چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
آسانسور فضایی، از خیال تا واقعیت
ژاپنیها در حال ساخت یک آسانسور فضایی هستند و امیدوارند بتوانند تا سال ۲۰۵۰ آن را افتتاح کنند. شرکت ساختمانی اوبایاشی قول داده است نیمه قرن جاری، بهرهبرداری از آسانسوری به ارتفاع ۳۶هزار کیلومتر (۳۶ برابر ارتفاع جو زمین) را آغاز کند.
این شرکت قصد دارد از لولههای نانوکربنی که ۲۰ برابر محکمتر از فولاد است، برای ساخت کابل این آسانسور استفاده کند. قرار است برای ساخت این دستگاه، از کابلهایی به طول کلی ۹۶هزار کیلومتر برای بالا و پایینبردن اتاقک آسانسور استفاده شود. به این ترتیب طول کابل بهکار رفته در این تجهیزات، حدود یکچهارم فاصله زمین تا ماه خواهد شد.
علاوهبراین، اتاقک این آسانسور ظرفیت ۳۰ نفر را خواهد داشت و با سرعتی حدود ۲۰۰ کیلومتر در ساعت، مسافت ۳۶ هزار کیلومتری بین مبدا و مقصد را طی میکند. هرچند ایده ساخت آسانسور فضایی بسیار تخیلی و بلندپروازانه بهنظر میرسد، اما چندان جدید نیست. یکی از کسانی که ایده ساخت آسانسور فضایی را پروبال داده و آن را بین مردم گسترش داد، دانشمند و نویسنده نامدار آرتور سی. کلارک بود. وی در یکی از رمانهای خود نوشت: «...مهندسان یک آسانسور فضایی را در قله کوهی در جزیرهای خیالی به نام تاپروبان تاسیس کردند...» (این جزیره خیالی در مجاورت سریلانکا قرار دارد که آرتور سی. کلارک مدتی را در آنجا مقیم بود.) در آن رمان، مهندسان از مواد بسیار پیشرفتهای همچون الیافهای کربن استفاده میکردند. این کتاب توانست ایده آسانسورهای فضایی را از محدوده اجتماعی نویسندگان علمی ـ تخیلی خارج کرده و عموم مردم را با این ایده آشنا سازد.
اما باید به این نکته نیز توجه داشت که آرتور سی. کلارک نیز اولین نفری نبود که این ایده را مطرح میکرد. بسیار پیشتر از او، یعنی در سال ۱۸۹۵، دانشمندی روسی به نام کنستانتین تسیولکوفسکی از برج ایفل در پاریس دیدار کرد و ایده چنین آسانسوری به ذهنش خطور کرد. وی ایده ساخت یک قلعه فضایی را در انتهای یک کابل دوکیشکل در ذهن خود میپروراند، بهطوری که این قلعه در مدار زمینایستا، حول زمین گردش کند. (پایگاه زمینایستا یعنی این پایگاه را در ارتفاع بخصوصی از سطح زمین قرار دهیم که پایگاه در تمام مدت چرخش حول کره زمین، بالای یک نقطه مشخص قرار گیرد.) ایده وی به افسانه کودکانه «جک و لوبیای سحرآمیز» شباهت بسیار داشت جز آنکه در برج تسیولکوفسکی آسانسوری به قلعه صعود میکرد. بعدها دانشمند روسی دیگری به نام یوری آرتستوتانف سال ۱۹۶۰ ایدههای اولیه مربوط به آسانسور فضایی را ارائه کرد. وی داستانش را در پراودا به چاپ رساند، اما هرگز توجه غربیها را به خود جلب نکرد. سال ۱۹۶۶ مجله ساینس مطلب کوتاهی را به قلم جان ایزاک، اقیانوسشناس آمریکایی چاپ کرد که در مورد ۲ رشته سیم نازک بود که تا پایگاه زمینایستا ادامه مییافت. این مطلب نیز توجه چندانی را به خود جلب نکرد. در نهایت جروم پیرسون از آزمایشگاه تحقیقاتی نیروی هوایی، مقالهای را در سال ۱۹۶۵ منتشر کرد که توجه انجمن مهندسان پروازهای فضایی را به خود جلب کرد. همین مقاله بود که الهامبخش کلارک در نوشتن رمان مشهورش شد. پیرسون از آسانسور فضایی به عنوان ابزاری برای کاهش هزینهها در ناسا نام برد. پیرسون در توضیح نظریه خود میگوید: «یکی از اساسیترین مسائلی که ما هماکنون با آن مواجهیم، هزینههای بسیار سنگین سفر به ماه است، شاید آسانسور فضایی راهی برای کاهش این هزینهها باشد.» یکی از فواید برج تسیولکوفسکی این است که میتوان بدون استفاده از موشکها به فضا دست یافت.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست