شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

دُبی, غول کوچک


دُبی, غول کوچک

دبی به همراه ۶ امیرنشین دیگر, در دسامبر ۱۹۷۱ کشور جدیدی به نام امارات متحد عربی را تشکیل دادند تا قبل از این تاریخ, دبی شیخ نشینی تحت سلطه انگلستان بود این شیخ نشین در اوایل قرن نوزدهم با مهاجرت قبیله بن یاس از ابوظبی به این منطقه شکل گرفته بود اما با گذشت زمان, بندر دبی به تدریج به یک بندر تجاری مهم در منطقه و بعدها در سطح بین المللی تبدیل شد

دبی به همراه ۶ امیرنشین دیگر، در دسامبر ۱۹۷۱ کشور جدیدی به نام امارات متحد عربی را تشکیل دادند. تا قبل از این تاریخ، دبی شیخ نشینی تحت سلطه انگلستان بود. این شیخ نشین در اوایل قرن نوزدهم با مهاجرت قبیله بن یاس از ابوظبی به این منطقه شکل گرفته بود. اما با گذشت زمان، بندر دبی به تدریج به یک بندر تجاری مهم در منطقه و بعدها در سطح بین المللی تبدیل شد. جالب آنکه در سال ۱۹۶۶ اولین چاه نفتی در دُبی فوران کرد. پس از آن، منابع نفتی همواره در سازندگی و توسعه دُبی نقش مهمی را ایفاء کرده اند، هرچند دولت و مردم دُبی در کنار نفت، به توسعه تجارت بین المللی و همچنین تولیدات کارخانه ای اهمیت زیادی داده اند. تأسیس یک بنگاه اقتصادی در یکی از مناطق دوازده گانه آزاد تجاری امارات متحد عربی ( FTZ )، برای هر سرمایه گذار خارجی دارای جذابیت است. تا به امروز این مناطق در جذب سرمایه گذاری خارجی، تشویق شرکت های خارجی به تأسیس شعبه در دبی و افزایش صادرات غیرنفتی بسیار موفق عمل کرده اند، به طوری که سهم صادرات غیرنفتی از کل صادرات در این مناطق از ۲۲ درصد سال ۱۹۹۹ به ۵۷ درصد در سال ۲۰۰۰ افزایش پیدا کرده است. صادرات خالص از این مناطق نیز با رسیدن به سطح ۴/۱ میلیارد دلار در سال ۲۰۰۰، افزایش چشمگیری نشان می دهد. تا سال ۲۰۰۲، سه هزار شرکت خارجی فعال در مناطق آزاد تجاری دُبی، با یک حجم تجاری ۸ میلیارد دلاری مشغول به فعالیت بوده اند. با مطالعه و کنکاش در روند توسعه دُبی، پی می بریم که در سیاست گذاری کلان، دولت دبی خود را متعهد به موارد ذیل می داند:

ایجاد و حفظ ثبات سیاسی و اقتصادی مطلق.

پاسخگویی و فراهم کردن محیط مناسب کسب و کار تجاری، تولیدی و خدماتی.

افزایش اعتماد و امنیت بازار و اقتصاد.

تشویق مردم بومی و خارجی ها به مشارکت و سرمایه گذاری در اقتصاد منطقه.

وضع نظام قانونی و مقرراتی مشوق فعالیت های اقتصادی.

●بالندگی دُبی

در حال حاضر دولت و مردم دُبی به موارد زیر می بالند:

- دسترسی به انواع استعدادهای نیروی انسانی در داخل و از اقصی نقاط جهان.

- دستمزد و حقوق مکفی و رقابتی (در یک نظام بدون تورم.)

- شرکت و مشارکت سرمایه گذاران خارجی (براساس ضوابط وضع شده توسط دولت دبی.)

- قوانین و مقررات لازم، ولی در سطح حداقل و برای راه انداختن کار، نه دست و پاگیری.

- استقرار در چهارراه جهانی میان شرق، غرب، شمال و جنوب.

- ایجاد یک نظام خدماتی (بانکداری، هتلداری، مالی، بندری، تبلیغاتی و ...) درجه یک.

- کیفیت بالای زندگی.

- استقرار یکی از پیشرفته ترین سیستم های حمل و نقل (هوایی، دریایی، زمینی.)

- برقراری ایدئولوژی اقتصاد آزاد.

- رعایت قوانین فدرال و قوانین اسلامی.

- نظام سیاسی فدرال - در رابطه با امارات - و قرابت طبیعی به سایر شیخ نشین ها در چارچوب یک نظام اعتماد و همکاری متقابل.

یکی از ابزارهای رشد و توسعه دُبی، ایجاد و گسترش مناطق آزاد و نیز مناطق تخصصی متعدد در این منطقه بوده است که به ویژه طی سال های اخیر به تدریج شکل گرفته اند. منطقه آزاد جبل علی، منطقه آزاد فرودگاه دبی، شهرهای اینترنتی و رسانه ای دُبی، دهکده دانش، مرکز مالی و بورس بین المللی دبی، منطقه خودرو و قطعات، پارک الماس و طلا و همچنین منطقه شرکت های برون مرزی جبل علی از جمله این مناطق و مراکز هستند که در رشد و توسعه دُبی و معرفی آن در سطح بین المللی نقش بسزایی داشته اند. گفتنی است، هم اکنون شهروندان ۳۸ کشور جهان می توانند بدون ویزای قبلی به دبی سفر کرده و ویزای خود را در فرودگاه دبی اخذ کنند. هماهنگی و سیا ست گذاری های یکپارچه و مناسب تمامی سازمان ها و ارگان های دولتی دبی به ویژه اتاق بازرگانی و صنعتی، وزارت توسعه اقتصادی، وزارت اقتصاد و بازرگانی، وزارت مالیه و صنعت و بانک مرکزی دُبی در توسعه و رشد اقتصادی این منطقه به خصوص در زمینه جذب توریست و تسهیل تجارت و تولید، مؤثر بوده اند.

●جبل علی

در کنار مقررات موافق تجارت، تولید و اشتغال و محیط سازنده کسب و کار، در سال ۱۹۸۵ دولت دبی اولین منطقه آزاد خود را در "جبل علی" ایجاد کرد. به گزارش واحد تحقیقات <اقتصاد ایران>، دلایل جذابیت سرمایه گذاری در جبل علی به شرح ذیل قابل ذکرند:

امکان ایجاد شرکت بین المللی با ۱۰۰ درصد سهام بدون شریک وطنی.

معافیت از مالیات بر درآمد شرکت ها تا ۱۵ سال که تا ۱۵ سال دیگر هم قابل تمدید است.

معافیت دائمی از مالیات بر اشخاص.

آزادی کامل ورود و خروج سرمایه و سود .

معافیت عوارض بازرگانی برای واردات (و صادرات به خارج از دبی. )

وجود حداقل بوروکراسی دولتی و ثبت شرکت در حداقل زمان.

بانک اطلاعاتی وسیع برای استخدام و کاریابی .

عرضه فراوان انرژی.

دسترسی آسان به منابع پولی، بانکی و ارزی.

عدم محدودیت ارزی (ازجمله در معاملات. )

وجود زیربناهای مدرن شامل بنادر، ارتباطات، حمل و نقل، جاده ها، بانکداری الکترونیکی، تجارت الکترونیکی و دولت الکترونیکی.به طور کلی، در قوانین این منطقه تجاری تا سرحد امکان سعی شده است تا راه اندازی شرکت های تجاری بدون هیچگونه مانع خاصی صورت بگیرد. با وجودی که جبل علی با هدف کمک به رشد و توسعه اقتصاد دُبی تأسیس شده است، ولی این منطقه از یک شخصیت حقوقی کاملاً مستقل برخوردار است، زیرا از نظر حقوقی با شرکت هایی که در این منطقه فعالیت می کنند، به شکل شرکت های فراساحلی و یا خارج از قلمرو امارات متحد عربی برخورد می شود.



همچنین مشاهده کنید