به پرسش‌های امروز، نظرها و دیدگاه‌های خود را نیز در ارتباط با موضوع مورد نظر بیان کنند.

● طرح موضوعات و مفاهیم اخلاقی

حسین فهیمی‌پور که تهیه بخش‌های با محوریت اخلاق را به عهده دارد نیز در استودیو حاضر است. وقتی درباره این بخش از او می‌پرسم، توضیح می‌دهد: در برنامه دعوت هر روز یک بسته رادیویی با موضوع اخلاقی مانند تهمت، دروغ، تکبر و غیبت و... تهیه می‌شود. در ضمن صحبت‌های دکتر مریم رجبی، روان‌شناس سلامت با مردم نیز درباره بحث مورد نظر برنامه از دیگر بخش‌های برنامه است.

در فواصل برنامه، محمدرضا میرحسینی گزارشگر برنامه، هر روز عصر با حضور در محله‌های مختلف تهران، با اهالی آنجا گفت‌وگو می‌کند. مصطفی داعی نیز گزارش‌هایی از فعالان مشاغل مختلف که هنگام افطار نیز فعالیت دارند، تهیه می‌کند.

شنوندگان پاسخ پرسش خود را از طریق پیامک ارسال می‌کنند و گوینده برنامه نیز در فواصل برنامه آنها را می‌خواند. برخی دیگر با تماس‌های تلفنی خود پاسخگوی پرسش امروز هستند و نظر خود را درباره موضوع مورد نظر مطرح می‌کنند.

● آدم‌هایی از جنس ما

در فواصل برنامه فرصتی دست می‌دهد تا با اعظم‌السادات ابراهیمی، دستیار تهیه‌کننده نیز گفت‌وگو داشته باشم.

وی توضیح می‌دهد: در برنامه دعوت ما هر روز روایت سه شخصیت از مادر، پدر و فرزندی را پیش‌بینی کرده‌ایم. بهار چناری، ارغوان قنبری، مهدی رسولی، لیلا میرمحمدی آذر و ساره لشکری نویسندگی این بخش را به عهده دارند. گوینده برنامه نیز هر روز روایتی از ویژگی‌ها و خصوصیات شخصیتی یک مادر، پدر و فرزند را که به نوعی در این افطاری مهمان سفره رادیو تهران هستند، بازگو می‌کند.

در این بخش سمیرا صدیقی، دیگر گزارشگر برنامه پای صحبت‌های ۳۰ شخصیت خاص می‌نشیند تا از انگیزه‌ها و اهدافی که آنها را به نتیجه رسانده، گزارش‌هایی آماده کند. اکبر یاری نیز با حضور در نمایشگاه قرآن کریم گزارش‌هایی را تقدیم شنوندگان می‌کند.

بدون اغراق، چینش بخش‌های مختلف برنامه و انتخاب موسیقی‌هایی را که با هوشمندی و دقت نظر انتخاب شده است، نمی‌توان انکار کرد. ترکیبی از وله‌ها، آهنگ‌ها و آمیزه‌ای از روایات، آیات و احادیثی را که به نوعی بسیار گوشنواز و دلنشین است، نمی‌توان نشنیده گرفت که در ساعات پایانی روز حس خوب و خوشی را برای هر شنونده ایجاد می‌کند تا در این ساعات آرام‌ترین لحظات را سپری کند.

یکی دیگر از جذابیت‌های برنامه این است که در لحظات افطار با تلاوت قرآن با صدای قاریان ممتاز و پخش نوای معنوی و روح بخش اذان به برنامه رنگ و بویی دیگر می‌بخشد.

● همراهی مخاطب، شرط اول است

اجرای دو ساعته برنامه با زبان روزه، عشق و علاقه‌ای وصف‌نشدنی به شنوندگان را می‌طلبد که در این ساعات، بهترین لحظات را خلق و مخاطبان را جذب برنامه می‌کند. اجرای برنامه دعوت را الهام شوقی به عهده دارد. در پایان برنامه از او می‌خواهیم کمی بیشتر درباره اجرای خود در ویژه برنامه افطار توضیح دهد.

شوقی می‌گوید: برای گوینده قبول هر برنامه، مسئولیت‌ها و تجربه‌های جدیدی به همراه دارد. طبیعی است هر چه در این کار با تجربه‌تر و قدیمی‌تر باشیم، کار را جدی‌تر دنبال می‌کنیم و بیشتر مخاطبان را مد نظر قرار می‌دهیم. به نظرم خدا به من خیلی لطف داشته که برای سومین سال پیاپی می‌توانم ویژه برنامه‌های ماه مبارک رمضان را در شبکه رادیویی تهران اجرا کنم. همین مساله انرژی و انگیزه بیشتری به من می‌دهد.

شوقی با بیان این که نگارش متن ورودی هر قسمت از برنامه و بخش‌هایی از متن‌های فواصل برنامه را خودش به عهده دارد، می‌گوید: در نوشته‌ها به روابط انسانی و نکات ظریف زندگی خانواده‌های ایرانی توجه و تمرکز بیشتری دارم و تلاش می‌کنم بیشتر از خانواده‌هایی که ارزش‌های سنتی را در ماه مبارک رمضان حفظ کرده‌اند، یاد کنم. در برنامه دعوت سعی می‌کنم در شخصیت میزبانی ظاهر شوم که لحظه دعای غروب و وقت افطار، سفره افطارش را برای مهمانان مهیا کرده و حال دلش خوب خوب است.

وی ادامه می‌دهد: امیدوارم هدف اجرای من در این برنامه، دقیقا و بدون هیچ واسطه‌ای به مخاطبان منتقل شود. مخاطبانی که در لحظات باقیمانده تا افطار نیازمند آرامش بیشتری هستند. من و همکارانم به این موضوع واقفیم و همه تلاشمان را به کار می‌گیریم تا شنوندگان خوب رادیو تهران در اتاق تهران یا هر جای دیگر تا روز آخر پا به پای این برنامه ما را همراهی کنند و اگر به چنین هدفی برسیم این محصول شیرین، لطفی است که خداوند به همه ما داشته است و بس.

سینا محمد حسن، نوید شادابی، معصومه مالکی و یاسر کطائیان هم از دیگر دست اندرکاران برنامه دعوت هستند که همه روزه در بخش‌های هماهنگی، ارتباطات و ادیت، شنوندگان رادیو تهران را از موج اف.ام ردیف ۹۴ مگاهرتز همراهی می‌کنند.

مریم کریمی