چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

۸ دی ـ ۲۹ دسامبر ـ وصیتنامه معروف لنین: استالین برای دبیركلی حزب مناسب نیست و ...


لنین رهبر انقلاب اكتبر سال ۱۹۱۷ و بنیادگذار اتحادجماهیر شوروی سوسیالیستی و طراح فرضیه مكمل ماركسیسم، معروف به «لنینیسم» وصیتنامه خود را كه به همسرش «كروپسكایا» دیكته كرده …

لنین رهبر انقلاب اكتبر سال ۱۹۱۷ و بنیادگذار اتحادجماهیر شوروی سوسیالیستی و طراح فرضیه مكمل ماركسیسم، معروف به «لنینیسم» وصیتنامه خود را كه به همسرش «كروپسكایا» دیكته كرده بود ۲۹ دسامبر سال ۱۹۲۲ به پایان برد و امضاء كرد كه سند تاریخی مهمی است.

كار تنظیم، دیكته كردن و اصلاح دوباره و سه باره این وصیتنامه كه قرار بود در كنگره دوازدهم حزب كمونیست (آوریل ۱۹۲۳) مطرح شود یك هفته (۲۲ تا ۲۹ دسامبر)طول كشیده بود. لنین یك ماه پیش از برگزاری این كنگره در دهم مارس ۱۹۲۳ دچار سكته مغزی شد و از كار افتاد و همسرش برای پیشگیری از هرگونه تفرقه در كادر رهبری كشور، وصیتنامه را در یك صندوق گذارد و قفل زد و پس از فوت لنین آن را برای طرح در كنگره سیزدهم به چند تن از گردانندگان آن داد و از آنان قول گرفت كه مفاد آن علنی نشود.

لنین در این وصیتنامه خواسته بود كه شمار اعضای كمیته مركزی حزب افزایش یابد و حتی به یكصد تن برسد تا تصمیمگیری منحصر به چند نفر نباشد كه خطرناك است.

در این كمیته باید از اصطكاك افراد جلوگیری شود. باید از ایجاد شكاف و انشعاب در حزب پیشگیری گردد . باید حرفهای رفیق تروتسكی را، دست كم شنید. تصمیمات مربوط به برنامه ریزی ها باید به تصویب مجلس مقننه در آید و قانون شود تا از دستبرد تفسیر در امان باشد.

اگر ثبات در حزب برهم خورد افول ما حتمی است. به نظر من روابط استالین و تروتسكی باید بهبود یابد كه نسبت مستقیم با ثبات حزب و در نتیجه دولت و كشور دارد. اختلاف نظر این دو تن نباید به انشعاب در حزب بیانجامد. رفیق استالین به عنوان دبیركل حزب (اگر در این سمت باشد) اختیارات زیاد به دست می آورد كه من مطمئن نیستم بتواند از عهده انها بر آید. من به توان فراوان رفیق تروتسكی تردید ندارم ،ولی اوهم نباید وقت خود را در كارهای جانبی تلف كند. رفیق تروتسكی توانمندترین عضو در كمیته مركزی حزب است. من نگران آن هستم كه اختلافهای این دو رفیق به انشعاب در حزب و تضعیف آن بینجامد. بوخارین و پیاتاكف در میان چهره های تازه، افرادی قابل و توانمند هستند.

در این وصیتنامه همچنین آمده بود: رفیق استالین مردی خشن و گستاخ است. تا اینجا زیاد بد نیست ولی با این خصلت ها ، قابل تحمل به عنوان دبیر كل حزب نخواهد بود و رفقا باید به این موضوع توجه داشته باشند. رفقا باید برداشتن او را از دبیر كلی و انتخاب فردی دیگر را برای این سمت مورد توجه قرار دهند. ما باید افراد مستعد دیگری را برای احراز مقامات حزبی و اداری آموزش دهیم.

ما در پنج سال گذشته در جهانی پر از دشمن، موفق شدیم طبقه كارگر و كشاورز را به جایگاه خود برسانیم . ما ضمن بكار گیری ماشین اداری بازمانده از نظام سابق به این پیروزی ها رسیده ایم كه با بهبود مدیریت ، پیشرفتهای ما بسیار چشمگیرتر خواهد بود.

ماشین اداری یك جامعه باید خوب كار كند تا پیشرفت حاصل شود. ما باید عده بیشتری كارگر و كشاورز با استعداد را وارد كمیته مركزی حزب كنیم تا خون تازه ای وارد شریانها شود. باید شدیدا مراقبت كنید كه فرصت طلبان وارد صفوف شما نشوند كه از درون متلاشی خواهید شد. شورا ها (ساویت ها) باید از نظر دور نباشند تا اعضای آنها به تدریج به صورت طبقه خاصه درنیایند و دست به افاده و استثمار دیگران نزنند و اگر در این زمینه كوتاهی كنید؛ پیش از این كه به سوسیالیسم كامل برسید ، این بنا ویران و نظام نابود خواهد شد و .... لنین در دو ـ سه مورد با اشاره و كنایه به جانشینان خود هشدار داده است كه فراموش نكنند فرضیه ماركس را در كشوری پیاده می كنند كه یكپارچگی فرهنگی و آمادگی لازم را نداشته و با كوچكترین غفلت، همه مساعی نقش بر آب خواهد شد.

«تاریخ» نشان داد كه به وصیت های لنین نه تنها توجه نشد بلكه عكس آن صورت گرفت؛ استالین تا پایان عمر (مارس ۹۵۳ ) دبیركل حزب و رهبر شوروی بود، تروتسكی را اخراج و تبعید و بعدا ترور كرد و هركس را كه لنین نام برده بود و تمجید كرده بود به گوشه ای راند و ... و به این سان بود که پیش بینی لنین كه همانا فروپاشی نظام شوروی بود به تحقق پیوست.