پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

دانستنی‌های مفید برای «آرتروز»ی‌ها


دانستنی‌های مفید برای «آرتروز»ی‌ها

تغذیه مناسب، کلید اصلی جلوگیری از انواع بیماری‌ها از جمله آرتروز است. اولین مرحله اصلی در درمان آرتروز، رساندن وزن به حد ایده‌آل است. وزن اضافی باعث ایجاد فشار بر روی مفاصل …

تغذیه مناسب، کلید اصلی جلوگیری از انواع بیماری‌ها از جمله آرتروز است. اولین مرحله اصلی در درمان آرتروز، رساندن وزن به حد ایده‌آل است. وزن اضافی باعث ایجاد فشار بر روی مفاصل و در نتیجه عوارض آرتروز می‌گردد.

رعایت یک رژیم غذایی که حاوی فیبر بیشتری باشد (فاقد مواد شیمیایی آلوده که باعث ایجاد استرس در بدن می‌شود، باشد)، مصرف بیشتر میوه‌ها و سبزیجات تازه، ماهی، دانه‌ها و غلات سبوس‌دار توصیه می‌شود. مصرف ماهی‌های آب‌های سرد از جمله ماهی آزاد (سالمون) توصیه می‌گردد. مصرف چربی‌های اشباع، روغن‌های هیدروژنه یا جامد، غذاهای پرچرب و سرخ کرده و شکر توصیه نمی‌گردد، چراکه این مواد غذایی باعث ایجاد اسیدیته بالای محیط داخلی مفاصل شده و این حالت موجب درد بیشتری در مفاصل و در نتیجه التهابات آنها می‌شود.مصرف میوه، سبزی، غلات کامل (تصفیه نشده وسبوس‌دار)، آجیل، دانه‌های خوراکی و ماهی باعث کاهش التهاب مفاصل یا آرتروز می‌شوند.گوشت‌های پرچرب، تخم مرغ، مارگارین، کره، کافئین، الکل، شکر سفید، تنباکو و محصولات لبنی باید از رژیم غذایی حذف شوند. در حدود یک سوم از افرادی که از بیماری آرتریت روماتوئید رنج می‌برند به سولانین‌ها و یا بعضی گیاهان حساس هستند که از آن جمله می‌توان؛ سیب زمینی، فلفل‌ها، بادمجان، گوجه فرنگی و تنباکو را نام برد که باید از رژیم غذایی این گروه از افراد حذف گردد. همچنین توصیه می‌شود که حداقل ۶ تا ۸ لیوان آب در طول روز جهت دفع سموم از بدن مصرف شود.

توصیه هایی برای مبتلایان به آرتروز زانو

از انجام دادن حرکات شدید، ناگهانی و غیر معمول زانو خودداری کنید. افراد مسن (بویژه مبتلا به آرتروز زانو) باید از نشستن در وضعیت‌هایی که نیاز به خم کردن زانو دارد، نظیر چهارزانو و دو زانو نشستن، خودداری کنند. به این افراد توصیه می‌شود حتی‌الامکان روی زانو ننشینند و برای نشستن از مبل یا صندلی راحتی استفاده کنند. افراد مبتلا به این درد، باید هنگام بلند شدن از صندلی، ابتدا دست‌های خود را روی دسته‌های صندلی قرار دهند و خود را کمی به سمت جلو بکشند، بعد با فشار دست‌ها از روی صندلی بلند شوند. روزانه حداقل ۳۰ دقیقه پیاده‌روی کنند و حتی‌الامکان کمتر از پلکان بالا و پایین بروند، اما در صورت نیاز به ویژه زمانی‌که درد زانو شدت پیدا کرده از پهلو، از پله‌ها پایین یا بالا بروند. استفاده از سطوح شیب‌دار بجای پلکان به همه افراد به ویژه مبتلایان به درد زانو توصیه می‌شود. در مواردی که آرتروز بسیار پیشرفت کرده است، بیماران مبتلا باید پشت میز نماز بخوانند. به این ترتیب که هنگام سجده، روی صندلی بنشینند و پیشانی خود را روی میزی که مهر روی آن است قرار دهند. ممکن است تغییر ناگهانی نوع فعالیت‌های روزمره، به زانو آسیب برساند، لذا بهتر است، این تغییرات یکباره صورت نگیرد. همچنین همواره باید از کفش‌های خوب و با اندازه مناسب استفاده کرد. از پوشیدن کفش‌ها، صندل‌ها و دمپایی‌هایی که کف لغزنده دارند، خودداری شود. همچنین از پوشیدن کفش‌های سفت و خشک اجتناب شود. این کفش‌ها، مانع انجام حرکات طبیعی مچ پا می‌شوند و زانوها را در معرض فشار ثانویه و شدید قرار می‌دهند.

یک نکته برای مبتلایان به «آرتروز»

- وزن بدن‌تان را باید کم کنید.

- استفاده از گرما باعث کاهش درد می‌شود. برای این کار می‌توان از کیسه آب گرم استفاده کرد. اگر استفاده از گرما ممنوعیت خاصی نداشته باشد.، می‌توان از روش‌های زیر استفاده کرد:

الف) قرار دادن مفصل مبتلا در آب گرم و ماساژ آرام آن

ب) استفاده از دوش آبگرم

ج) قرار دادن کیسه آبگرم درون یک حوله و استفاده از آن بر روی اندام مبتلا به درد